lucia caram_617x412
Lucía Caram, a la conferència a l'Auditori, dijous passat - F.MUÑOZ
22/03/2019 Actualitat
“A l’estat espanyol la pobresa té rostre de nen”

Sor Lucía Caram presenta el projecte ‘Invulnerables’ a Castellar, convidada per la Penya Solera Barcelonista 1952

R.Gómez

Sor Lucía Caram va ser l'encarregada de donar el tret de sortida al Cercle de Xerrades de la Penya Solera Barcelonista 1952 de Castellar. Va ser dijous passat, a l'Auditori Miquel Pont, amb una conferència que va servir per presentar el projecte Invulnerables, una iniciativa que té per objectiu lluitar contra la pobresa, sobretot, en l'àmbit dels infants. Aquest projecte, que ha impulsat Sor Lucía Caram, s'ha traduït en una aliança entre el Departament de Benestar Social i Família, Barça Foundation i l'Obra Social "la Caixa".

 

"Com podem fer perquè tots els nens puguin jugar de titulars al partit de la vida?", va preguntar retòricament a l'Auditori Sor Lucía Caram. La mediàtica religiosa argentina, que des de fa uns anys forma part de la comunitat d'un convent de Manresa, va posar damunt la taula algunes xifres esfereïdores quant als índexs de pobresa infantil de l'estat espanyol. "Un de cada tres nens està en risc d'exclusió social. Un de cada tres nens no pot menjar tres vegades al dia, no disposa d'aigua calenta, els seus pares no treballen... A l'estat espanyol la pobresa té rostre de nen. Només a Catalunya, hi ha 280.000 nens en risc d'exclusió social", va detallar Caram. "La crisi ens ha fet obrir els ulls i veure que la pobresa no la tenim només al tercer món sinó a la nostra escala, al costat de casa i fins i tot a la nostra família", va asseverar la ponent.

 

En aquest sentit, la convidada va lamentar que durant molt de temps s'hagi "globalitzat la indiferència" fins que la pobresa ha picat la porta de casa nostra. "Vam pensar que la felicitat era tenir més que els altres, vam hipotecar-nos per generacions per consumir de manera il·limitada. La crisi ha deixat molts ferits i ara hem de pagar el vi dels que van muntar la festa", va sentenciar la religiosa.

 

Ara bé, per posar fil a l'agulla, i començar a treballar per trobar solucions, Sor Lucía Caram va assegurar que és fonamental el treball en xarxa entre l'administració pública, empreses, entitats o ciutadans a títol personal, perquè tothom pot posar el seu granet de sorra i aportar els seus coneixements, expertesa, recursos o el seu temps. La religiosa va explicar que un dels pals de paller d'Invulnerables, que a hores d'ara s'ha implantat a onze poblacions catalanes, és el treball de proximitat, "per posar-nos en la pell dels infants" i com va reiterar Caram, "donar-los l'oportunitat d'estudiar, de jugar, de trencar amb el cercle de la pobresa hereditària". Tot plegat, exigeix establir un full de ruta amb les famílies, tant amb els infants com amb els seus pares, per dibuixar un nou escenari de futur per a cada cas. "No es tracta d'entregar una bossa de menjar un cop a la setmana sense conèixer les necessitats i la situació de cada família. A Invulnerables establim un pla de treball", va afegir.

Finalment, la primera convidada del cicle de xerrades de la Penya Solera Barcelonista va tancar la seva intervenció amb una conclusió final: "els nens no poden esperar. El seu futur és avui. Demà serà massa tard. Si no reaccionem amb aquesta situació de pobresa infantil d'un de cada tres nens, els estem robant la seva infància i alhora estem hipotecant el futur del nostre país".

Comparteix
M'agrada
Comentaris