Àngela Garcia Arroyo, Estudiant de primer de batxillerat a  l’INS Puig de la Creu
Àngela Garcia Arroyo, Estudiant de primer de batxillerat a  l’INS Puig de la Creu. Quim Pascual
11/05/2018 Actualitat
Àngela Garcia Arroyo: "Escriure és una cosa més normal del que sembla, entre els joves"

Estudia primer de batxillerat a l’Institut Puig de la Creu, a l’especialitat d’humanístic. Sempre ha tingut inquietud per escriure. Aquest 2018 va rebre el primer premi de la categoria jove al V Premi de Literatura Breu L’Actual

Marina Antúnez

· D’on et ve, l’afició d’escriure?
Des de petita m’ha agradat molt llegir. Els meus pares m’explicaven contes i m’encantava. M’agradava fer les redaccions que ens encomanaven a l’escola. Vaig començar fent escrits a casa, però només com un entreteniment.

· Quan creus que et vas posar més seriosament a escriure?
A l’institut. Aquí a l’INS Puig de la Creu és quan he començat a fer coses més desenvolupades. Em vaig presentar a alguns concursos de l’institut i he guanyat algun premi al centre per Sant Jordi. Alguns professors també m’han ofert la possibilitat de fer treballs i redaccions i això sempre ho he agraït molt.

· Com és que et vas presentar al premi de literatura breu de L’Actual aquest any?
Doncs perquè una amiga em va enviar la informació dels premis de L’Actual i vaig decidir intentar-ho. Per edat, podia enviar un treball a la categoria jove. Ja tenia un relat escrit de base a casa i el vaig desenvolupar.

· El relat que t’han premiat es titula ‘Morts vivents’ i tracta sobre l’alzheimer. Per què aquest tema?
Doncs exactament no ho sé. Se m’havia ocorregut un dia i  el vaig reprendre. No he viscut cap cas d’alzheimer a la família però intento observar coses que passen al meu voltant, i també gràcies a la Marató de TV3 en vaig saber més coses. Vaig intentar imaginar-me com se sentiria una persona que tingués un familiar amb aquesta malaltia i  i em vaig posar a escriure.

· T’esperaves guanyar?
No m’ho esperava. Tenia l’esperança però va ser una gran sorpresa, quedar primera. M’anima a seguir el fet que la gent em felicités, gent que no em coneixia i que va dir-me que els havia agradat. El dia de l’entrega de premis hi va haver gent que em va venir a fer el comentari i això em va fer molt feliç. 

· Normalment, sobre què escrius?
Doncs sobre coses que em venen al cap. Sovint, recorro a la mort com a excusa per escriure,  és un motiu a partir del qual m’explico, i és que trobo que és un tema que té molt recorregut, que et dona idees. M’agraden molt els relats amb girs finals, m’agrada que una història sembli plana i normal i que, al final, tingui un gir inesperat. Per això, els microrelats m’agraden molt, que és el que vaig presentar. 

· Creus que els joves d’avui escriuen poc, gens, molt?
Crec que escrivim força sovint, sí. Conec molta gent que escriu perquè li agrada, per a ells mateixos o per desfogar-se. Escriure és una cosa molt més normal del que sembla, entre els joves. 

· I passa el mateix amb l’activitat lectora? Llegiu prou?
L’acció d’escriure és sobre coses teves. L’acció de llegir és més aviat per evadir-te, perquè entres en un altre món diferent al teu. Com en una sèrie, vaja. És una forma de descansar. Però els joves no llegim gaire. Per exemple, ara estic a primer de batxillerat i no he pogut agafar cap llibre per llegir que no sigui de l’institut. He notat canvis respecte l’ESO, també canvia l’entorn. Suposo que ara, quan sortim de l’institut, tenim altres prioritats. I també perquè passem molta estona amb el mòbil, que ens treu temps per llegir. D’això no no n’estic gens orgullosa. 

· Quins tipus de relats t’agrada més fer?
Escric textos positius, negatius, bonics, feliços... no tinc una manera concreta d’escriure, encara. Depèn, més aviat, del dia que tingui, de com em “pilli” el moment.

· Quins són els teus autors de capçalera?
Encara que sembli tòpic, m’agrada molt J. K. Rowling i també l’escriptora Laura Gallego. El seu llibre Allà on els arbres canten em  va encantar.

· T’agradaria ser escriptora?
De moment, no sé què m’agradaria ser quan sigui gran. Només sé que m’agrada escriure. No només narrativa, també he fet poemes per a l’institut i també m’agrada aquest gènere.  

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Alegre

Un defecte que no pots dominar?
El meu caràcter
La teva paraula preferida?
Efímer
Quin plat t’agrada més?
Sushi
Un color
El blau
Un animal?
El llop
Un llibre?
‘Et donaré el sol’
Una pel·lícula?
‘El castell ambulant’
Un grup?
Imagine Dragons
Un país on viatjar?
Els Estats Units
Un desig de futur?
Conèixer món

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris