D'esquerra a dreta: Gemma Ubasart, Sònia Ruiz i Lourdes Muñoz _617x412
D'esquerra a dreta: Gemma Ubasart, Sònia Ruiz i Lourdes Muñoz - J. Jáimez
16/03/2018 Actualitat
"La revolució de gènere es fa amb voluntat política"
Sònia Ruiz, de l'Ajuntament de Barcelona, incorpora la transversalitat de gènere en el cicle "Reflexions. Diàlegs sobre el futur"
Cristina Domene
El Cicle "Reflexions. Diàlegs sobre el futur" es va posar ahir les ulleres de gènere per dotar el Pla Estratègic Castellar 20/20 d'eines i reflexions que ajudin a definir el futur de Castellar des de la igualtat i la transversalitat de gènere.

Les encarregades d'aportar aquesta visió van ser Sònia Ruiz, cap de transversalitat de gènere a l'Ajuntament de Barcelona, i Lourdes Muñoz, cofundadora del projecte Sheleader. La castellarenca Gemma Ubasart, doctora en Ciència Política per la UAB i professora de la Universitat de Girona, va exercir de moderadora: "Aquest 8M ha estat especial, irreversible. La qüestió de la igualtat ja està en totes les agendes i enmig del debat polític. Les mobilitzacions van ser especialment rellevants a casa nostra, a Catalunya, i a Espanya, com el centre del terratrèmol d'aquesta lluita, de vegades anem a la cua d'Europa, però aquesta vegada, som pioners", va introduir Ubasart.

Durant la seva exposició, Ruiz va explicar que la transversalitat de gènere és introduir les diferències i les desigualtats d'homes i dones a totes les polítiques que desenvolupi una administració local o un govern, en totes les fases de la política i per part de tots els actors: "La revolució es fa amb voluntat política. Es tracta de posar tothom a treballar des d'aquesta perspectiva, sempre prioritzant els objectius de gènere. Perquè una cosa és el sexe i una altra cosa és el gènere i la dona, visibilitza debats que els homes no aporten". Per a l'experta, és necessari que els homes també siguin feministes. "L'úter no fa la consciència", va dir.

En la seva intervenció, Lourdes Muñoz, va destacar que no es pot parlar de ciutadana plena d'un territori si el 51% de la seva població no pot desenvolupar la seva vida com vulgui. "Estem impulsant una xarxa de dones, Sheleader, perquè Internet és un espai ideal per l'empoderament de les dones. És un espai obert i accessible on les dones poden compartir el seu coneixement. Estem buscant les primeres 50 dones mentores del projecte". La presidenta de Dones en Xarxa va afirmar que les dones tenen dret a tenir una vida laboral plena: "La societat no hauria de desaprofitar el talent valuós de les dones".

La propera xerrada del cicle tindrà lloc el dia 22 i anirà a càrrec de la periodista Esther Vivas, especialitzada en anàlisi política, sistema agroalimentari i maternitats, que parlarà sobre com ens alimentarem l'any 2025.
Comparteix
M'agrada
Comentaris