DJI 0325_617x412
Representació de les diverses comissions de Suma+ Castellar que participen d’aquesta iniciativa reivindicativa, solidària i de sensibilització || Suma+ castellar
14/03/2019 Actualitat
Castellar s’uneix per la diversitat

La Marató de la Diversitat, que ha impulsat el col·lectiu Suma+ Castellar, tindrà lloc el 30 i 31 de març, i el 27 i 28 d’abril

Rocío Gómez

“No som iguals. Som diferents i volem estar junts per aprendre els uns dels altres”, expliquen una desena d’infants mirant a càmera. “Necessitem una escola de qualitat, inclusiva i amb recursos per ser atesos com cal. Tots hi guanyarem, perquè la diferència suma”, remarquen. Aquest és el poderós missatge que envia l’entitat Suma+ Castellar a través del vídeo promocional de la Marató de la Diversitat de Castellar.


Es tracta d’una associació de nova fornada que neix “com un moviment popular”, explica Rat Basterretxea, presidenta de Suma+ Castellar i principal impulsora de la Marató de la Diversitat. “La integració d’una societat diversa i reconèixer el valor de la diversitat”, són alguns dels pilars que sostenen Suma+ Castellar, tal com detalla la seva presidenta.


Malgrat que el projecte va arrencar amb la voluntat d’organitzar una única jornada solidària, Basterretxea reconeix que a hores d’ara “estan desbordats” per la gran col·laboració ciutadana, tant d’entitats com de clubs esportius, empreses i comerciants, que volen participar a la marató.

 

Per aquest motiu, la marató ha pres una dimensió molt més gran i es desenvoluparà en dos caps de setmana. Bona part dels actes es concentraran el 30 i el 31 de març, a l’Espai Tolrà, i el 27 i 28 d’abril, a El Mirador. Val a dir que durant els mesos de març, abril i maig, també s’organitzaran altres propostes vinculades amb aquest projecte.  “És una iniciativa que és molt transversal. Clubs esportius, l’associació de comerciants, o el BRAM!, entre d’altres, posaran la marca de la Marató de la Diversitat en activitats que ja tenien programades”, remarca Ferran Martínez, vicepresident de Suma+ Castellar. “L’objectiu és parlar d’inclusió en totes les activitats que organitzem. Volem que tot plegat tingui aquest fil conductor”, apunta Martínez.  A tall d’exemple, els organitzadors detallen que el Club Bàsquet Castellar organitzarà un torneig amb el sènior masculí i femení, que intercalarà partits en què participaran equips d’infants amb diversitat funcional. Cal destacar que tota la programació es recull al portal sumacastellar.cat.


En aquest sentit, des de Suma+ Castellar posen l’accent en què la marató té tres objectius: sensibilització, reivindicació i recaptar fons per a les necessitats educatives que no estan cobertes a Castellar, sobretot en l’àmbit de la diversitat i la inclusió. Per tal de detectar quines són aquestes mancances, i establir un llistat de prioritats a l’hora de destinar els diners que es recaptin a la marató, s’ha creat una comissió educativa que n’elaborarà una diagnosi. L’ens està format pels directors dels centres escolars de la vila, la Regidoria d’Educació i l’EAP Castellar.


LA LLUITA PELS VETLLADORS
La Rat és mare del Pau, un nen de cinc anys amb necessitats especials, que estudia a l’escola Joan Blanquer. A l’inici del curs, des del Consell Escolar els van comunicar que l’escola tindria dos alumnes més amb autisme, mentre que les hores del servei de vetllador es reduïa 10 hores. Aquesta eina es considera fonamental per a la inclusió educativa d’aquests infants, i la situació del Joan Blanquer també es replicava a altres centres. És per això que la Rat, a través del Consell Escolar, de la mà del professorat i de la comunitat de pares i mares, va decidir mobilitzar-se per aconseguir recuperar i fins i tot ampliar el servei. Tot plegat, arran de l’aplicació del Decret 150/2017 de la Generalitat que promou l’escola inclusiva, però que no ha anat acompanyat de recursos econòmics per fer-lo efectiu. A través de les AMPES, el desembre passat van fer arribar aquesta reivindicació a l’Ajuntament, que ha destinat una partida pressupostària extraordinària de 30.000 euros per sufragar el cost del personal de suport als vetlladors per aquest curs. “Aquesta va ser la nostra primera gran victòria, però aquests diners els ha d’aportar la Generalitat”, recorda Ferran Martínez. “Estem parlant de serveis mínims, que els nostres fills estiguin atesos”, afegeix Basterretxea.

 

PER LA MARATÓ, POSA'T LA SAMARRETA
Per recaptar diners i complir els objectius de Suma+ Castellar, es podran fer aportacions econòmiques a través de sumacastellar.cat. Al mateix portal també es podran comprar samarretes de Suma+ Castellar i xapes que han estat dissenyades per l'estudi local disseny&rauxa.  “Ens agradaria que Castellar s’omplís d’aquestes samarretes”, diu la Rat. També es podran adquirir al web quatre models diferents de bosses tote bags que han dissenyat quatre il·lustradors castellarencs: Joan Mundet, Enric Aguilar, Blanca Gibert i Josep Massagué.  


D’altra banda, per accedir a l’Espai Tolrà durant les activitats de La Marató de la Diversitat s’establirà una entrada amb un preu simbòlic de 5 euros.

Comparteix
M'agrada
Comentaris