WhatsApp Image 2021 09 12 at 12.27.21_950x634
Una reunió preparatòria del curs a càrrec de professors de l'Institut Puig de la Creu celebrada la setmana passada
13/09/2021 Actualitat
Un curs 2021-2022 més presencial

3.860 alumnes castellarencs comencen dimarts les classes marcades per la Covid i amb una crida a la vacunació dels majors de 12 anys

Jordi Rius

A Castellar, l’inici del curs escolar s’endarrereix un dia perquè el dilluns quan totes les escoles de Catalunya comencen classe aquí és Festa Major. En tot cas, 3.860 alumnes castellarencs (2.028 a primària i 1.832 a secundària) ho faran a partir del 14 de setembre, que el Departament d’Educació de la Generalitat ha assegurat que serà 100% presencial. Encara que el curs està en un context en plena pandèmia, hi ha un element diferenciador del curs passat, que és la possibilitat de vacunar una part molt important dels alumnes. Per això ha fet una nova crida a la vacunació dels adolescents, “perquè les escoles siguin encara més segures”, asseguren des del departament. En aquest sentit, cal recordar que aquest diumenge 12 de desembre el CAP de Castellar acollirà entre les 11 i les 18 hores una marató de vacunació per a persones a partir de 12 anys sense cita prèvia.


La vacunació dels joves permetrà una de les novetats principals d’aquest curs: flexibilitzar les quarantenes de l’alumnat d’ESO i batxillerat. Així, els alumnes vacunats amb la pauta completa o que ja hagin passat la malaltia ja no hauran de fer quarantena si hi ha un contagi al grup i podran continuar fent classe de forma presencial. Els no vacunats sí que hauran de fer el confinament a casa com a contacte estret i continuaran tenint classe, però en línia. De moment no està prevista la vacunació dels adolescents d’ESO i batxillerat a escoles i instituts. Avui només un 32% dels adolescents entre 12 i 15 anys té la pauta completa. L’objectiu és arribar al 50% a l’inici de curs i que el 100% comencin, com a mínim, amb una dosi.


Quan es confirmi un cas positiu es farà prova diagnòstica a tots els membres del grup de convivència estable, que pot ser un test d’antígens o una PCR, segons el cas.
A qui tingui la pauta completa se li farà un test d’antígens com a molt tard l’endemà de la notificació del positiu. Els no vacunats o amb pauta incompleta hauran de fer quarantena de 10 dies i PCR entre els dies 4 i 6, és a dir, que seguiran la mateixa pauta que la població general.


El test d’antígens es farà a les farmàcies que participen en el programa d’automostra supervisada.


La mascareta continuarà sent obligatòria per a tot l’alumnat a partir dels 6 anys, també per al de primària, malgrat que el Govern s’havia plantejat relaxar aquesta mesura. Tampoc es prendrà la temperatura als alumnes quan arribin a l’escola, i podran compartir material escolar. Al pati es podran trobar diferents grups bombolla, però amb mascareta. L’expansió de la variant delta, més contagiosa, no permet, almenys encara, retirar aquesta mesura, que es podria replantejar els propers mesos en funció de la immunitat assolida amb la vacunació, el context epidemiològic i la normativa vigent.


Les entrades continuaran sent esglaonades, però les escoles es començaran a obrir a les famílies, a qui es permetrà entrar al pati, sempre que per fer-ho no hagin d’entrar a l’edifici. També es permetrà que els pares d’alumnes d’infantil (P3 i P4) acompanyin els alumnes a l’aula en la fase d’integració. També es flexibilitzen les mesures d’higiene: es manté la higiene de mans, però es relaxen els protocols de neteja, que es farà un cop al dia, i es permetrà compartir material. 


Es ventilaran les aules, amb ventilació natural com a opció preferent (obrint portes i finestres). També s’assignaran places fixes als menjadors durant tot el curs i es  podran fer activitats extraescolars. Un dels requisits del departament és que tots els centres educatius hauran de tenir un responsable Covid. “Així com el curs 2020-2021 arrencava amb moltes incògnites perquè veníem d’un darrer trimestre telemàtic, aquest any és diferent”, ja que “fruit de l’experiència de la vacunació que portarà molts joves a tenir la pauta completa a l’inici de curs, els instituts, juntament amb les mesures i el pla d’actuació, tindran unes condicions òptimes per garantir la salut i seguretat dels alumnes i de tot el claustre”, vaticina el regidor d’Educació, Joan Creus .


CENTRES A PUNT
Aprofitant el parèntesi de les vacances escolars, l’Ajuntament de Castellar va dur a terme diverses millores als centres educatius de la vila amb una inversió total de 50.000 euros. “Tota la previsió d’obres que s’havia fet ja s’ha realitzat o es tancarà en els pròxims dies”, assegura Creus.


L’obra més important d’aquest estiu ha estat a l’IE Sant Esteve, on la Generalitat ha fet diversos treballs per habilitar quatre aules i construir un espai polivalent de 120 metres quadrats on s’ubicaran una sala per a professors i una aula d’audiovisuals. Les obres encara no han finalitzat del tot i les aules encara no estaran enllestides quan comenci el curs perquè s’han d’equipar.  Tot i això, des de la direcció del centre han informat que el alumnes que havien d’ocupar aquestes aules han pogut reubicar-se en altres espais i que el curs començarà el dia 14 amb tota normalitat.


Creus ha assegurat que durant el curs “es faran les obres de construcció del nou edifici perquè al setembre del 2022 es pugui inaugurar amb les dues línies d’ESO que ja estaran completes”. A l’IE Sant Esteve l’Ajuntament també ha col·locat uns contenidors provisionals per emmagatzemar diversos mobles dels espais que la Generalitat ha convertit en aules. També ha posat un nou sorral al pati i  s’han renovat uns tendals de l’edifici d’educació infantil.


Pel que fa a la resta d’actuacions en escoles del municipi que ha fet el consistori, cal destacar l’Escola Bonavista, on s’ha desbrossat un talús del pati i s’ha col·locat una barana de seguretat a tot el seu perímetre. A l’agost es van pintar les línies de joc de la pista poliesportiva del pati i s’ha doblat l’amplada de l’escala d’accés a la zona d’educació infantil. A l’escola Joan Blanquer, s’han renovat les piques dels lavabos, aules i vestidors amb la instal·lació d’aixetes de pulsació suau i d’estalvi d’aigua. A l’Emili Carles-Tolrà s’ha renovat la xemeneia exterior de la sala de calderes. Al Mestre Pla s’han reparat les porteries de futbol i s’han pintat les cistelles de bàsquet del pati. A l’espai de la Unitat d’Escolarització Compartida de Torre Balada s’ha adequat el taller que fan servir els alumnes de la UEC renovant l’equipament intern i la il·luminació. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris