19/10/2018 Opinió
Les Arenes: patrimoni de Castellar
Aleix Canalís

Les Jornades Europees del Patrimoni van ser creades pel Consell d’Europa l’any 1991 i Catalunya s’hi va afegir aquell mateix any amb un alt grau de compromís i amb la voluntat de crear activitats pròpies. 
A Castellar del Vallès s’organitzen aquestes Jornades des de l’any 2008, donant a conèixer diversos aspectes de la nostra vila. Amb els anys, s’han convertit a inicis de la tardor, en una cita obligada i una ocasió immillorable per continuar amb la difusió i el coneixement del nostre municipi.En aquesta desena edició castellarenca, l’indret escollit per ser el protagonista de les Jornades d’enguany han estat les Arenes.
Les Arenes són, més enllà de la seva àrea d’esbarjo i la seva ermita, una de les zones més recòndites, desconegudes i boniques del nostre terme municipal.  A part del seu emplaçament, ubicat al bell mig del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la sorprenent riquesa arquitectònica dels seus edificis més singulars, a les cases de les Arenes s’hi amaga una història singular que durant segles s’ha desenvolupat de manera paral·lela a la de la resta del municipi i que, malauradament, és la gran desconeguda per la majoria dels castellarencs i castellarenques.
El passat cap de setmana, i gràcies a la bona tasca del Centre d’Estudis i Arxiu d’Història de Castellar en col·laboració amb l’Associació de veïns de les Arenes, vam poder gaudir, a les dependències de l’antic hostal de les Arenes, avui propietat  de la comunitat religiosa de Las Siervas de Maria,  d’un conjunt de ponències que ens van permetre conèixer, amb detall, aspectes  tan poc explicats de la història de les Arenes com va ser la presència de refugiats durant la guerra civil o la vida de Violant Carnera, una veïna de les Arenes condemnada a mort per bruixa durant el segle XVII o com, amb el pas dels anys, l’indret es convertí en una de les primeres zones d’estiueig del país.
El diumenge, les Jornades es van completar amb una caminada guiada, passada per aigua, que va permetre conèixer in situ, algun dels elements més singulars de l’entorn i del ric patrimoni arquitectònic de l’entorn.
Des de l’Ajuntament, més enllà de col·laborar en tot allò que se’ns demana, no podem fer més que felicitar a totes aquelles persones que han fet possible que aquesta edició de les Jornades Europees de Patrimoni a la nostra vila hagi estat un èxit rotund.
Només coneixent el nostre entorn i la nostra història, serem capaços d’estimar-la i valorar-la com cal.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris