Portada 462
05/12/2017 - Opinió
Les muses estan esvalotades
La pintura és pura expressió i l'expressió pura és llibertat.
Picasso, coincidint amb la guerra civil espanyola, va tenir la trista oportunitat d'expressar pictòricament el desastre de Gernika. La necessitat d'exterioritzar la seva sensació pel que fa a l'horror resultant del bombardeig d'aquella població, necessitat aliada amb la seva genialitat, va propiciar una obra d'art tan explícita que el pas del temps no l'ha fet ni la farà trontollar. Cap canvi conceptual ni estilístic ha deixat enrere la claredat del missatge.
Des de l'1 d'octubre, m'inquieta un creixent crit interior que em fa agafar els pinzells i em dicta una voràgine de signes, per traslladar-los al paper o al llenç. Plasmar tot això d'una forma coherent i intel·ligible em resulta molt i molt difícil. M'hi entesto, i omplo repetidament la paperera amb un munt d'intents rebutjats. No soc un geni, ja ho sabem, però no em rendeixo. La teràpia d'explicar no pot ser ignorada.
Es diu que una imatge val més que mil paraules. Les paraules les tenim totes dites, però, com es pot arribar a pintar un conglomerat de: atacs físics, acarnissaments, vexacions, mentides, falsedats, tergiversacions, injúries, falsos testimonis, humiliacions, impotència, menyspreu, odi rebut, detencions injustificades, embargaments de béns i, finalment, empresonaments? Com posar-ho tot en un quadre?
Les muses no és que estiguin de vacances, no, ni tampoc és que no estiguem al peu del cavallet, treballant, com deia el geni que era la forma de rebre-les, sinó que també deuen estar afectades per l'absurda barbàrie repressiva d'aquell dia. Elles formen un continu guirigall que em resulta impossible desxifrar. De nit i de dia m'inunden el cervell amb un caos d'idees que, ni les meves mans ni les meves eines són capaces de donar-hi forma. Caldrà esprémer al màxim la serenitat, no deixar d'intentar posar-hi ordre a tot aquest material anímic i, continuar tenaçment la tasca per millorar si es pot, el meu nivell d'incompetència.
Et trobem a faltar, Picasso!
M'agrada
Comentaris