Portada 458
Un dels pessebres de la 67a mostra
Un dels pessebres de la 67a mostra (Q. Pascual)
09/01/2018 - Cultura
Més de 4.600 persones ja han vist els pessebres
El Grup Pessebrista de Castellar segueix amb la mostra fins al 4 de febrer
Marina Antúnez
El Grup Pessebrista de Castellar, situat al carrer Doctor Pujol, 26, està satisfet de la bona acollida que han tingut i tenen els 'Pessebres del món' que proposen a la 67a exposició de pessebres. Més de 4.600 persones ja han visitat els 15 diorames i tres calaixos que hi ha exposats al local, i se n'esperen fins a 5.500. "Aquest balanç és positiu, ja són més de 700 visitants més que l'any passat", explica el president de l'entitat, Ferran Batiste-Alentorn. "De fet, una singularitat dels nostres pessebres é que comencen al desembre però no s'acaben fins al 4 de febrer". En aquest sentit, encara s'esperen visites en els horaris d'obertura del local, cada diumenge, matí i tarda. "Durant aquest últim mes, acostumem a rebre grups, sobretot".

Enguany, molts dels visitants han visitat els pessebres en família. "Abans de Reis, sobretot, venien molts avis amb els néts", diu Batiste-Alentorn. Les persones s'han assabentat de l'exposició pels mitjans de comunicació i pel boca a orella. "Sempre sortim molt per TV3 i també hem anat apareixent als diaris locals", apunta Batiste-Alentorn. Una de les coses que sorprèn al president és "que vingui tanta gent de Sabadell, perquè allà també tenen un grup, i també gent del Vallès i Barcelona".

Sobre les opinions que els pessebristes han rebut per part dels visitants, "la millor opinió és, sense dubte, la gran quantitat de gent que ha vingut", afirma Batiste-Alentorn. També han comentat que "són uns pessebres molt diferents als que havien vist a altres llocs". Precisament, aquest fet diferencial en el tema que cada any tria el Grup Pessebrista, "que es procura triar pensant molt des de l'òptica del segle XXI", i això fa que la gent jove s'animi a fer pessebres. "En altres grups, segurament noten la davallada de voluntaris i socis, però aquí tenim la sort que la gent jove s'anima a seguir".

De fet, el Grup Pessebrista de Castellar compta amb una representació de joves d'entre 20 i 30 anys que fan pessebres. "I també s'ha incorporat gent de mitjana edat, d'uns 50 anys, que comença ara i que seguirà per aprendre coses noves". Enguany, els pessebristes s'han arriscat fent pessebres situats a diversos països del món. El fet de canviar el paisatge tradicional d'un pessebre per un altre americà, japonès, o fins i tot, del Pol Nord, "no afecta les dificultats tècniques que suposa fer un pessebre, respecte altres anys, perquè de fet, tot són paisatges". Cada nova experiència suposa un nou repte. "Nosaltres, de les dificultats en fem art", diu Batiste-Alentorn. I, de fet, per aconseguir assolir amb èxit el repte, el pessebrisme no s'atura mai, "tot l'any estem pensant en els pessebres, com fer-los, fins que els comencem físicament, i hi dediquem moltíssimes hores".

Enguany hi ha hagut participació castellarenca als pessebres de la Asociación de Belenistas Santa Ana de Tudela, a Navarra. Francesc Fayos i la seva dona, Laura Marsiñach, i els sabadellencs Emília Milà i Emili Sans, van arribar al grup navarrès el dia 6 de desembre per preparar, conjuntament, un pessebre original, ubicat a Cadaqués. "El Francesc Fayos té molts contactes amb grups pessebrístics i té amistat amb els pessebristes d'allà, i ja feia anys que s'havia compromès que hi aniríem, i finalment, ha estat aquest any". L'entitat de Tudela és petitona i ha rebut amb molt de goig la visita dels catalans.

De cara al mes de març s'està preparant un curs de porex i, al setembre, un curs de pessebres per a infants.
M'agrada
Comentaris