A7 9987 3_617x412
L'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, el primer tinent d'alcalde, Joan Creus, i el portaveu de Junts x Castellar, Pau Castellví Quim Pascual
11/09/2019 Actualitat
Castellar viu una Diada dispersa

La pluja, l’organització de tres actes gairebé a la mateixa hora i certes desavinences entre forces independentistes han aigualit la commemoració de l’11 de Setembre a la vila

Amb l’inconvenient d’una pluja que va ser present bona part del matí, la Diada Nacional s’ha desenvolupat a Castellar amb normalitat als tres punts on s’havien previst els ja tradicionals actes –l’ofrena a Cal Targa organitzat per ERC, discursos per part de l’ANC a la plaça d’El Mirador i l’acte institucional a la plaça Catalunya-. La disgregació dels punts d’atenció, la pluja i cert clima polític de poca avinença en el cantó independentista han atorgat sensació de dispersió i, de fet, hi ha hagut menys afluència als actes que en anys anteriors.

 

Com ja es fa històricament, la Diada ha arrencat a primera hora sota la pluja al carrer de Les Roques –davant de Cal Targa, l’antiga casa d’estiueig del president màrtir Lluís Companys– amb la tradicional ofrena floral promoguda per ERC. Aquest any, però, ni l’ANC ni la CUP han volgut fer intervencions públiques en l’acte, que només ha comptat amb discursos de Junts per Castellar, ERC i la CAL (Coordinadora d’Associacions de la Llengua Catalana) de Castellar.

 

D'esquerra a dreta, Pau Castellví i Pepi Ramon, de Junts x Castellar, Jordi Fusté, de la CAL i Rafa Homet i Oriol Martori, d'ERC, a Cal Targa

Pepi Ramon i Pau Castellví (Junts x Cast), Jordi Fusté (CAL) i Rafa Homet i Oriol Martori (ERC) a Cal Targa. Foto: Q.P.

 

El portaveu de Junts per Castellar, Pau Castellví, va recordar en el seu discurs la figura de l’historiador Francesc de Castellví que, segons va assegurar el polític, se situava en una perspectiva històrica de tendència austriacista que reconeixia la realitat plurinacional del continent. El líder polític va remarcar que Castellví va presentar batalla “contra la versió guanyadora de la història”. “Els catalans de l’1-O som la gent que d’aquí a 300 anys els nostres descendents ens veuran com nosaltres veiem els catalans de l’Onze de Setembre de 1714”, va dir portaveu de Junts per Castellar. Finalment, Castellví va recordar la figura del president Lluís Companys i va demanar la unió de les entitats i dels partits polítics en una jornada com la Diada per celebrar la catalanitat. “És una jornada immillorable en què celebrar-nos com a societat. És important que creem espais d’unitat”, va apuntar. Respecte l’absència de la CUP i l’ANC a l’acte de Cal Targa, Castellví va apuntar que "en un futur treballarem per garantir que els actes de la diada siguin relament unitaris i incloguin a totes les entitats independentistes que en vulguin formar part des de l'inici de la seva organització mitjançant una comissió organitzadora, i no com a mers participants". 

 

Al seu torn, el president de la secció local d’ERC i regidor, Oriol Martori, va centrar les seves paraules en recordar “la nostra història, dels homes i dones que van ser protagonistes”. El líder republicà va apuntar que a hores d’ara els protagonistes són els 16 representants polítics catalans “a la presó i a l’exili”. Martori va afegir que gràcies a les cartes que s’han publicat a través de diversos mitjans de comunicació, la veu dels presos polítics i dels polítics a l’exili no ha estat silenciada. “Són paraules de gran valor polític”, va dir el portaveu, però “també per debatre el futur”. En aquest sentit, Martori va recollir el testimoni del líder republicà nacional, Oriol Junqueras, per destacar la importància de “saber-nos lliures, dignes i forts”. El president de la secció local va afirmar que l’1-O va esdevenir “un exercici de desobediència civil, un dia que ha marcat un abans i un després d’un poble, res no tornarà a ser igual”. Martori va esperonar en el seu discurs tant les entitats com a la resta de la ciutadania a “continuar radicalment organitzats” malgrat el desencís i el desgast del procés sobiranista, “una mobilització pacífica i democràtica per les llibertats que ens uneix”. “Hem d’atendre l’única llei superior a què tots els homes i dones deuen obediència: la veu de la consciència”, va concloure Martori.

