Artur Roman_617x412
Artur Roman - CEDIDA
17/01/2018 Actualitat
"La justícia no gestiona emocions"
El treballador social i mediador Artur Roman durà a terme la xerrada 'Menors i conflictes familiars. Com intervenim els mediadors?' el proper divendres a les 18 hores la Sala d'Actes d'El Mirador
Rocío Gómez
· Quines són les qualitats que ha de tenir un mediador?
La capacitat d'escoltar, flexibilitat i tenir una mirada diferent des del seu paper imparcial i neutral. Si tot ho enfoquem sempre de la mateixa manera, sempre obtindrem els mateixos resultats.


· En quin context és recomanable la mediació?
La mediació està pensada per a qualsevol situació de conflicte en què les persones vulguin resoldre els seus problemes i vulguin ser protagonistes de la solució. La diferència entre la mediació i altres sistemes de resolució de conflictes com ara la via judicial, és que a la mediació són les pròpies parts que, ajudades per un tercer neutral, arriben a un acord fet a mida. És per això que la mediació té un alt compliment perquè la gent arriba als acords que sap que pot complir. Una bona mediació és aquella que aconsegueix transformar la relació. Amb tot, si els mediadors veiem que la persona no està en plenes condicions emocionals, podem decidir no actuar. La mediació no ha de servir per posar una persona contra les cordes.


· Què és la mediació familiar?
És un procés en què les famílies volen arribar a acords, prioritzant les necessitats dels menors, per trobar una via de diàleg a partir de l'acord i no a través d'un procés de litigi. De vegades pensem que a la via judicial trobarem la resposta. La justícia sí que resol però no gestiona emocions. Sovint al darrere d'aquests litigis hi ha aspectes de comunicació, de malentesos o qüestions a nivell emocional, i això la justícia no ho contempla. En canvi, els mediadors sí que ho tenim en compte i els treballem. Quan pots desencallar aquest nus emocional i el conflicte desapareix, és meravellós!

· En l'àmbit familiar, en quin tipus de situacions actueu?
Per exemple, un conjunt de germans que no es posen d'acord en com cuidar una persona gran, si s'ha d'ingressar a una residència o és millor un centre de dia. També el cas dels pares que tenen conflictes amb els seus fills adolescents, un procés de separació o de divorci en què hi ha involucrats menors i els adults no es posen d'acord, herències... Però la mediació també treballa altres àmbits com el de la salut, el comunitari o l'escolar, entre d'altres.

· Com es pot accedir a aquest servei? És gratuït?
A Castellar la manera més fàcil i accessible és a través de Serveis Socials. Allà es pot demanar informació sobre el servei de mediació i els informaran si la seva situació compleix les característiques per a la mediació. Quant al servei, és gratuït per a les persones sense recursos econòmics. Si no és el cas, hi ha unes tarifes establertes, uns preus públics per poder desenvolupar la mediació amb un límit de sis sessions. Evidentment, també existeix l'exercici lliure i privat de la professió. Com en el cas dels advocats, podríem dir que hi ha mediadors d'ofici i mediadors privats.

· En el cas dels delictes, també es pot sol·licitar un mediador?
Hi ha un límit. No tot és mediable. Si hi ha violència masclista o un altre tipus de delicte, la mediació està limitada i no s'hi intervé. En el cas de les faltes sí que podem intervenir. Amb la nova llei, hi ha delictes que han passat a considerar-se faltes i per tant sí que són mediables.

· Tot i la seva eficàcia, el servei de mediació és encara força desconegut pels ciutadans?
Sí, tenint en compte el nombre de processos que hi ha i el nombre de mediacions que es sol·liciten. Fa falta, sobretot que des de Serveis Socials, Policia Municipal o els mateixos advocats, proposin la mediació a les persones. L'avantatge de la mediació és que si no s'arriba a un acord no passa res, no s'elimina la via judicial. La mediació permet arribar a acords sense entrar en un procés dur a nivell emocional com és el procés legal, però si no funciona sempre es pot tornar a la segona via. Si comences per la via judicial és difícil que després vulguis mediar. Com a primera opció, i moltes vegades com a l'última perquè s'arriba a un acord, recomano sempre la mediació.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris