Alumnes d'El Casal
Alumnes d'El Casal
Treballant contra l'estigma
Laura Garnacho, Laura Guirado, Maria Marín i Anna Sánchez - El Casal
Com a alumnes de 4t d'ESO de l'escola El Casal, estem participant en un projecte de servei comunitari que fa poc ha sigut implantat al sistema educatiu espanyol. Segons aquest, tots els alumnes han de comptar amb deu hores obligatòries de serveis públics que es faciliten des del mateix centre educatiu. El motiu d'aquest projecte és apropar els joves a experiències solidàries i fomentar que en un futur tinguin un interès per participar en activitats d'aquest tipus. Pel que fa a la nostra escola, el servei comunitari s'ha plantejat amb diferents entitats del poble, adaptant les activitats perquè cada alumne pogués escollir dins la seva voluntat o disponibilitat. L'entitat amb què hem tingut més contacte, però, és Suport Castellar.
Suport Castellar és una associació que té com a mandat, tal com indica el nom, donar "suport" a persones i famílies que estan en contacte directe amb problemes de salut mental. La principal funció de Suport Castellar és ajudar directament els afectats i, igualment important, conscienciar la societat amb campanyes de sensibilització contra l'estigma. Nosaltres, com a alumnes, hem tingut l'oportunitat de veure l'associació des de dins, realitzant activitats lúdiques en contacte directe amb els integrants de Suport.
L'objectiu principal era obrir-nos la ment a través d'activitats preparades per l'entitat. El motiu és que, malauradament, les persones amb problemes de salut mental pateixen tot l'estigma que hi ha sobre aquest tema. Per tant, el fet de fer-nos interactuar amb ells aconsegueix que deixem de creure en els estereotips que podem sentir, no només al carrer, sinó també en els mitjans de comunicació.
L'entitat ens va presentar quatre activitats diferents per dur a terme durant el curs. Les quatre pretenien acostar-nos a la seva vida quotidiana, per això ens van oferir: swing, cant coral, astronomia i ràdio. En les activitats de swing i cant, diferents alumnes es barrejaven amb els integrants de Suport Castellar una hora a la setmana preparant algun producte per vídeos o concerts; els membres de la secció d'astronomia es citaven els dilluns a la tarda per conèixer una mica més l'espai i observar algun dels astres més brillants. I finalment, els participants del projecte de ràdio preparaven un programa radiofònic, que emetien en diferit per Ràdio Castellar, on parlaven de temes polèmics o d'interès del nostre dia a dia.
Amb aquest projecte concloem, doncs, que la solidaritat és un valor molt important i necessari a la vida. Si parlem de salut mental, a tothom ens ve al cap alguna persona "boja", que pot fer mal a qualsevol. Això s'anomena estigma: sense conèixer aquella persona, li poses una etiqueta, i en realitat no és així. Aquestes persones són iguals que nosaltres, amb més problemes o menys, però tenen sentiments, riuen, els agrada passar temps amb els amics i la família, i això és el que de veritat importa. Treballar amb Suport Castellar ens ha servit per aprendre a rebutjar l'estigma i els estereotips, i realitzar un acte solidari, és a dir, sense rebre res a canvi, només la companyia de persones que necessiten aquestes activitats per desconnectar del seu entorn i passar-s'ho bé.
Comparteix
M'agrada
Comentaris