Txema Cot_617x412
Txema Cot, rector de la parròquia de Castellar - Q. Pascual
15/09/2017 Actualitat
"El meu projecte inicial era ser estrella del rock"
És el nou rector de l'església de Sant Esteve de Castellar, després de gairebé 10 anys com a vicari a Sabadell. Té 35 anys i per primera vegada assumeix la responsabilitat d'anar al capdavant d'una parròquia
Anna Parera
· Quan vas començar la teva dedicació com a mossèn?
Hi ha diferents inicis. El dia que em van ordenar aviat farà 10 anys, va ser el 2 de desembre del 2007. Llavors vaig anar a parar d'ajudant o "aprenent" al costat d'un altre mossèn més veterà, Mn. Francesc Catarineu, i això va ser a Sabadell, que hi he estat fins al mes d'agost.

· És la primera vegada que ets el rector d'una parròquia?
Correcte. Vaig amb la "L" posada de rector! Estic molt content, en primer lloc, perquè no ho he demanat. No tenia cap pressa d'anar al davant d'una parròquia, perquè es viu molt bé a segona fila. Com a segon lloc, el nom és vicari, i la teva vida evidentment són les celebracions, és atendre gent, escoltar, però quan hi ha un problema o una queixa d'això se n'encarrega el rector. Ara ja no puc passar la pilota a ningú [riu], sinó que em toca a mi parar gols o deixar que marquin, depèn!

· Com ha anat l'arribada a Castellar?
Molt bé, agradable i acollidora, en molts nivells, de veïns, de comunitat, d'institucions… No hi ha hagut temps perquè vagi malament de moment, penso. Ha passat molt poc temps!

· Quina sensació t'ha donat la comunitat de Castellar?
D'entrada la impressió és molt bona. De seguida s'han posat moltes persones a disposició. Des d'ajudar els més necessitats a Càritas, passant pels que estan a Catequesi, els que ajuden més a les celebracions, a l'església i al dia a dia. Una notícia molt agradable de trobar tot un personal molt disponible.
· Què t'agradaria fer com a rector de la parròquia de Castellar?
De moment, aterrar! [riu]. Perquè estic en procés, com m'agrada dir, de fer mapa. M'estic fent una mica el gps mental, de situar-me, conèixer la gent, el lloc, la història… Tot és una mica la primera vegada.

· Què et va portar a dedicar-te com a mossèn?
Més aviat qui m'hi va portar, que va ser Nostre Senyor. No era el meu projecte inicial. Soc el setè de 8 germans, per tant, el meu projecte inicial era ser pare de família nombrosa per seguir la tradició familiar i ser estrella del rock, perquè m'agrada molt la música. Per ajudar els pobres, no cal fer-se capellà, perquè hi ha moltíssima gent que fa un servei molt gran i no ho és. En el meu cas, vaig anar descobrint que això podia ser una possibilitat. Van ser diferents coses que em van moure als 18 anys a entrar al seminari. Al llarg dels 7 anys de formació vaig anar-ho descobrint, els que estaven al meu voltant ho van ratificar, i als 25 va ser quan vaig rebre l'ordenació.

· Ets l'arxiprest de Sabadell Centre Sud. Què vol dir?
Ho tradueixo, potser és una mica barroer, com el delegat de la classe. Les parròquies veïnes d'un lloc històricament estan agrupades en arxiprestats. L'arxiprest és un dels mossens que està en una d'aquestes parròquies i que se li encarrega la funció de coordinar i convocar reunions. S'escull per votació i és per un termini de 4 cursos i jo ara estic a la meitat.

· I també ets el consiliari de la Zona 12 del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans.
M'ho van demanar recent aterrat a Sabadell, de poder acompanyar als esplais confessionals de Sabadell, Castellar i Cerdanyola en el tema de la fe. Al seu dia jo també vaig fer el curs de monitor i he estat vinculat als esplais als llocs per on he passat. És un terreny de frontera, perquè la majoria de monitors no van a missa, tot i això, l'esplai confessional té una sèrie d'hàbits que entren en la normalitat i que també són pedagògics.

· Ets el rector de la vila més jove?
D'uns quants anys ençà sí que soc dels més joves. Espero i vull pensar que això no sigui un obstacle. Al final és relatiu el tema de l'edat, hi ha qui relaciona edat gran amb persona amb idees fixes i edat jove amb persona molt oberta i, a vegades, això es trenca totalment. M'acompanya Mn. Francesc Catarineu que per mi és un mestre i és de les persones més referents que he trobat a la meva vida com a capellà, com a persona molt oberta i accessible i capaç d'escoltar, d'aprendre i rectificar.

11 RESPOSTES

Un tret principal del teu caràcter?
Pacient

Un defecte que no pots dominar?
Incontinència verbal

Una persona que admires?
Mossèn Francesc Catarineu

La teva paraula preferida?
Somni

Quin plat t'agrada més?
Arròs a la cubana

Un color
El blau

Un animal?
Jo mateix

Una cantant?
Bruce Springsteen

Una pel·lícula?
De dioses y hombres

Un llibre?
L'Evangeli

Un indret?
Castellar

Comparteix
M'agrada
Comentaris