Amb llibres a la mà, L. Urrutia i M. Baraut, dels 'Dimecres negres a la Llar'._617x412
Amb llibres a la mà, Lídia Urrutia i Mònica Baraut, dels 'Dimecres negres a la Llar' - Cedida
05/12/2017 Cultura
La novel·la negra, en un club
Les castellarenques Lídia Urrutia i Mònica Baraut coordinen els 'Dimecres negres a la Llar '
Marina Antúnez
Les castellarenques Lídia Urrutia i Mònica Baraut són responsables del club de lectura de novel·la negra que es porta a terme a la Llar del Llibre de Sabadell i que porta per nom 'Dimecres negres a la Llar'. Urrutia i Baraut van començar l'any 2014, amb tres amigues més aficionades com elles a la lectura, i especialment, a la novel·la negra. "De les cinc amigues, dues vam iniciar el club, empeses per la petició de la LLar del Llibre", diu la Lídia Urrutia.

Perquè ella i la Mònica ja eren clientes de la llibreria sabadellenca i molt fans de la novel·la negra. "Vam començar amb el sobrenom de 'Les dones del crim' i, després de tres temporades, encara seguim " . Totes dues estan d'acord que "ho fem per gaudir". En aquest sentit, els assistents no paguen res per assistir al club, només es demana que es compri el llibre que es tracta en cada ocasió, a la Llar del Llibre.

En aquests moments, els membres del club dels 'Dimecres negres a l a la Llar' ja arriba a les 28 persones. Totes elles es llegeixen un llibre que es proposa, un cop al mes, "i ens trobem cada primer dimecres de mes", afegeix la Mònica Baraut.

Es tracten diferents punts, durant la xerrada. "Sobre l'autor, la temàtica, l'argument, etc". I sempre que és possible, es convida l'autor de la novel·la en qüestió. "Per l'autor, és una bona oportunitat de parlar del llibre amb gent que ja l'ha llegit", afirma Urrutia, a més que d'aquesta manera, no hi ha spoiler possible "perquè tothom ja sap el final".

Els clubs s'organitzen per trimestres i temàticament. "Tractem autors italians, nòrdics, novel·la històrica negra, etc". I fins ara, els membres del club han pogut gaudir de la presència d'autors com Carlos Zanón, Miquel Llor, Xavier Álvarez, i també traductors com Pau Vidal, traductor de l'Andrea Camilleri, creador de la saga del personatge Montalbano.

El gènere de la novel·la negra "ha evolucionat molt", diuen les expertes. Va començar amb Edgar Allan Poe, i va seguir amb Agatha Christie i Arthur Conan Doyle amb el personatge de Sherlock Holmes. Després van arribar els autors americans com D. Hammett i R. Chandler, "i ha seguit a Europa amb Petros Markaris, Jo Nesbo, Vázquez Montalbán, etc".

El club ofereix un espai on compartir les lectures i, "sobretot, un enriquiment, perquè aconseguim tenir molts punts de vista de la mateixa novel·la". A més del club, la Lídia i la Mònica també coordinen les presentacions de novel·la negra i algunes rutes gastronòmiques o temàtiques sobre el tema.
Comparteix
M'agrada
Comentaris