 

A l'ofrena floral de Cal Targa, no hi van faltar els rams de l'ANC i de la CUP tot i no que no van participar a l'acte

A l'ofrena floral de Cal Targa, no hi van faltar els rams de l'ANC i de la CUP tot i no que no van participar a l'acte. Foto: Q.P.

 

Els parlaments van finalitzar a Cal Targa amb el portaveu de la CAL, Jordi Fusté, que va recordar la desfeta de l’Onze de Setembre a Barcelona, un fet històric “de gran transcendència que encara segueix marcant el dia a dia”. Fusté va criticar el judici de l’1-O, “el judici de la vergonya”, i va lamentar “la crueltat de l’exili dels líders independentistes” i també del seu empresonament, una situació “d’opressió i d’injustícia”. En paraules del portaveu de la CAL, “no hi ha violència, no hi ha rebel·lió, cap motiu perquè els líders polítics hagin d’estar a la presó per organitzar un referèndum”. Fusté també va reivindicar la figura del líder d’Òmniun, Jordi Cuixart, que a través d’una carta va assegurar que “lluitar per la llibertat és el més bonic que podem fer a la vida”.

 

Acte institucional amb reconeixement a Suma+

Sobre les 11 del matí i ja sense pluja s’ha desenvolupat l’acte institucional que des de fa tres anys l’Ajuntament organitza a la plaça Catalunya. El primer any, totes les forces amb representació municipal van participar en l’ofrena conjunta; l’any passat, l’equip de govern es va quedar sol i aquest any Som de Castellar-PSC ha compartit ofrena amb Junts per Castellar (ERC, la CUP i Ciutadans no hi han participat). Junts x Castellar no va estar present als discusros i només va assistir a l'ofrena per donar suport a "i no desacreditar" la naturalesa institucional de la Diada. Abans, però, l’entitat encarregada de fer l’ofrena en nom de la societat civil van ser unes nenes i nens de Suma+, col·lectiu que lluita per aconseguir recursos per fer les aules de les escoles de la vila inclusives, i que ha recaptat fons durant la Festa Major amb aquest objectiu.

 

Nens i nenes de l'entitat Suma + després de fer l'ofrena al peu de la senyera a la plaça Catalunya

Nens i nenes de l'entitat Suma + després de fer l'ofrena al peu de la senyera a la plaça Catalunya. Foto: Q.P.

 

Posteriorment –i a causa de l’amenaça de la pluja– el discurs institucional de l’alcalde, Ignasi Giménez, i la interpretació de “Els segadors” –aquest any a càrrec de la Jove Orquestra de Castellar (JOCVA)– es van traslladar a l’auditori Manel Montlló del Casal Catalunya. Giménez, en el seu discurs, va recordar que la Diada d’enguany ve marcada per “l’espera de la sentència del judici pels fets de l’1 d’octubre de 2017”. “Entretant, dotze líders polítics i socials són a la presó i s’enfronten a penes elevades. La presó provisional, injustificada, aporta patiment als presos i preses i a les seves famílies i angoixa a la societat”, va subratllar. Per a Giménez, “Catalunya s’ha expressat en els últims anys al carrer i a les urnes. Ha mostrat la seva pluralitat i riquesa però també ha mostrat que rebutja les solucions penals a problemes polítics, que busca dialogar, que no abandona la política”. “Avui és un bon dia per reivindicar el diàleg. Hem de buscar noves propostes que ens permetin superar els blocs frontistes i que representin totes les opinions i opcions ideològiques”, va concloure l’alcalde en una intervenció que a causa de l’amenaça de pluja es va traslladar al Casal Catalunya.

