Imatge al·legòrica de l'article 'Elogi a la caganera'_617x412
Imatge al·legòrica de l'article 'Elogi a la caganera' - Cedida
23/12/2015 Cultura
Elogi a la caganera
Aquesta setmana a L'Actual podeu llegir un article d'Enric Benavent
Enric Benavent, pessebrista castellarenc
Són dies de fer el pessebre i de veure els pessebres que altres han fet. Aquesta és una tradició ben arrelada a la nostra cultura que aguanta bé les envestides de la secularització de la societat i dels corrents laïcistes. Les aguanta prou bé perquè el pessebre ha transcendit els seus inevitables vincles amb el fet religiós que representa. La religiositat popular que dóna origen als pessebres ha entès el pessebre no com una representació del naixement de Jesús sinó com una representació d'un poble que embolcalla i acompanya el Misteri del naixement de Jesús.

Les representacions del naixement de Jesús, des dels seus orígens, no es fan seguint criteris històrics sinó simbòlics. Aquesta afirmació es pot aplicar ja als propis evangelis de la infància de Mateu i de Lluc, dos textos construïts amb fortes connotacions simbòliques per mostrar i posar en relleu la divinitat de Crist. Una mirada a la història de l'art cristià mostra com els pintors i escultors de totes les èpoques han fet una lectura del relat del naixement on incorporen fets, preocupacions, valors i fins i tot personatges de la seva pròpia època. Podem afirmar que la representació del naixement de Jesús és un espai idoni per a l'autorepresentació, i el pessebrisme no és aliè al que acabem de dir ja que és l'espai per excel·lència per representar-se com a societat al costat del Misteri del naixement de Jesús.
Quan al segle XVII la gent va començar a construir els pessebres a casa, emulant el que feien els rics, van voler representar-se ells mateixos en el pessebre creant tota la tipologia de figures populars que coneixem. Aleshores va aparèixer la figura del caganer. Alguns, com Joan Amades, diuen que és un símbol de la bona sort, ja que fertilitza el camp, però hi ha una interpretació més profunda d'aquesta figura. El caganer representa el contrapunt al Misteri, és la mirada humorística que ens és tan necessària per poder fer front a les coses importants de la vida. Quantes vegades al costat de relats seriosos apareix un personatge còmic que ajuda a fer-ho tot més digerible!
La religiositat popular, molt més sàvia directa i eficaç que la dogmàtica troba els elements idonis per apropar el Misteri a la gent, el caganer (que mossèn Ballarín diu que sempre el posa al costat del Nen Jesús) n'és un, i la caganera que enguany presideix el cartell dels pessebres és l'evolució de la figura, pròpia de finals el segle XX.
Comparteix
M'agrada
Comentaris