Projecció al Centre Excursionista de Castellar
Projecció al Centre Excursionista de Castellar - Cedida
19/05/2017 Cultura
Projecció sobre els camins ramaders com a element patrimonial
Aquest vespre, es presenta al local del CEC
Marina Antúnez
Aquest proper divendres, a les 21 hores, el Centre Excursionista de Castellar ha programat la projecció de 'El camí de Cerdanya. Els camins ramaders com a element patrimonial', que es podrà veure al local social de l'entitat.
Des de temps antics, l'economia ramadera entre la gent de la muntanya i del pla va propiciar, amb la transhumància, l'èxode dels ramats amunt i avall, any rere any, a la recerca de les pastures d'estiu i d'hivern.
Aquest tragí estacional de bestiar no va ser només una activitat econòmica més sinó que va suposar una important flux de coneixements i una difusió sociocultural per al nostre país.
En el documental proposat, s'intenta analitzar l'abast i la singularitat de la ramaderia transhumant a la Cerdanya, que es podria aplicar a altres àrees del territori, es mostren les singularitats d'aquests vials, des de la fixació del seu traçat original, les característiques constructives dels camins, l'assentament urbà de les viles properes, l'arquitectura dels masos ramaders, les activitats socioeconòmiques de les fires ramaderes, el tractament del medi natural.

La Fundació del Món Rural va manifestar, l'any 2012, en la introducció del seu projecte "Camins ramaders i transhumància a Catalunya", les singularitats d'aquestes vies pecuàries: "Els camins ramaders constitueixen un patrimoni econòmic, cultural, històric, arquitectònic, paisatgístic i ecològic que és imprescindible preservar".

És amb aquest propòsit que s'ha volgut donar a conèixer l'activitat ramadera i el seu objectiu, per considerar-la Bé Cultural d'Interès Nacional (BECIN).
Comparteix
M'agrada
Comentaris