La regidora Marta Roman, a l’esquerra, i Carme Guirao, tècnica d’El Mirador
La regidora Marta Roman, a l’esquerra, i Carme Guirao, tècnica d’El Mirador
07/11/2018 Actualitat
A la recerca de futurs científics

El Mirador presenta la Setmana del Ciència, que tindrà lloc del 12 al 18 de novembre

Des de fa una vintena d’anys, a Catalunya se celebra la Setmana de la Ciència, que arriba enguany a la 23a edició. Castellar ha decidit participar, per primera vegada, en aquesta iniciativa divulgativa i des d’El Mirador Centre de Coneixement s’han programat una sèrie de tallers i xerrades per conformar la primera Setmana de la Ciència a Castellar, que tindrà lloc del 12 al 18 de novembre. “És la primera edició i, com a primera edició, l’afrontem amb molta il·lusió i amb moltes ganes. Que sigui una llavor per començar i a partir d’aquí, a créixer i a fer-ho millor”, manifesta la regidora d’Innovació i Gestió del Coneixement, Marta Roman. La iniciativa divulgativa i de lleure, adreçada a totes les edats, inclou xerrades, tallers, espectacles i una exposició amb la finalitat de “fer viure la ciència d’una forma vivencial, divertida i propera, de manera que es desmitifiqui la creença que la ciència i la tecnologia són avorrides i difícils”, segons assenyala Roman.


La Setmana de la Ciència té com a objectiu “despertar vocacions científiques que puguin generar oportunitats de futur per als nois i noies”, remarca Roman, que afegeix: “es calcula que el 2020 hi haurà una mancança de 900.000 científics a tot Europa i cal anar posant granets de sorra per cobrir les demandes de feines qualificades en l’àmbit científic i tecnològic”.

 

El proper dilluns s’inaugura la Setmana de la Ciència a les 17.30 h, a la Sala d’Actes d’El Mirador amb la proposta que du per títol Geometria amb bombolles de sabó, a càrrec del matemàtic Anton Aubanell. “El comportament de les bombolles de sabó tenen molt a veure amb les matemàtiques i es basa en unes propietats del món de la física que tenen a veure amb les molècules i a partir d’aquí hi ha unes idees matemàtiques amb les que podem jugar i podem saber perquè les bombolles fan el que fan. I ens en sorprenen”, explica Aubanell.

 

 

Pel que fa als tallers, n’hi haurà 12 que es faran al llarg de la setmana i que començaran a les 17.30 h. D’una banda, tres d’aquests tallers seran de gran format. En primer lloc, el Lab 0_6 UManresa oferirà un taller que pretén acostar la ciència de manera participativa a infants de 0 a 3 anys. Un altre taller és el proposat pel Museu de les Matemàtiques; du per títol “Les cúpules de Leonardo” i consistirà a construir estructures. Finalment, Fora d’Òrbita convertirà la Sala Lluís Valls Areny en un planetari que oferirà quatre sessions durant dos dies. També es podrà fer observació des del telescopi instal·lat a la terrassa d’El Mirador.


Uns altres quatre tallers requeriran d’inscripció prèvia, que s’haurà de fer al portal web www.castellarvalles.cat/setmanadelaciencia. Un d’aquests tallers serà el de robòtica proposat per Explorium. Un altre taller du per títol “Pinzellades de física quàntica per a nens i nenes”, amb Lola Ventós i Montse Campdepadrós. A més, el Lab 0_6 UManresa oferirà el taller “Les caixes misterioses (despertem vocacions)”, adreçat a adolescents de 12 a 16 anys. I, finalment s’oferirà un altre taller d’experimentació amb elements quotidians.


La setmana inclourà cinc tallers més que no requeriran d’inscripció prèvia: “La Cuina i la química. Desnaturalització de proteïnes a la francesa” amb Re-Crea Accions Culturals; “Vol amb drons”, amb Codelearn i l’Associació de Comerciants de Castellar; “Llum. Taules d’experimentació” amb el Laboratori d’Aprenentatge Científica; “La impressió 3D i les seves utilitats” amb Alan Alves, enginyer i emprenedor castellarenc; i “1,2,3... Química!”, a càrrec de l’INS Castellar.


El programa d’actes també proposa l’exposició “Amb A d’Astrònoma”, de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB. Una altra activitat destacada serà la xerrada “Espais Blaus: més enllà del popular ‘sol i platja’”, que anirà a càrrec del Servei Educatiu del Vallès Occidental VIII i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i s’adreçarà a escolars de secundària del municipi.
La Setmana de la Ciència es clourà diumenge 18 de novembre amb l’espectacle humorístic a l’estil “club de la comèdia” que du per nom “Monòlegs científics. Històries científiques per difractar-se de riure”, a càrrec de Big Van Ciencia.  “A l’espectacle hi ha quatre monòlegs diferents, parlant de quatre temes de ciència puntera perquè és la que s’està fent avui dia als laboratoris. Parlarem de nanotecnologia, de genètica molecular, d’evolució i de cooperació entre diferents espècies”, assegura Helena González, directora de Big Van Ciència i doctora en Biomedicina.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris