Montse Gatell, presidenta de l'Esbart Teatral de Castellar_617x412
Montse Gatell, presidenta de l'Esbart Teatral de Castellar - Q. Pascual
23/06/2016 Entrevista
"El públic de teatre es genera, el fa la programació estable"
Actuament és presidenta de l'Esbart Teatral. La vocació teatral li ve de lluny i la vinculació amb l'entitat, també. A Castellar, ha exercit com alcaldessa i regidora i ha estat la darrera presidenta de l'Institut Català de les Dones
Marina Antúnez
· En quin moment vas ocupar el càrrec de presidenta de l'ETC?
A partir d'una assemblea que vam fer al febrer. L'entitat fa una assemblea anual obligatòria el primer trimestre. La nova junta es va proposar per posar-se al capdavant de l'ETC. Som gent de teatre i la majoria ja hem estat a la junta ocupant diversos càrrecs. Ara en sóc jo la presidenta; la Bet Tena n'és la tresorera, la Clara Sallés n'és la secretària i el Llorenç Genescà, la Mònica Clarà, l'Agnès Hernández i Rafa Arrabal en són els vocals.

· Per què us vau presentar?
Bé, la junta anterior ja feia 3 o 4 anys que eren al capdavant. Però la presidenta ja feia temps que havia marxat, i alguns dels membres de junta havien anat dimitint. Havien mostrat la intenció de no tornar-se a presentar i vam creure que seria bo encapçalar les seccions de l'entitat, molt actives, amb la intenció d'articular aquest moment que viu l'ETC. Vam començar la remuntada l'any 2014 programant espectacles propis i seguint amb altres que exitien com el cicle de lectures dramatitzades "Llegides", cada dos mesos; L'Hora Golfa del Conte, cada mes; l'espectacle del mes temàtic a la Biblioteca Municipal, i la lectura pública d'un fragment d'una novel·la.

· Gairebé tots els membres de junta sou gent de teatre, és casualitat?
Certament, som gent de teatre i volem fer una clara aposta en aquesta direcció. No és casualitat, només és que som un grup de gent que treballem còmodes en equip i això fa que tot funcioni. Sempre dèiem que volíem fer coses i ara ens hi hem posat. Però no podem només ocupar-nos del teatre, és clar! La nostra proposta és l' 'Esbart total'.

· I això què significa?
'Esbart total' perquè ens hem proposat la gestió de totes les seccions de l'entitat. Les seccions van per separat perquè programen activitats molt diferents entre elles . Costa molt que la gent d'una secció s'involucri amb l'activitat d'una altra. En això no insistirem. Però sí que volem una gestió única, que no siguem un casal d'entitats, mantenint, és clar, les especificitats de cada secció.

· Quines seccions estan actives?
La més nombrosa i amb més socis actius és la de teatre. També hi ha la secció de Geganters, i la subsecció dels Gegantons (infantil); i els Diables, i la subsecció dels Espurnes (infantil); els Tucantamdrums (grup de batucada), els tabalers que acompanyen els diables, i els de la secció de malabars.

· Les seccions són costoses de mantenir?
Les secció que més despesa genera, però també més ingressos, és la de teatre. El grup de batucada també té guanys, perquè cobra quan actua a fora. Vam fer una inversió inicial per comprar els instruments però ara no genera gaire despesa. I la resta de seccions actuen gratuïtament, i s'abasteixen de material propi de la secció que es guarda a l'Esbart.

· Com s'ho fa, la junta, per coordinar totes les seccions?
Cadascuna tria un interlocutor que és qui es troba amb la junta. La nova junta ja hem començat a fer reunions per posar en comú les necessitats de cadascú i també per explicar el nostre ideari.

· I quina línia seguireu?
Sobretot, volem potenciar el teatre. Recuperar la programació estable professional que s'ha deixat perdre, ja fa temps. Volem consolidar una programació que no sigui exclusivament de produccions pròpies de l'ETC, però que les programi l'Esbart amb fons municipal i que també inclogui obres de l'entitat. Per exemple, portar obres de la Sala Beckett, de l'Espai Brossa, del Teatreneu, obres de qualitat que fa uns anys s'havien pogut veure a Castellar. Durant més de 15 anys, la programació de l'ETC va ser professional i hem d'anar cap aquí.

· Però creus que hi ha el públic per aquest tipus de programació?
I tant! Ho crec convençuda. Durant molts anys, la programació de teatre a Castellar s'ha fet cada setmana, a l'Auditori i a la Sala de Petit Format de l'Ateneu, i amb èxit. El públic existeix, el fa l'acció. Si no programem teatre perdrem el públic. Si fem teatre, el públic es genera, el fa la programació estable.

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Honesta

Un defecte que no pots dominar?
Impulsiva

Una persona que admires?
La meva germana Sònia

Personatge que voldries interpretar?
Electra

Quin plat t'agrada més?
El puré de patata amb carn picada, al forn, que fa la meva mare

Un color
Blau

Una obra que t'agradaria veure?
Qualsevol de Shakespeare al teatre Globe de Londres

Una pel·lícula?
'Les hores'

Un indret?
Sidi Bou Said, a Tuníssia

Un llibre?
'La plaça del diamant'

Un comiat?
Fins aviat

Comparteix
M'agrada
Comentaris