 

L'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, llegint el discurs de la Diada a l'auditori Manel Montlló

L'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, llegint el discurs de la Diada a l'auditori Manel Montlló. Foto: Q.P.

 

L’ANC a la plaça d’El Mirador

Justament a la mateixa hora en què es celebrava l’acte institucional, la secció local de l’Assemblea Nacional (ANC), aixoplugada sota de l’edifici del Mirador, ha arreplegat una seixantena de persones. Centrat en quatre parlaments, llegits per membres de l’entitat, ha fet referència al paper dels partits independentistes en relació al mandat de l’1 d’octubre; al consum estratègic de les eines de país; a la sentència del procés; i, per últim, al mandat de l’1 d’octubre per fer efectiva la república. El primer dels parlaments, que ha estat el més crític, ha expressat que “no hi ha una direcció clara per arribar a la independència” i ha lamentat que, a dins de l’independentisme, “uns polítics més que altres volen seguir en l’autonomisme”. El text, per últim, proposa que la pressió popular sigui el motor de canvi i, en aquest sentit, advoca perquè els partits polítics independentistes obeeixin el mandat popular, i no a la inversa. “Només queda una via, que és la via unilateral, la desobediència i la lluita no violenta”, ha conclòs el parlament, que ha esperonat a assistir a la manifestació de Barcelona. 

 

La CUP –que es va desmarcar públicament dimarts a darrera hora tant de l’acte independentista de Cal Targa, com de l’institucional de la plaça Catalunya- sí va ser present a la convocatòria de l’ANC. La portaveu i regidora cupaire Marga Oncins, en declaracions a L’ACTUAL, va reconèixer que la seva absència a l’ofrena de Cal Targa ha estat una decisió “una mica precipitada, però ho assumim. Ho vam parlar a última hora. No ens sentíem còmodes amb alguns detalls de l’acte”. Oncins va explicar que la CUP Castellar ha optat enguany per una ofrena floral durant el matí de la Diada que va dur a terme abans de la convocatòria d’ERC. D’altra banda, Oncins va detallar que la candidatura no va voler participar en l’acte institucional “organitzat per l’equip de govern socialista, un partit que està donant suport al 155. No ens hi trobaran”, però que en canvi sí que van assistir i donen suport a l’acte de l’ANC, “un acte alternatiu en què ens sentim més representades”.

 

L'ANC ha llegit diversos discursos sota els porxos d'El Mirador. Foto: G.P.

L'ANC ha llegit diversos discursos sota els porxos d'El Mirador. Foto: G.P.

 

Ciutadans tampoc assisteix a l’acte institucional

Curiosament, com en el cas d’ERC i la CUP, el regidor de Ciutadans, Matías de la Guardia, tampoc va assistir a l’acte institucional. Segons va dir a L’ACTUAL, “torna a ser una Diada només per a uns catalans i no per a tothom”. Per a la formació taronja, és el primer Onze de Setembre que compten amb representació a l’Ajuntament, però, tot i això, han preferit abstenir-se de la celebració. “Ciutadans s’ha desmarcat nivell autonòmic i municipal de la Diada d’aquest any, perquè és una festa només per a una ideologia i nosaltres volem una festa que representi tots els catalans i que no sigui l’eina d’una ideologia determinada”, va afegir.

 

Finalment, Alicia García, presidenta del PP de Castellar, força que no té representació municipal, també va participar en l’acte institucional de la Diada. La portaveu popular va assegurar que la seva formació sempre ha estat present en la celebració dels actes de l’Onze de Setembre, i que enguany no és una excepció. “És un dia perquè tots hi capiguem, tal com hem vist amb els nens i nenes de Suma. Sempre intentem fer poble i ser presents en aquests actes, tot i no tenir representació a l’Ajuntament”, va dir Garcia.

 

DARRERA MODIFICACIÓ: DIJOUS 12 DE SETEMBRE, 10:40 h

Comparteix
M'agrada
Comentaris