Antoni Mora, creador del blog Conèixer Catalunya_617x412
Antoni Mora, creador del blog Conèixer Catalunya - Q. Pascual
17/02/2017 Actualitat
"Tot està descobert però no tot és accessible"
Apassionat de la història i el patrimoni de Catalunya, també de la seva gent i associacions, ja fa una pila d'anys que publica articles que promocionen i difonen la cultura, fets amb gran rigor documental
Marina Antúnez
· Quin és el teu secret?
Bé, t'ho explicaré a partir d'uns cabassets, un cabàs petit fet de palma que s'utilitzava antigament per a guardar-hi coses i que jo utilitzaré com a metàfora. Quan naixem, comencen a obrir cabassets. El primer, l'amor a la mare, després al pare, als germans, amics, als estudis, i quan creixem, ells creixen amb tu. Alguns, passen a no ser de visita tan freqüent. Però, en canvi, sempre hi ha cabassets que perduren en el temps i que, quan et jubiles, els pots dedicar més temps. És el que m'ha passat a mi amb la meva afició.

· I amb què té a veure, aquesta afició de la que parles?
Al meu cabasset hi ha interès pel meu entorn. M'agrada fer recerca i estudi sobre temes de patrimoni, històrics, socials, etc... De fet, no hi ha un tema que descarti. Sobretot, m'agrada escriure articles sobre Catalunya.

· On escrius?
Al blog 'Conèixer Catalunya'. 'Tot són punts de vista' i 'La Tribuna de Guimerà.info'. També col·laborava periòdicament al Diari de Sabadell, fent la contraportada, i a La Forja. He escrit per altres portals. Publico molt on line, des de fa anys, i això fa que de vegades em costi repescar-los, perquè els poso títols metafòrics o poètics, i això dificulta la cerca.

· Què és Guimerà.info?
Doncs va néixer al poble de Guimerà, a la comarca de l'Urgell. La presència del web ha incrementat les visites a Guimerà. M'hi he implicat fent escrits vinculats amb la zona. És un exemple de com, en un món molt rural, s'aposta per les noves tecnologies.
· Com fas la recerca d'informació, quan vols tractar un tema?
Visito l'indret, faig fotografies, intento parlar amb la gent del lloc, que és la qui sap detalls sobre el tema, busco en llibres, webs, també m'interesso pel que ja s'ha publicat sobre la qüestió que vull tractar.

· Quins criteris tens en compte, a l'hora d'escriure els articles?
Quan faig un article intento fugir dels cultismes tant com puc, intento no fer servir expressions llatines sense explicar-les. El que passa és que, de vegades, explico coses que potser popularment s'havia cregut que eren d'una altra manera. Jo intento ser rigorós, documentar-me amb totes les fonts possibles, partint de la base que no tinc la veritat absoluta. Si, finalment, la documentació és escassa i confusa, sempre publico específicant que allò que dic és només una hipòtesi.

· I reps encàrrecs per parlar dels temes?
Escric sobre el que m'interessa, no només de les ermites, esglesioles, castells, patrimoni, sinó també sobre fets històrics ocorreguts i persones o entitats significatives. No descobreixo res, tot està descobert, però no tot és accessible. Ara, Internet fa fàcil posar-ho a l'abast. A vegades, les meves fotografies han pogut servir per completar una documentació que ja existia en un fons documental. Jo intento sintetitzar-ho en una pàgina, perquè hi pugui accedir tothom. I qui vulgui aprofundir-hi, que cliqui un enllaç que amplia la informació.

· De quins llocs de Castellar del Vallès has escrit?
Del Ball de Gitanes; de l'Ermita del Puig de la Creu, per parlar d'un fenomen que succeeix naturalment i que es produeix a finals de juny; de l'Emili Sala, que va ser un arquitecte modernista de La Garriga, encarregat de fer la façana de l'Ajuntament de Castellar (actualment, arxiu municipal), de l'església de Sant Esteve, de l'escola Emili Carles-Tolrà, les Escoles Pies, dels safarejos municipals, la seva marca és una flor. Fixeu-vos-hi. I va ser l'arquitecte de l'edifici que Gaudí va transformar en la Casa Batlló.

· També col·labores amb l'arxiu Gavín. Què és?
Josep Gavín Salvador tenia l'arxiu a casa seva, a Sant Cugat, guardava informació sobre esglésies i campanars dels països catalans. Josep Sansalvador Castellet l'ajudava. A Gavín, la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi i va cedir el seu fons - que ja no li cabia a casa - al Monestir de Bellpuig de les Avellanes. Josep Sansalvador va passar a ser l'arxiver del fons i va continuar fent recerca com feia el mateix Gavín.

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Tossut

Un defecte que no pots dominar?
Xerraire, locuaç

Una persona que admires?
Josep Gavín, Josep Salvany i altres que han fet el que ara faig jo

Un paisatge emblemàtic?
L' Ermita de les Arenes

Quin plat t'agrada més?
Tot m'agrada

Un color
Pels joves, els vius; pels grans, els suaus

Un llibre?
'El gatopardo' de Tomasi di Lampedusa

Una música?
La folk catalana

Un paisatge?
Un itinerari de Catalunya

Una època?
La Mancomunitat de Catalunya

Un article pendent?
D'una comarca que encara no he vist prou
Comparteix
M'agrada
Comentaris