480  LGBT copia_617x412
LGTBI. Il·lustració: Joan Mundet
29/06/2018 Opinió
Per uns municipis orgullosos dels seus colors

Declaració institucional de la Diputació del 28 de Juny: Dia per l’Alliberament de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

En els darrers anys, el marc legal en defensa dels drets de les persones Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals i Intersexuals (LGBTI) s’ha ampliat significativament. Però no sempre, aquest increment ha anat acompanyat de la plena acceptació social i
encara ara es produeixen situacions de discriminació o violències relacionades amb l’orientació o orientació sexual de les persones. Per això és important que commemorem les diades de lluita internacionals, com el 17 de maig i 28 de juny, per reivindicar i reconèixer les múltiples formes de viure les relacions sexuals i afectives i les diferents identitats de gènere existents.
El 17 maig, Dia Internacional contra la LGTBIFÒBIA, commemorem que
l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va decidir retirar l’homosexualitat del llistat de malalties mentals l’any 1990.
El 28 de juny recordem els fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, la revolta coneguda com Stonewall, on es va denunciar per primera vegada públicament la vulneració de drets i la repressió social contra les persones LGTBI.
Segons les dades de l’any 2017 que ofereix l’Associació Internacional de
Lesbianes, Gais, Trans i Intersex (ILGA), només 9 països del món mencionaven explícitament l’orientació sexual com un motiu protegit de la discriminació en les seves lleis fonamentals; tant sols 39 països tenien lleis que abordaven la incitació a l’odi per motius d’orientació sexual; únicament 28 països reconeixien la unió civil entre persones del mateix sexe; i, només 27 estats de l’ONU permeten l’adopció per a mares i pares homosexuals. És evident, doncs, que hi ha molt camí encara per recórrer.
Cal posar en valor que gràcies a la força de la societat civil i del moviment associatiu es continua avançant en les reivindicacions de drets i de realitats, i posant sobre la taula la necessitat de fer-los efectius. Va ser arrel d’aquesta llarga reivindicació que es va poder aprovar al Parlament de Catalunya, l’octubre de l’any 2014, La Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, considerada una normativa pionera a nivell mundial. Entre els reptes que planteja hi ha el desenvolupament de polítiques d’igualtat LGTBI en l’àmbit local, respectant la diversitat afectiva-sexual i de gènere a les ciutats i pobles, i dissenyant polítiques públiques més inclusives per poder així respectar la diversitat de les persones que hi conviuen.
Des de la Diputació de Barcelona, volem reivindicar aquest 28 de juny posant l’èmfasi en la importància de la llibertat i la igualtat en qui som i com estimem, lluitant vers la LGTBIfòbia als nostres municipis. Qüestionant el sistema social heteropatriarcal, ja que els drets LGTBI ens interpel·len a una constant revisió del sistema, i plantejant el trencament amb una de les principals estructures de socialització i de control social com és la construcció del binomi home/ dona, i omple les vides i els cossos de matisos i complexitat.
Des de les administracions locals de la demarcació de Barcelona, estem fent un pas endavant i treballant per tal que la diversitat afectiva-sexual i de gènere s’incorpori definitivament a l’agenda i a les polítiques públiques amb la centralitat que mereixen, desenvolupant polítiques LGTBI.
Tenim la responsabilitat en la construcció de territoris oberts i diversos. És voluntat i compromís, per tant, de la nostra institució, treballar per uns municipis orgullosos dels seus colors.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris