Il·lustració de Joan Muntada - Capablanca amb 20 anys, com se l'imagina Joan Mundet._617x412
Il·lustració de Joan Muntada - Capablanca amb 20 anys, com se l'imagina Joan Mundet. - J. Mundet
20/10/2016 Cultura
El Capablanca de Joan Mundet
El personatge Joan Muntada és Capablanca i pren vida al còmic que Joan Mundet publica en una sèrie per capítols, a Itàlia
Marina Antúnez
En Joan Muntada, alies Capablanca, és el nou personatge creat per l'il·lustrador castellarenc Joan Mundet. Es tracta d'un bandoler del segle XVII que se situa entre Sant Llorenç, Castellar, Sentmenat, els boscos del nostre entorn. "Bé, de fet, nou no és perquè ja fa temps que hi dono voltes, fins i tot abans de començar l'Alatriste", apunta Mundet. Ja fa 16 anys que va il·lustrar per primer cop Alatriste, el personatge que saltaria a la fama de la mà de les novel·les d'Arturo Pérez - Reverte.

La història d'en Capablanca, tota sencera, tindria moltes pàgines i és per això que l'il·lustrador ha optat per fer "6 llibres d'un centenar de pàgines cadascun, de 8 capítols de 12-14 pàgines cada capítol". El còmic s'ha començat a publicar a la revista italiana Skorpio setmanalment,"i sembla que, de moment, funciona molt bé". Com que Mundet manté els drets de la història d'en Capablanca, ha pogut tirar endavant la publicació del primer llibre de la sèrie Capablanca el proper mes de novembre, amb l'editorial Amaníaco. I la resta de llibres - de moment, cinc més - , aniran venint, probablement, cada sis mesos.

Per ordre, els títols provisionals són: A cara o cruz, Dos muertes, El pozo del olvido, Te llamaré Capablanca, Cien mil doblones i Diez años después. "No és fins al quart llibre quan apareix per primer cop el nom de Capablanca, quan Cervantes el bateja Joan Muntada amb aquest nom", explica Mundet, que d'aquesta manera ens aclareix que, "tot i que la història és inventada, hi apareixen personatges i fets històrics reals, sempre m'agrada buscar nexes a la història del XVII, en aquest cas".

Gràcies a la gran capacitat d'inventiva de l'il·lustrador castellarenc, el personatge de Joan Muntada es va començar a gestar quan Mundet va sentir que, a casa, es parlava d'un bandoler dit Capablanca. Després, en el llibre d'Antoni Ferrando i Roig Cròniques bandoleres de Sant Llorenç del Munt, El camí ral de Barcelona a Manresa Mundet hi va retrobar la llegenda d'en Capablanca, i també es parlava dels bandolers el camí ral del nostre entorn proper. Tot i que en aquests sis llibres previstos a l'editorial no s'en parla, d'aquesta època, "no descarto fer tres llibres més d'aquest període italià, a més de transportar el personatge també a Sevilla i als Estats Units, per lligar-ho amb una història de bruixes a Castellar", insinua Mundet.

I és que el còmic de Capablanca il·lustra paisatges que ens són familiars: el castell de Pera, la Vall d'Horta, etc, "i m'he inventat un poble que estaria enmig de tot plegat, que es diu Llacera - una barreja de Castellar, Sant Llorenç i Sentmenat- i que ja havia fet aparèixer als llibres 'Gari Folch' i 'Best Seller'", confessa Mundet. A l'Edat Mitjana, el terme de Sant Llorenç era conegut amb aquest nom.

L'il·lustrador castellarenc va seguir una recerca que el va conduir de nou al bandoler Capablanca, qui segons sembla formava part de la corda d'en PerotRocaguinarda, "que és un bandoler que apareix en un capítol de la segona part del Quixot". Mundet va trobar el nom de Joan Muntada al llistat publicat al llibre El bandolerisme català del barroc de Joan Reglà, sobre indultats que van ser enviats a Itàlia, "i allà hi apareixia Joan Muntada, dit el "minyó de Sant Llorenç". En un altre llibre de l'Arxiu d'Història, La cort del batlle, de Gemma Perich, va fer veure a Mundet que en els fets ocorreguts a Castellar i els alcaldes que hi havia hagut a l'època del s. XVII hi havia un Joan Muntada, Pere Muntada, Jerònima Muntada, etc, "i això em va ajudar a donar forma a la meva idea inicial per a la història que volia explicar d'en Capablanca".

Haver dibuixat l'Alatriste durant tan temps ha facilitat la feina a Mundet. "Tinc documentació suficient per a situar-me al Segle d'Or o el barroc català". També es va inspirar en un altre escrit que es va publicar al Plaça Vella que parlava de les bruixes de Castellar.
A l'hora de desenvolupar una història, Mundet segueix una metodologia: "Faig una genealogia per no perdre el fil dels personatges i un guió, després vaig treballant cada escena i el dibuix l'acaba d'explicar, intento explicar una història que funcioni".

La història d'en Capablanca s'ha venut a les revistes de còmics italianes perquè "ja fa sis anys que hi treballo, primer, fent el personatge de Dago i, després, el de Nobody". Al web www.joanmundet.com s'han començat a publicar les primeres pàgines d'aquest últim còmic, "a raó de 3 o 4 pàgines setmanals cada dimecres, d'accés lliure per als lectors".

De moment, no té previst seguir amb les il·lustracions d'Alatriste fins que Pérez Reverte escrigui els dos últims llibres, però sí que va fer il·lustracions noves per a la publicació de Todo Alatriste. D'altra banda, Mundet treballa en un llibre que veurà la llum al gener o febrer titulat Looking for Nobody, on la recerca d'un músic que ningú sap si és viu o mort centra la trama de la nova història "mundesca".


Joan Mundet
Il·lustrador, pintor, autor de còmics i guionista. Autor de 'Gari Folch' (2008), d' 'El capitán Alatriste' (2005), 'Limpieza de sangre' (2008), '11-M la novela gráfica' (2009) i 'Mil vidas más' (2010), amb la que va guanyar el premi nacional de còmic de Catalunya.
Ha il·lustrat guions de Robin Wood, ha publicat la novel·la gràfica 'Best seller' (2014) i cada setmana il·lustra la secció 'Plaça Major' de L'ACTUAL.
Comparteix
M'agrada
Comentaris