A7304495_1440x961
L'alcalde Ignasi Giménez, el portaveu del grup municipal del PSC, Joan Creus, i el portaveu del grup municipal d'ERC, Rafa Homet, fent l'ofrena institucional || Q. Pascual Quim Pascual
Els representants del quatre partits independentistes que han fet l'ofrena floral al carrer de les Roques, acompanyats d'altres simpatitzants: Sílvia Nicolàs (ERC), Marga Oncins (CUP), Xavier Alier (PDeCAT) i Pau Castellví (Junts)
11/09/2021 Actualitat
Castellar viu una Diada Nacional de transició

El context de pandèmia i el nou tauler polític del procés resten participació als dos actes organitzats a Castellar amb motiu de l'11 de Setembre

La Diada va tenir dos punts d’interès a Castellar del Vallès com és tradició, però aquesta vegada amb una assistència més discreta tant en l’acte independentista com en l’institucional, segurament pel context de pandèmia però també pel moment que està vivint la nova etapa del procés. Els partits independentistes de la vila van obrir el matí trobant-se davant de la casa d’estiueig del president Lluís Companys (Cal Targa), al carrer de les Roques, per fer ofrena floral i discursos polítics molt marcats pels darrers esdeveniments polítics, amb la taula de diàleg amb el govern central de fons. 


En primer lloc va intervenir Xavier Alier, president del PDeCAT, formació que s’estrenava en aquesta Diada, per reivindicar que “Catalunya té dreta a decidir el seu destí nacional, som una nació i, en conseqüència, tenim dret a l’autodeterminació per decidir quina configuració política volem”. Seguidament, Pau Castellví, portaveu de Junts, va reivindicar l’11 de Setembre com un “acte que va de resistència i de lluita aferrissada per la nostra identitat nacional, no va de derrota”. Aquesta actitud “reivindicativa i de resistència” de la Diada Nacional ha de servir per fer front a “l’opressió de l’Estat” que amb el pas dels anys, al seu parer, “ha començat a involucionar i per això la gent surt de forma multitudinària al carrer”. “Estem cridats a decidir el nostre futur col·lectiu i ho hem de decidir de forma democràtica i pacífica”, va remarcar al final de la seva intervenció.


Per la seva banda, la presidenta d’ERC Castellar, Sílvia Nicolàs, va recordar en el seu discurs “totes aquelles persones que estan patint una situació d’angoixa per les pèrdues que han tingut a conseqüència de la Covid-19”. En un àmbit més polític, la presidenta d’ERC va reivindicar que Catalunya “ha estat no només el motor econòmic d’Espanya, sinó també un factor de modernització i d’estabilitat”, i també el caràcter “massiu i majoritari” de les mobilitzacions ciutadanes dels últims 11 de Setembre. Quant al moment que viu el procés sobiranista, Nicolàs va recalcar que “la resposta a un conflicte polític és el diàleg, i no la repressió, ni la regressió de drets i llibertats”. “Ens implicarem amb tenacitat i perseverança per una llei d’amnistia al Congrés dels Diputats perquè són innocents i no haurien d’haver passat ni un sol dia, ni una sola nit a la presó”, va asseverar en relació a la situació dels presos indultats.

 

 

La violoncel·lista Laia Rocavert interpretant els Segadors al carrer de les RoquesLa violoncel·lista Laia Rocavert interpretant els Segadors al carrer de les Roques || Q. Pascual

 


L’acte de Cal Targa es va tancar amb la intervenció de la portaveu municipal de la CUP, la que potser va protagonitzar el discurs més punyent de tots els partits independentistes presents. En aquest sentit, va assenyalar que “no estem aquí per gestionar les engrunes que ens permet, amb la seva benevolència, l’estat opressor. No és això pel que vam lluitar el primer d‘octubre!”. “Estem aquí perquè volem la independència i la volem ara”, va dir. La portaveu cupaire també va apel·lar a la unitat de l’independentisme perquè “és urgent sumar forces, tornar a teixir aliances i recuperar la unitat popular”. 

 

Acte institucional a la plaça Catalunya
Posteriorment, l’acte institucional, també amb poca presència ciutadana, va comptar amb l’ofrena floral de Som de Castellar-PSC, Junts per Castellar i també el PDeCAT. A continuació, l’alcalde Ignasi Giménez, el portaveu e l’equip de govern, Joan Creus, i el portaveu del principal grup de l’oposició Rafa Homet (ERC) van fer l’ofrena floral institucional. 


En el seu missatge institucional, l’alcalde va subratllar també que encara vivim “temps de pandèmia” en un context mundial “convuls”.  “L’11 de setembre, un dia tan important en la història de Catalunya, volem que sigui un dia pel record i per fer costat als qui més estan patint. Pels qui ens han deixat. Perquè ells també han fet aquesta història”, va dir Giménez.  Sobre la situació política, Giménez va demanar que aquesta Diada contribueixi a “tancar cicatrius” i a poder passar “de la incertesa a l’esperança”. Sobre el nou tauler polític, Giménez va qualificar els indults de “pas endavant en el camí per buscar una solució a la situació política viscuda a Catalunya en els darrers anys”. Per l’alcalde, la solució passa pel diàleg, la convivència i el respecte en un context en què “s’obre un nou temps de buscar solucions a través de la política i construir una nova etapa a Catalunya i Espanya, una nova etapa que deixi enrere la judicialització de la vida social, econòmica i política del país”.  L'acte es va cloure amb la interpretació del Cant dels Segadors a càrrec de la secció de violoncels de la JOCVA.

 

L'alcalde, Ignasi Giménez, fent la lectura del discurs institucional de la DiadaL'alcalde, Ignasi Giménez, fent la lectura del discurs institucional de la Diada en presència de representants polítics de la vila || Q. Pascual

 

L'ANC fa ofrena en solitari

Per la seva banda, abans de sumar-se a la mobilització de l'Assemblea Nacional (ANC) a Barcelona que comença a la plaça Urquinaona aquesta tarda, alguns membres de  l'ANC de Castellar va voler fer una ofrena floral a Cal Targa al marge tant de l'acte dels partits independentistes com de l'acte institucional.

 

Representants de l'ANC fent la seva ofrena floral al carrer de les Roques

Representants de l'ANC fent la seva ofrena floral al carrer de les Roques || ANC

Comparteix
M'agrada
Comentaris