L'espectacle Cantem Àfrica va emocionar l'auditori municipal_617x412
L'espectacle Cantem Àfrica va emocionar l'auditori municipal - Q. Pascual
19/03/2018 Cultura
'Marama o la flor de l'esperança' va emocionar l'Auditori
El concert, que van oferir el Cor Sant Esteve i Di-versions, recrea un conte de Josep Lluís Badal
G. Plans
Marama va néixer d'una gota, semblant a una llàgrima i daurada com la lluna. I d'aquesta gota, que va caure d'un núvol enmig de la sabana, va sorgir l'esperança per a tot un continent sencer, l'Àfrica. La història, que recrea un conte de Josep Lluís Badal i ha estat interpretada per actors d'Artcàdia, el Cor Sant Esteve i Di-versions Cor de Gòspel, va captivar diumenge l'Auditori Municipal, totalment ple. El públic, entendrit i emocionat, va acabar dempeus, ballant ritmes senegalesos.

Darrera de l'obra musical 'Marama o la flor de l'esperança' hi ha dos anys de feina molt intensa i un viatge. Mariona Mas, una de les impulsores, explica que les cançons tradicionals que les corals castellarenques van interpretar, van estar recollides a poblats africans, on les famílies les canten en el seu dia a dia. Una vegada es van portar a Catalunya, van ser traduïdes i arranjades desinteressadament per cinc autors. L'espectacle engendrat per Cantem Àfrica és un projecte que, a través de la Fundació Main i l'Associació Afrocatalana d'Acció Solidària, recull diners per una causa solidària a través de la música.

Les deu cançons africanes, que són de quatre cultures diferents, han estat treballades durant dos mesos pel Cor Sant Esteve. "És una feina difícil, de picar pedra, però els nens són esponges", valorava Jaume Sala, director de la Coral, respecte al repte que van emprendre els alumnes amb aquesta obra. I hi afegia un contrapunt perfeccionista: "Ha sigut l'estrena i si ho tornéssim a fer segur que sortiria millor".

A dalt de l'escenari els cors van estar acompanyats per piano i també per dos músics africans, que van injectar ritmes desconeguts pel públic de l'espectacle. "Cada país té el seu ritme. Quan sóc aquí i sento el del meu poble de Senegal, m'emociono, perquè és meu i forma part de la meva vida", constata Touty Mane, cantant i ballarina, que, després de l'espectacle va reconèixer que la convivència artística entre les dues cultures musicals li ha resultat impactant i positiva. L'altre artista africà, el moçambiquès Okymonie Bamba, també s'identifica amb el seu continent a través de la música: "La nostra musica transmet un sentiment d'alegria i de bona convivència, la veritable imatge d'Africa. Les persones la poden sentir present aquí".

Al maig, d'aquest projecte, que ja compta amb dos llibrets de partitures, en sortirà un CD amb les cançons enregistrades, que es comercialitzarà juntament amb l'edició del conte amb il·lustracions de Josep Lluís Badal.

Comparteix
M'agrada
Comentaris