16   Titan_617x412
El desert del Sahara és el gran protagonista de la Titan Desert. Cedida
18/05/2018 Esports
El desafiament de tres titans de la bicicleta

Els castellarencs Carlos Hidalgo, Cristina Iniesta i Santi Ramos van acabar la dura prova del desert

Albert San Andrés

La Gaes Titan Desert by Garmin passa per ser una de les curses ciclistes en bicicleta de muntanya més dures del món. Amb 13 edicions disputades, la cursa s’ha convertit en un dels reptes més importants per ciclistes amateurs i professionals. Tres castellarencs han participat en l’edició 2018 aconseguint acabar la prova de 619 km pel desert del Sàhara.


La cursa del desert s’ha convertit en els últims anys en un autèntic fenomen de masses. Nascuda al 2006 i dividida en sis etapes, ja són més de 5000 els participants d’aquesta prova d’MTB i als últims anys la cobertura mediàtica s’ha triplicat, podent veure fins-hi tot, resums de la prova a canals com Esports3 o Teledeporte, al més pur estil del Ral·li Dakar, el referent més clar de la disciplina. No és casualitat que la Amaury Sport Organisation (ASO) -que organitza el Dakar- sigui juntament amb RPM qui gestiona aquesta prova. Emisores de ràdio, diaris o pàgines web es fan ressò d’una de les curses ciclistes en MTB més dures del món.


L’esperit de superació i posar-se a prova a un mateix, fan que acabar la prova sigui el premi més buscat pels més de 600 participants d’aquesta edició, on només 546 aconseguien arribar a la línia de meta, tres d’ells castellarencs.
Carlos Hidalgo, aconseguia una plaça per sorteig que el permetia tornar per quarta vegada (2013,14 i 17) per treure’s l’espina de no poder acabar a les últimes dues edicions on va participar. El del CC Castellar - Bike Tolrà ho feia sota l’auspici de l’equip Club Garmin Titan Team. Hidalgo era el més jove dels castellarencs, però amb només 24 anys la seva experiència a la prova és brutal. Una prova que va explicar diàriament amb vídeos al seu canal de youtube.

 

Carlos Hidalgo va aconseguir el millor resultat castellarenc a la prova.

Carlos Hidalgo va aconseguir el millor resultat castellarenc a la prova.


Cristina Iniesta provava amb l’equip Domenica de Barcelona, un ‘team’ format per tres desenes de dones i amb el suport de la botiga barcelonina. Amb 30 anys, la Cristina volia conèixer en la seva pell el què és arribar al final en un repte com aquest, un temps després de tornar a practicar el ciclisme amb assiduïtat després de ser mare. Ciclista experta en muntanya, la del DimensionTri es va preparar a consciència amb l’entrenador del club, Àlex Real.


Santi Ramos (Cicles Berenguer) no necessita gaire presentació: és un ‘Titan Legend’. Conegut com a ‘Santi Titan’ a les xarxes, va aconseguir el títol de ‘Legend’, després d’haver recorregut més de 3.500 km pel desert, motiu pel qual llueix un tatuatge amb el logotip de la prova al canell esquerre. L’idil·li del Santi amb la prova és una història de superació, ja que en l’edició de 2013, la segona que feia, va patir un greu accident que el va deixar amb una invalidesa a la clavícula.
Tot i això, amb la d’aquest any, aquest tità del desert de 50 anys, ja va per la setena participació en la prova (del 2012 al 2018) i és un dels participants més reconeixibles, ja que el seu carisma i la seva alçada no el fa passar desapercebut.


“En aquesta edició el canvi del clima ha estat un dels principals canvis. Hem passat de gairebé 50 graus a fer-ho amb poc més de 20. Sóc un amant de la calor i veure com els participants van caient. Ha estat una edició diferent” explica Ramos sobre una faceta on Hidalgo també remarca que “és molt diferent poder descansar bé després d’acabar l’etapa. És d’agrair, ja que això et permet recuperar millor”.

 

Santi Ramos durant el transcurs d'una etapa.

Santi Ramos durant el transcurs d'una etapa.


El dia a dia d’un tità és força semblant al d’un ciclista professional: en peu des de les 6 de la matinada i amb 30 minuts per a recollir les pertinences i 30 més per a carregar-les al camió de l’organització i esmorzar.Poc després la recollida obligatòria del tres litres d’aigua i el control de signatures, per a recollir la bicicleta i a les 8 del matí arribar a la línia de sortida.
L’arribada, al voltant de les 17 h, era el moment d’entrega del roadbook de l’etapa i de recollir el de la següent, per descansar, estirar els músculs i preparar el sopar a les 19 h. Una hora després, el briefing de la següent etapa i a les 21 h, tot preparat per a descansar.


Els tres castellarencs van ressaltar la duresa del recorregut on els dos primers dies d’etapa de muntanya van ser “molt durs” per a Ramos, ja que no és el seu escenari preferit. Tot i això, Hidalgo també destaca les etapes de navegació on “si no portes físio ni mecànic és fàcil caure o cometre errors”. Iniesta confessa ser més de muntanya i es va divertir “molt” a les etapes de l’Atlas.

La debutant explica que “no et fas a la idea del que és, fins que no ho veus. No ho valores com és realment. Només tenia present acabar. Psicològicament és molt dur i es pot arribar a fer monòton en les etapes de desert, on sembla que no avancis res, amb un paisatge sempre igual”.

 

Cristina Iniesta (dorsal 226) durant el transcurs d'una etapa.

Cristina Iniesta (dorsal 226) durant el transcurs d'una etapa.


Hidalgo va ser el millor a la classificació final, aconseguint el 135è lloc (129 en masculí i 49 a Élite), mentre que Ramos acabava en la 354a posició (335 en masculí i 54è en Màster 50). Iniesta era la 400 absoluta (27a femenina i 17 a F-Élite) i entrava a meta l’últim dia, juntament amb totes les integrants del Domenica: “vam tenir molta companyonia en l’àmbit femení”, mentre canvia d’opinió i confessa que tot i “no voler tornar després d’acabar, ara, ja he canviat i no descarto tornar” a una cursa on Ramos vol tornar el pròxim any per convertir-se en ‘Titan Platinium’ (sumant més de 5000 km), tot i que encara no té clar si serà la seva última participació.


Hidalgo va un pas més enllà i es mostra molt ambiciós per la pròxima edició, on li agradaria millorar el resultat final, aconseguint un Top50.

Els tres castellarencs es converteixen en titans de la bicicleta, havent aconseguit un repte a l’abast de pocs.

Comparteix
M'agrada
Comentaris