IMG 9627_617x412
06/04/2018 Entrevista
"El cultiu ecològic està en expansió i genera negoci"

Gestiona el projecte de cultiu i venda de planta aromàtica remeiera a El Vergel de las Hadas

Marina Antúnez

Entrevista a Santi Soto, coresponsable d'El Vergel de las Hadas

 

· Què és El Vergel de las Hadas?

És un projecte compartit amb la meva dona, l’Adalú. Ella i jo ens vam conèixer quan ja teníem 30 anys i escaig. Abans de conèixer-la, jo era pagès, provenia de l’agricultura convencional. Més tard, vaig descobrir l’ecològica i m’hi vaig iniciar, i quan vaig conèixer l’Adalú, vam començar a fer cultiu de planta aromàtica remeiera, tan beneficiosa. Aquest és el projecte que s’impulsa des d’El Vergel.

 

· I el dueu a terme a Castellar?

Fa 27 anys, vam començar a Castellar, sí. Al viver La Serra, situat al costat del tanatori. Més tard, vam iniciar el projecte a Uruguai. Però allà ens va agafar el Niño i, a més, políticament era molt complicat seguir allí. I climàticament també era molt difícil. Així que fa uns 19 o 20 anys, vam tornar cap aquí, quan l’Adalú estava embarassada del nostre tercer fill.

 

· Vau tornar a Castellar, vols dir?

Primer vam estar al Montnegre i al Montseny, sempre amb el projecte de planta aromàtica. Hi vam ser 13 anys. Nosaltres estàvem de lloguer i van desnonar el propietari, de manera que ens vam quedar sense casa. Va ser llavors quan vam recuperar la finca que teníem a Castellar, que era de la família, de les meves tres germanes i jo.  Vam reprendre la nostra feina, la de la planta aromàtica.

 

· Quines tasques feu, a El Vergel?

Fem planter d’aromàtica però també de planta hortícola, a més de tallers, activitats i divulgació. La nostra feina és treballar amb les plantes, som més jardiners que agricultors. Tenim fruiters, però només per consum propi. L’objectiu és crear un jardí botànic, viure a la natura de manera autònoma, poder tenir la màxima autonomia alimentària possible.  Sempre que podem ho fem tot ecològic.

 

· En què us diferencieu del que coneixem com un ‘garden’?

En un ‘garden’ tenen planta floral, fertilitzants, etc. Ells compren i venen, però no cultiven. Nosaltres sí, venem la planta aromàtica remeiera que cultivem nosaltres mateixos. Tenim més de 300 espècies. A la primavera, també tenim planta hortícola. Per exemple, els clients poden trobar 28 varietats de tomàquet. Nosaltres tractem la planta d’una manera molt personal. Fem venda directa, però és una venda tranquil·la. Quan algú ve a comprar planta o planter d’horta, els fem una visita per les instal·lacions i, a vegades, fins i tot ens aturem una estona per fer el te amb el client. També venem planta per Internet a tota la península, i de llavor, a tot Europa.

 

· També feu la vostra pròpia llavor de planta?

Sí, nosaltres fem recuperació de llavors. Formem part de la Xarxa de Graners. Amb la Xarxa, compartim trobades, les llavors, etc. La nostra idea és cobrir el foradet de les llavors i plantes que no es troben, peculiaritats botàniques, plantes rares.

 

· Quina és l’activitat més important en el vostre dia a dia?

A part de la venda, per nosaltres és molt important la formació i divulgació. Fem tallers i cursos i ens estem formant constantment en les últimes novetats. A nivell universitari, cada cop hi ha més interès per formar alumnes ben preparats en la matèria.

 

· Hi ha plantes que se us resisteixen a ser cultivades?

Gairebé totes són susceptibles a ser cultivades, però és cert que algunes són difícils. La farigola marduix és tan seca i viu en condicions tan extremes que quan la cuidem i reguem una mica se’ns mor. També és difícil l’adaptació de les plantes d’alçada, com l’àrnica i la genciana. Part de la nostra feina és, justament, l’adaptació de plantes al cultiu. Ara estem estudiant tres gramínies que són als prats i que, a l’estiu, són molt verdes i boniques. Podrien substituir la gespa, que necessita molta aigua.

 

· Creieu que hi ha interès per part de la població?

La planta ecològica interessa perquè la gent cada cop vol cuidar més la seva alimentació. Però no només interessa als particulars, sinó també als laboratoris farmacèutics, que necessiten plantes ecològiques per extreure’n els principis actius, perquè no estan contaminades químicament. El cultiu ecològic està en expansió i genera negoci. La nostra feina, que és ancestral, s’està revaluant.

 

Les 11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Perseverant


Un defecte que no pots dominar?
La passió que ratlla l’obsessió


Una planta?
La camamilla


La teva paraula preferida?
Harmonia


Quin plat t’agrada més?
Bledes amb patates


Un color
El blau


Un llibre?
‘El horticultor autosuficiente’  i  
‘Creando a  Matisse’


Una pel·lícula?
‘Las nueve revelaciones’


Un paisatge?
El Vallès sense indústries


Una cançó?
‘Imagine’ de John Lenon


Un desig?
El que diu ‘Imagine’

Comparteix
M'agrada
Comentaris