A7R08059_1440x961
Foto d'arxiu d'uns operaris treballant en un solar construint un edifici  Quim Pascual
16/07/2021 Actualitat
Creixement sostingut de les llicències d’obres

354 obres menors i majors s’han concedit el primer semestre del 2021 a Castellar del Vallès. Per tipologia d’obres, l’augment més substancial és el que fa referència a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques i també s'accelera l'obra nova

El sector de la construcció, una de les principals potes del desenvolupament econòmic de Castellar del Vallès a principis d’aquest segle, comença a donar símptomes d’acceleració econòmica amb la combinació de les llicències d’obres de reforma d’habitatges –que s’estan disparant– com la construcció d’obra nova, que s’ha reactivat substancialment. La construcció ja va repuntar per primera vegada després de la crisi del 2008 entre els anys 2015 i 2016 (3,2%) i ha estat en els darrers tres anys quan el repunt s’està consolidant. Tot i això, ja no té el pes de fa 15 anys, quan existien 172 empreses en aquest sector, ara no arriben al centenar i, segons dades del 2020, el municipi comptava amb uns 350 autònoms donats d’alta dins del sector de la construcció.


Els expedients municipals d’obra han experimentat una acceleració important: el primer semestre s’han comptabilitzat 354 sol·licituds d’obres, un 70% més que el primer semestre del 2020, que va tenir 208 sol·licituds. Per tipologia d’obres, l’augment més substancial és el que fa referència a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, que ha augmentat un 400%. De gener a juny d’aquest any se n’han sol·licitat fins a 41, 33 més respecte el mateix període de l’any anterior.


“Aquesta tendència va en consonància amb la voluntat de l’Ajuntament d’apostar per les energies netes i amb un estudi que estem realitzant per determinar el potencial fotovoltaic del municipi”, explica el tinent d’alcalde de l’Àrea de Territori, Pepe Gonzàlez. I afegeix: “Des de fa alguns exercicis que s’aplica una subvenció de l’IBI del 50% durant tres anys a tots els propietaris que instal·len plaques solars”. “Ara, els resultats d’aquest estudi també ens han de servir per incrementar aquests ajuts i incentivar encara més l’energia solar fotovoltaica en habitatges particulars i a la zona industrial”, assegura.


De fet, tot i la pandèmia, l’any passat també va ser un any de creixement del sector. Com explica González, l’augment de les sol·licituds d’obres “són un indicador clar de reimpuls de l’activitat econòmica”. Un fet afavorit per la pandèmia perquè “molta gent ha aprofitat per fer més reformes a casa”. Si comparem el primers semestre del 2020 i el 2021, aquests darrers sis mesos s’han tramitat pràcticament el doble de llicències d’obres menors (de 56 a 107) i un 60% més de comunicacions prèvies d’obra (de 134 a 215). D’entre les obres menors, a banda de les plaques solars, també destaca que s’han doblat pràcticament les peticions per construir piscines (d’11 a 21). D’altra banda, les llicències d’obres majors també han experimentat un creixement molt notable, ja que han passat de 18 a 32 expedients. En aquest apartat, González explica que “s’han reactivat les promocions d’habitatge plurifamiliar, un altre senyal inequívoc de recuperació”. 


Augmenten els pisos d’obra nova
En concret, mentre l’any 2018 la Generalitat consigna l’inici de 8 habitatges i la finalització de 6, l’any 2019 es dona un salt quantitatiu molt rellevant perquè es van iniciar 51 habitatges (se’n van finalitzar 49). L’any 2020, el de la pandèmia, també s’ha pogut sostenir el ritme d’obra nova i es van iniciar 34 habitatges i es van finalitzar 32, xifres molt similars a municipis vallesans semblants a Castelllar en volum de població com Sant Quirze o Barberà del Vallès.


Les dades castellarenques coincideixen en l’anàlisi que fa la patronal CIESC sobre l’evolució de la construcció a Sabadell i comarca, on albiren “una reactivació important del sector ja durant aquest 2021”, fet que també ha d’incidir positivament en la resta d’activitats vinculades al sector del totxo.  L’any 2020 es van finalitzar a Sabadell 688 habitatges i a la comarca 1.821 amb percentatges de creixement del 89% i del 102% respectivament comparat amb dades de 2018. Malgrat la certa aturada viscuda a causa de la pandèmia l’any passat, segons el CIESC el sector està vivint una recuperació gràcies a un cicle de creixement sostingut. 


Ara mateix, una simple passejada per la vila fa visibles diverses promocions d’obra nova que s’estan aixecant a zones com la carretera de Sabadell, carretera de Sentmenat, darrere del carrer Major o Can Carner. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris