25/05/2018 Opinió
El dret a l'habitatge
Ferran Rebollo

O no s’han fet o s’han fet molt malament les polítiques en matèria d’habitatge. Hem de començar a posar-hi remei, es preveu una greu emergència social.


Segons l’estudi de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, quasi la meitat de les famílies que viuen en pisos de lloguer es troben en situació de risc per l’alt preu del lloguer en relació amb els salaris. Aquesta dada s’obté a partir de la taxa de sobrecàrrega establerta per l’Eurostat, que consisteix a saber quines famílies destinen més del 40% dels seus ingressos en el pagament de l’habitatge i subministrament. Mentre que la mitjana Europea oscil·la entre un 10% i un 15%, a Espanya parlem d’un 43% de famílies en risc.


El parc de lloguer públic a l’estat espanyol no arriba al 2% mentre que la mitjana europea és del 18%, aquí identifiquem que les polítiques en relació a l’habitatge social en l’estat espanyol han estat pràcticament nul·les.


Hem perdut una oportunitat d’or en el rescat bancari, Espanya dona per perduts 60.073 milions d’euros d’aquest rescat, en aquest cas haurien pogut fer com va fer Irlanda, rescatar els bancs amb la condició que posessin els pisos que tenien buits a disposició de lloguer social, el govern espanyol no hi va posar cap condició, encara més, hi ha desnonaments, diuen legals, en contra dels mateixos que paguem aquest rescat, inquietant oi? Irlanda va rescatar els bancs però l’estat es va quedar els pisos, ampliant així, el seu parc d’habitatge social, ras i curt. 
Com ja sabem la Banca juga un paper determinant en la política espanyola, la banca i les empreses de l’IBEX35, en detriment dels ciutadans, evidentment, les energètiques segueixen sent també un clar exemple, però bé en altre article ja farem una repassada.


A Catalunya hem estat els únics que hem legislat, per exigir als bancs que posessin a lloguer social els pisos que tenen buits, una de les poques Lleis aprovades al Parlament que no ha anat al Tribunal Constitucional, per sort. La llei diu que passats 2 anys amb habitatge registrat i buit l’administració té el dret a expropiar-ne l’usdefruit, això actualment és vigent.
Des de la Generalitat de Catalunya s’està treballant sobre un Pla Territorial Sectorial d’Habitatge, que ja es troba en fase d’exposició pública, aquesta és una molt bona notícia, aquest Pla incorpora un full de ruta cap a on ha d’anar Catalunya en polítiques d’habitatge en els pròxims 15 anys i assolir el repte de passar d’un 2% de parc de lloguer públic a un 15%.
Mentrestant des dels Ajuntaments podem fer feina, des d’ERC Castellar ho tenim molt clar,  hem de treballar i treballar amb els diferents actors socials com la PAH, Associacions de veïns... per intentar donar solucions a aquelles famílies que actualment ja pateixen les greus conseqüències de la nova bombolla immobiliària, bombolla, que de moment l’estat espanyol no vol reconèixer com a tal.


Recordem l’Article 47 de la Constitución Española:
“Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació.”
Doncs això...,fem feina,  
#femrepública.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris