Portada 462
Cantaires de l'Acadèmia d’Arts Escèniques de Baza (Granada)
Cantaires de l'Acadèmia d'Arts Escèniques de Baza (Granada) (Cedida)
05/12/2017 - Cultura
El 'Magnificat' de J. Rutter, a l'església de Sant Esteve
Gregorio Rodríguez dirigeix el projecte And&Cat Music Coral, que uneix músics de Baza (Granada) i de Catalunya
Marina Antúnez
Aquest dimecres, 6 desembre, a les 20.30 hores, l'Església de Sant Esteve acull el concert per cor i orquestra de l'obra Magnificat, de John Rutter, interpretada per And & Cat Coral, un projecte que ha nascut a partir de la unió de l'orquestra i el cor de l'Acadèmia d'Arts Escèniques de Baza (Granada) amb els cors de l'Orfeó de Sabadell, l'antic cor del Conservatori de Terrassa i el cor de la Capella de Música Burés (de Castellbell i el Vilar). A l'escenari de l'església de Sant Esteve, podrem gaudir de l'actuació més de 100 intèrprets, unes 80 veus i uns 35 músics, en total.

L'artífex del projecte que es podrà veure amb música de Rutter és Gregorio Rodríguez, director musical granadí molt connectat amb diversos cors de Catalunya, ja que ha estat, durant anys, director d'agrupacions tan importants com l'Orfeó de Sabadell, el Cor del Conservatori de Terrassa, la Capella de Música Burés, la Coral Sant Vicenç de Mollet i el Cor de Cambra Cantomima.

Rodríguez es va formar al Conservatori de Terrassa i és deixeble de la direcció coral i pedagogia musical de Francesc Vila. Des del 1984, va dirigir el Cor del Conservatori de Terrassa durant 10 anys. Als anys 90 es va fer càrrec de l'Orfeó de Sabadell. Afincat des de fa uns 15 anys a Granada, va crear l'Acadèmia de Arts Escèniques de Baza, juntament amb l'actor Carles Martí.

Gràcies a l'amistat de Rodríguez amb la regidora de l'Ajuntament de Castellar, Pepa Martínez, es va arribar a l'acord de fer possible el concert a Castellar. "El fem a l'església perquè és més adient pel tipus de programa; en vam parlar amb el mossèn Txema Cot, i de seguida va dir que sí".  And &Cat és un projecte que vol "unir Andalusia i Catalunya a través de la música, un llenguatge universal, per això vam escollir aquest nom", diu Gregorio Rodríguez.

A Baza, un poble d'uns 30.000 habitants, l'Acadèmia d'Arts Escèniques és molt popular, "hi ha una part d'interpretació teatral i una part més musical, amb orquestra i cor". L'orquestra està formada per gent jove i ja fa quatre o cinc anys que funciona. L'estiu passat va ser quan es va materialitzar el projecte And&Cat, a partir de la unió de les 80 persones que formen el cor i els 35 músics de l'orquestra de Baza. "Des del setembre, estem treballant conjuntament amb l'obra de Rutter".

Magnificat és una obra religiosa i contemporània, d'un compositor actual que treballa molt en l'àmbit coral. "Als Estats Units és molt conegut, se'l programa moltíssim". Rutter ha treballat molt en musicals i obres de tipus escènic. En aquest sentit, "el repertori que oferirem també té melodies de musical, i d'altres més clàssiques", segons Rodríguez.

El Magnificat s'estructura en set números. Dos d'ells, són per a solistes. "Les interpreten cantaires del nostre cor, que estudien cant i treballen la veu, no són gent famosa". L'obra és molt agraïda de tocar, cantar i escoltar. "També és molt apta per a persones que no estiguin acostumades a escoltar concerts, perquè hi ha números molt melòdics". La cita a Castellar serà la primera d'un cicle de concerts previstos, que seguiran el dia 7, a l'Auditori Municipal de Terrassa, a les 19 hores, amb l'Orquestra Shostakovich i la del mateix director Gregori o Rodríguez, en el cas concret d'aquest dia; el dia 8, a l'Església de la Puríssima de Sabadell, a les 19 hores, amb el Magnificat, que també es podrà gaudir a Terrassa el dia 9, a les 19 hores, a l'Auditori Municipal. Les convocatòries han estat possibles gràcies, també, al recolzament dels ajuntaments de Castellar, Sabadell i Terrassa.

Al municipi, aquest concert serà el primer cop que veu la llum. Perquè tot surti com cal, "farem dos assajos conjunts, orquestra i cor, abans del concert". També tenen previst portar el projecte a Granada. L'experiència està essent molt enriquidora i "la idea és que And&Cat tingui continuïtat amb altres obres, en el futur".
M'agrada
Comentaris