20  il·lustradors_617x412
Alguns dels il·lustradors de la comarca van parlar de l'ofici, convidats per la Biblioteca Antoni Tort, a la Sala d'Actes d'El Mirador. || CEDIDA
16/05/2018 Cultura
Quan el món digital busca assemblar-se al món analògic

Il·lustradors de la comarca van debatre, dimarts a Castellar, sobre l'estat de salut de la professió

Marina Antúnez

Dimarts passat, la Sala d'Actes va acollir una sessió al voltant del món de la il·lustració. Aquesta proposta neix del grup comarcal de biblioteques infantils públiques del Vallès occidental - Terrassa, on també hi participa la Biblioteca Municipal Antoni Tort. Sota el paraigües 'El fil de la literatura infantil i juvenil', a Castellar es va presentar un dels aspectes que s'inclou en aquest cicle i que es va titular 'El fil de les il·lustracions'. Ja se n'havia fet un altre sobre 'El fil de les editorials', a Rubí, i el proper serà 'El fil de les llibreries', que es farà a Sant Cugat'. El seguirà 'El fil dels autors', entre d'altres.

 

A la sessió, que es va iniciar a les 10 hores amb una visita a la Biblioteca Municipal i que va seguir, a les 10.30 hores a la Sala d'Actes s'hi van reunir 8 dels 13 il·lustradors que s'havien convidat. Hi van ser presents i van presentar la seva obra Anna Clariana, Marta Cabrol, Bernat Muntés, Jaume Rovira, Joan Mundet, Kim Amate i Montse Rubió. Van excusar la seva presència Maria Pichel, Marta Balaguer, Pol Serra, Albert Pinilla i Sònia González. Els il·lustradors van mostrar el seu entusiasme per la proposta, que els havia permès retrobar-se amb altres companys de professió i conèixer-ne d'altres amb qui encara no havien coincidit. Precisament, Cabrol es mostrava molt contenta amb la proposta.

 

 

També mostraven la seva satisfacció per la proposta de trobada els il·lustradors Joan Mundet (castellarenc) i Jaume Rovira (Sentmenat).

 

Algunes de les biblioteques del grup, ja fa anys que duen a terme projectes conjunts. En aquesta ocasió, l'activitat es va portar a terme amb la voluntat de posar en contacte diferents professionals del món de la il·lustració, així com també diversos bibliotecaris que disposen de secció infantil als seu espai. D'aquesta manera ho explicava Carme Muñoz, directora de la Biblioteca Municipal:

 

 

Cari Martín Jiménez, directora de la biblioteca del Districte 4 de Terrassa i coordinadora del Grup Comarcal de Biblioteques Infantils Vallès Occidental - Terrassa  explicava que, pels bibliotecaris, aquestes trobades són molt interessants per conèixer els diferents aspectes de la literatura infantil.

 

 

La sessió va incloure, a més de la presentació de l'obra pròpia per part dels il·lustradors, un petit refrigeri a la mitja part, una taula rodona posterior, moderada per la periodista Marina Antúnez, al voltant del món de la il·lustració, especialment, la que va destinada al públic infantil i juvenil. Entre d'altres qüestions, es van tractar temes com la precarietat laboral que han d'assumir molts il·lustradors, acceptant remuneracions molt per sota del que es paga a l'estranger. Els professionals del dibuix reivindiquen un tracte més just en la remuneració de la seva feina. "Encara que ens encanti, hauria d'estar més ben pagada, s'ha de valorar el nostre esforç i que som professionals", apuntava un dels il·lustradors a l'acte, Kim Amate.  Sovint, és molt difícil arrencar com a il·lustrador perquè "en aquest país hi ha molts il·lustradors i poca demanda", afegia Jaume Rovira. Es paga poc i de forma irregular. "A vegades, ens posem en contacte entre nosaltres per saber si una editorial ens ha pagat el mateix, que és el que correspondria, en això, hi ha molt companyerisme", apuntava Cabrol. En aquest sentit, hi va haver un acord en el fet que treballar a l'estranger surt, sovint, més rendible. De fet, Mundet va explicar que fa encàrrecs per Itàlia, Cabrol per Anglaterra, etc.

 

També es va abordar la qüestió de la relació amb les editorials. Segons els il·lustradors, la majoria creu que pateixen una pressió excessiva de les editorials que els contracten, els demanen feines amb termini curts d'entrega, o bé se'ls encarreguen només llibres de text o sempre el mateix format de dibuix.

 

Al col·loqui també es va parlar de les noves possibilitats tècniques que s'obren en el món del dibuix amb l'arribada del digital. Tot i que no tots utilitzen aquesta tècnica, els qui la fan servir habitualment reconeixen que els ha facilitat la feina. Els il·lustradors tenen clar, però, que només és una eina. "Perquè encara que fem servir tècniques digitals sempre busquem un dibuix de traç, que sembli analògic". Aquest aspecte del dibuix el fa "més càlid, més humà, a vegades, més realista". Hi ha il·lustradors que s'han passat al 100% al digital, com el cas de l'Anna Clariana, gran defensora d'aquesta manera de treballar, també molt reivindicada per Bernat Muntés. Les tècniques digitals que els il·lustradors utilitzen simulen l'aquarel·la, el llapis, l'oli, l'acrílic i altres tècniques que, quan encara no hi havia el digital, s'utilitzaven per dibuixar. Montse Rubió, per exemple, explicava que "jo encara faig servir només l'aquarel·la perquè em nego a fer servir el Control + F que et permet tornar enrere, el fet que fins al final no sàpigues si la il·lustració quedarà bé és el que m'encanta, i això el digital no ho té".

 

Principalment, la il·lustració és el seu camp de treball, però els il·lustradors reconeixen que endinsar-se en altres disciplines els ha ajudat a millorar en la seva feina. Per exemple, fer ceràmica, escultura, treballar amb fusta o altres materials "ens permet una altra mirada, s'obre una altra perspectiva". El dibuix, per a ells, és al cap, més que a les mans. "Tenim una manera pròpia de veure el món, però tothom pot dibuixar, només que uns tenim més necessitat de fer-ho que altres, i també ens ha calgut aprendre molta tècnica".

 

La professió d'un il·lustrador és solitària, tot i que puntualment participin en activitats dirigides al públic i professionals. "A vegades ens demanen que anem a les escoles a presentar els nostres llibres, o bé a les biblioteques, i és una cosa que ens agrada molt". També els és molt gratificant fer exposicions, com va comentar Montse Rubió amb les dues que ha fet fins ara, "però cal implicació i temps i les altres feines passen en primer lloc, perquè són les que ens han d'ajudar a pagar el lloguer".

 

La sessió, que es va allargar fins a les 13.15 h, va agradar molt als assistents, tant als il·lustradors que van poder posar en comú aspectes de la seva professió, com també als bibliotecaris que van escoltar atentament les seves explicacions i que també van adreçar algunes preguntes i comentaris als il·lustradors convidats. Carme Muñoz, la directora de la biblioteca castellarenca, va agrair la bona predisposició de tots plegats i va cloure l'acte. 

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris