Coral Castro Mestre, especialista en tabac_617x412
Coral Castro Mestre, especialista en tabac - Q. Pascual
23/11/2017 Actualitat
"El 'puro' és un plaer, la cigarreta és un vici"
Fa 10 anys que es va iniciar en el camp del tabac perquè es va presentar a un concurs per optar a un estanc a Sabadell. Es va voler especialitzar després de posar una cava de 'puros' i viatja constantment per trobar els millors aromes
Anna Parera
· En què consisteix l'especialitat?
És conèixer des del principi i fins al final el fons de la procedència i la feinada que porta el tabac. Anar als camps, treballar amb enginyers i anar veient les novetats de les terres. Això és el que fa un especialista, que està amb les persones des de l'inici. Per això has de traslladar-te a aquests països, veure les tendències, les terres, per veure amb què es basen per fer la nova llançada del nou cigar o del nou tabac. Saber d'on ve tota la base.

· Hi ha terres més bones?
La fortalesa la tenen en el pH i això depèn de si són països volcànics o no. Cuba té un pH especial per la situació, però Nicaragua té terres volcàniques i molt fèrtils i, per tant, dona peu a que les llavors que hi posis tinguin una pujada molt diferent, depèn de la zona on estiguin. Són terres molt riques. En funció dels pH de la terra es pot fer un tipus de producció o un altre i surt amb una aroma, les fortaleses del tabac que li diuen. Ara el que fan els països és passar-se tabac entre ells. Sempre treballen amb una base, que això és secret, i a partir d'aquí utilitzen fulles d'altres països per donar-li l'aroma que volen.

· Com comences en aquest món?
Venia d'un món totalment diferent, la direcció d'empreses i volia una estabilitat. Viatjava molt i necessitava estar més quieta. Em vaig presentar al concurs per un estanc. Part de la puntuació era el fet de tenir la cava de puros i jo vaig posar-ne una de grossa. Vaig guanyar i quan la vaig tenir vaig dir "i ara què fem amb tot això?". La inversió és astronòmica, si vols tenir una bona cava de puros. Quan em vaig veure amb tot allò davant vaig pensar que havia d'especialitzar-me i saber ben bé com funciona aquest món. Soc una persona que m'agrada molt saber i ser la número 1 i vaig pensar que aquest era el meu potencial. Vaig tenir persones que em van ajudar molt com l'Albert i l'Ernest, comercials a Espanya de Joya, que a canvi de res em van dir "t'hi portem i comencem".

· Et va costar entrar?
Em va costar moltíssim, perquè quasi tots són homes. Soc una persona que no m'importa el que pensin els altres, m'agrada ser molt professional, em va costar molt que em respectessin. Vaig haver de demostrar que jo també tinc un criteri i que pel fet de ser dona no vol dir que no tingui coneixença. M'ha costat dos o tres anys i em van ajudar molt el doctor Alejandro Martínez i el seu fill Juan Ignacio. En aquests moments a nivell internacional soc una persona coneguda i em tenen bastant respecte, perquè tinc una visió comercial molt potent. Sóc molt analista i analitzo moltíssim el que hem de triar perquè vingui cap a Europa. Els fumadors han canviat moltíssim, venen noves generacions i demanen coses diferents. El puro també ha d'anar evolucionant, perquè la gent es cansa sempre del mateix i aquí està la nostra funció.

· Cada quan viatges?
Vitajo aproximadament cada any i mig o dos. El que faig primer és veure la planta. Mirem les noves tendències tant en llavors com en evolució de la terra. Aquesta planta ha de créixer i hi tornem al cap d'un any i mig, quan ja està preparada la fulla perquè la palpem i l'olorem. Et dona unes sensacions que després s'han de posar en comú entre tots i se'n fa una prova. Llavors el que fem és valorar el que més ens agrada del que estem provant, sobre les sensacions que ens dona el 'puro', perquè no té res a veure amb el món de la cigarreta.

· En què es diferencien?
Són coses totalment diferents, és com el vi. El 'puro' és un plaer, la cigarreta és un vici. El 'puro' és una cosa que has de gaudir i entendre, perquè si no l'entens no la pots gaudir. Quan fumes un puro et trasllades amb els aromes, que és el més important, que tingui aroma i cos, que et digui alguna cosa. No és una cosa que necessitis a diari ni que et doni una addicció. Te'l fumes per un plaer, perquè tens un moment i vols gaudir-lo. El pitjor que hi ha és fumar un 'puro' sense temps, perquè no està fet amb concepte d'ansietat. És una cosa mesurada.

· Quin és el moment per fumar un puro?
Després d'un sopar o d'un dinar, estar a una terrassa tranquil i fer una xerrada. Això m'ho van ensenyar la gent dels llocs on vaig, a part de ser el teu moment, és un moment ideal per parar-te i després tornar a engegar.

11 respostes
Un tret principal del teu caràcter?
Creativa i amb iniciativa
Un defecte que no pots dominar?
Soc impacient
Un puro?
De la marca Joya i que tingui aroma
Un color?
El vermell
Un llibre?
Ara mateix el BOE
Una pel·lícula?
Les que em fan riure i em distreuen
Un artista?
La Malú
Una afició?
La música i el ball
Un indret?
La platja
Un viatge pendent?
Egipte
Un comiat?
Espero que hagi sigut interessant!

Comparteix
M'agrada
Comentaris