IMG 20181109 220207 1_617x412
El tercer per la dreta, Martí Tió (Estevet d'Or) i, al costat, Rafa Homet (Estevet de Plata), a l'entrega de premis del 1r Concurs de ratafia casolana 'L'Estevet'. || M. A.
12/11/2018 Cultura
Martí Tió, primer premi al 1r Concurs de ratafia casolana 'L'Estevet'

En total, es van presentar quinze ratafies al certamen

Marina Antúnez

Divendres passat, al local del Centre Excursionista de Castellar, es van entregar els dos premis previstos al Primer Concurs de ratafies casolanes 'L'Estevet'. Martí Tió Joanola va rebre el primer premi, mentre que Rafa Homet i Ventayol va quedar en segona posició. Les dues millors ratafies van ser seleccionades d'entre un total de 15,  que es van presentar al primer concurs convocat per les tres entitats organitzadores, Cal Gorina, el Centre Excursionista de Castellar i La Pedra Fina.

 

Pel què fa als premis, L'Estevet d'or va rebre un formatge de Can Padró, un cava i un vi 5 Quarteres, a més d'un esmorzar al Calissó d'en Roca i un cistellet de vímet per a la recol·lecció. El segon premi, L'Estevet de plata, va rebre un esmorzar de forquilla al Celleret i un cistellet de vímet.

 

Martí Tió, natural de Manlleu tot i que ja fa 40 anys que viu a Castellar del Vallès, va confessar algun dels secrets de la seva fórmula: "Jo elaboro la ratafia amb anís, i la deixo reposar a sol i serena durant 9 dies". També va comentar que no tenia coneixement del premi "fins al mateix dia de la finalització del termini, quan vaig llegir la notícia a L'Actual i vaig venir a última hora a deixar un petricó que optés a concurs". També va afegir que, des de la plana de Vic i cap a nord, "fer ratafia és més típic que aquí al Vallès, hi ha molta tradició".

 

La tradició, efectivament, es va constatar amb la nombrosa participació que va tenir la primera convocatòria al premi. De fet, molts dels participants ja fa anys que elaboren la seva pròpia ratafia, coneixen bé les herbes i els processos de fermentació i repòs. D'altres, en canvi, elaboraven el beuratge per primera vegada. Algunes fetes amb anís, d'altres amb aiguardent. "Hem tastat ratafies molt bones, algunes semblaven fetes amb totes les herbes del bosc, d'altres no semblaven ni tenir alcohol, la decisió ha estat difícil", deia Tere Borrell, en representació de Cal Gorina. De fet, al jurat els va fer falta una segona volta per desempatar les dues ratafies que havien estat més ben valorades.

 

"Estem molt contents de la bona acollida que ha tingut aquesta primera edició, no ens ho esperàvem", deia Rafa Homet, que a més de rebre un premi va presentar l'acte en representació de La Pedra Fina, una de les entitats organitzadores. Afegia que "aquest any que ve volem organitzar un taller de ratafia casolana, i segurament, des del CEC, organitzar una sortida per anar a recollir les herbes".

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris