Portada 466
Una consulta del CAP de Castellar amb la doctora de família Laura Llobet
Una consulta del CAP de Castellar amb la doctora de família Laura Llobet (CEDIDA)
13/03/2018 - Actualitat
Prop de 21.000 usuaris a l'Àrea Bàsica de Salut
El 32% de les visites del CAP de Castellar i del consultori de Sant Llorenç es fan a majors de 65 anys
L'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Castellar del Vallès va atendre l'any passat prop de 21.000. D'aquesta manera, quatre de cada cinc persones assignades a l'ABS va visitar l'any passat algun dels centres que depenen d'aquesta àrea: el Centre d'Atenció Primària de la vila o el consultori local de Sant Llorenç Savall. Aquestes xifres són molt similars a les registrades en els darrers dos anys.

Així es va fer públic en la darrera sessió del Consell Sociosanitari de Castellar, que va tenir lloc el passat 31 de gener. Segons les dades presentades, l'Equip d'Atenció Primària (EAP) ha atès un 80% de la població adulta assignada i un 89% de la població infantil assignada.

D'altra banda, prop d'un 32% de les atencions es duen a terme a persones de la franja d'edat superior als 65 anys. Segueixen a continuació les franges de 45 a 64 anys, amb gairebé un 27% de les atencions, i la de 15 a 44 anys, amb un 22% de les atencions. El 19% restant correspon a la població d'entre 0 i 14 anys.

En paraules del regidor de Serveis Socials i Salut, Joan Creus, "les bones dades d'assistència del CAP donen una bona imatge del que realment passa, que la gent confia en una sanitat pública i de qualitat, i que el CAP ha sigut referent en moltíssimes coses".

Concretament, Creus remarca el programa de prescripció social de medicina comunitària que es va posar en marxa l'any passat des de l'ABS conjuntament amb la regidoria de Salut. "Hem rebut el primer premi per prescripció social de l'Associació de Medicina Comunitària de Catalunya. És una de les línies que s'ha treballat en els darrers temps i diu molt de les ganes que tenen d'innovar, i d'escoltar les necessitats socials per posar-hi remei", afegeix. En aquest sentit, el regidor constata que els usuaris valoren positivament el fet que es busquin "alternatives als fàrmacs i als tractaments més bàsics, que s'estigui obrint una via més vinculada a les activitats socials, al lleure, a la salut mental des del punt de vista de l'esport, de la vida saludable ".

Des del l'ABS van detallar que el Programa de Prescripció Social ha servit com a model comunitari al territori català en àmbits com la higiene postural, l'activitat física o l'atenció a la salut emocional. En el marc d'aquest programa també es programen activitats per tal de conscienciar la població dels hàbits saludables. N'és un exemple la celebració del Dia Mundial Sense Tabac.

En referència als principals problemes de salut tractats són la hipertensió arterial, la hipercolesterolèmia, l'obesitat, l'ansietat i l'al·lèrgia. En menor mesura, segueixen els trastorns d'ansietat, angoixa i la depressió. Segons el balanç presentat al Consell Sociosanitari, l'EAP ha assolit un nivell alt en els indicadors clínics que avaluen la qualitat de l'activitat que es fa ens els equips.
M'agrada
Comentaris