Amanda Yélamos, voluntària de Creu Roja
 Amanda Yélamos, voluntària de Creu Roja Quim Pascual
14/06/2019 Actualitat
Amanda Yélamos: "Ser voluntària et canvia la vida, a mi m’ha millorat"

Té 17 anys. Assegura que ser voluntària li ha canviat la vida i l’ha ajudat a superar moltes inseguretats, com la timidesa. Al setembre farà un grau mig d’Atenció a Persones amb Situació de Dependència 

Cristina Domene

· Des de quan col·labores amb la Creu Roja?
Jo volia fer-me voluntària fa dos anys, però no em decidia a anar i finalment aquest gener vaig prendre la decisió, gràcies a una companya que va animar-me a anar-hi. Ella estava fent un projecte amb nens i això em va engrescar del tot, perquè m’agrada aquest àmbit i m’agrada molt ajudar, empatitzo amb les persones. 

 

· Per què vas  fer-te voluntària?
Crec que jo soc aquí per ajudar els altres. Creu Roja lluita pels drets de tothom. Per exemple, participo en un projecte de nens i nenes, i ells tenen els seus drets i necessiten ajuda per continuar vivint amb normalitat el seu dia a dia. Nosaltres els proporcionem els suport que necessiten per continuar.


· Com és diu el projecte en què participes?
És el programa Èxit Escolar, que es fa també a Castellar, tot i que jo el desenvolupo a Sant Llorenç Savall. Hi vaig els dimarts i hi participen 10 nens, derivats de serveis socials. Després de classe ens trobem a la mateixa escola i fem una sèrie d’activitats. Primer berenen, quan acaben, porten el seu plat a rentar perquè també es potencia treballar els hàbits i les responsabilitats i després ja ens posem amb els deures o amb les activitats, per reforçar la cooperació, el treball en equip o les diferents intel·ligències.

 

· I com està anant?
Molt bé. És molt divertit i se’ns fa curt, fins i tot. Tenim des d’infants més petits fins als 12 anys i alguns d’ells són germans. L’altre dia, per exemple, vam fer una activitat motivacional. Ens posàvem un paper a l’esquena i cada company t’escrivia una qualitat que li agradava de tu. Els hi va agradar molt perquè es van adonar que tenien moltes coses bones i maques que ells no havien advertit.

 

· Rebeu formació per desenvolupar aquest projecte?
Sí, vaig fer una formació més general quan vaig entrar, la que fan tots els voluntaris, i una més específica, que vaig fer de manera semipresencial, per portar a terme Èxit Escolar. A més, també fem trobades de voluntaris. I aquí es treballa més a través de la pràctica i del joc. 

 

· El cap de setmana passat vau fer colònies amb els nens del programa. Com va anar?
Sí, van ser uns colònies provincials. Vam anar amb els nens de Sant Llorenç i els de Castellar. Va ser dur però gratificant. Dormíem poc a les nits i fèiem moltes activitats durant el dia, però compensa quan veus la il·lusió dels nens. Les fem perquè, com normalment no poden anar a les colònies de l’escola, que puguin gaudir també de l’experiència. De fet, es passen tot l’any demanant per les colònies. 

 

· Què t’aporta el projecte amb els nens?
Dones per rebre i això és molt maco. Els nens no perden mai la il·lusió i si s’enfaden, demanaran perdó. Els guies i veus com el teu esforç té efecte. Per exemple, jo he vist a les colònies com el meu grup era un bon equip. S’havia de fer un talent show i cada vegada que baixava un company de l’escenari la resta anaven a abraçar-lo. 

 

· Hi ha lloc per a tothom a la Creu Roja?
Sí, si vols ser voluntari s’adapten al teu horari i a la teva situació. Però sí que suposa un compromís i no tothom el té. Fem una crida perquè necessitem persones voluntàries. Hi ha molts àmbits en què participar: infants, gent gran, aliments, fira... 

 

· Què els diries, a la gent, per animar-la a fer-se voluntària?
La felicitat que tu veus quan fas coses per la gent et compensa l’esforç. Els diria que val la pena, perquè et canvia la vida, a mi m’ha millorat. Em sento molt millor, tinc menys vergonya a l’hora de relacionar-me, estic més formada. Per exemple, fa un any no m’hagués banyat a la piscina a les colònies per la timidesa i aquest any ho he fet i ho he gaudit molt. 

 

· Ara, a l’estiu, continuaràs col·laborant?
Sí, però com el programa Èxit no es fa a l’estiu, col·laboraré amb un casal d’estiu d’avis. És un projecte nou que estem planificant ara. Estic molt engrescada! 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Empàtica


Un defecte que no pots dominar?
La timidesa


Una persona que admires?
La meva àvia


Quin plat t’agrada més?
Les llenties amb arròs


Un animal?
El dofí


Un estil musical?
El flamenc


Una pel·lícula?
‘La lladre de llibres’, de Brian Percival


Un llibre?
‘Nadar o morir’, Arturo Padilla de Juan


Un viatge pendent?
Nova York


Un somni?
Formar una família


Un comiat?
Fins aviat

Comparteix
M'agrada
Comentaris