Àngel Pastor Rocabert, maquetador i compaginador
Àngel Pastor Rocabert, maquetador i compaginador - C. Martínez
26/06/2015 Actualitat
"A les capçaleres del país els falta varietat de disseny"
Ha estat tècnic de so de Ràdio Castellar i de l'Auditori, caixista en una impremta, i compaginador del Casa de la Vila i de L'Actual. Es jubila amb 63 anys, amb ganes de viatjar, però sobretot de viure els plaers del dia a dia.
Rocío Gómez
· El teu primer ofici va ser com a caixista, una feina molt artesanal i rigorosa.
Sí! Vaig ser caixista a l'impremta Vallès i també a una impremta de Sabadell des del 1969 fins el 1999. A finals dels 70, em vaig adonar que el món de la informàtica arribava amb força, i que per tant el meu ofici desapareixeria. Per això em vaig comprar un ordinador per investigar, per reciclar-me professionalment. Anys després, també van irrompre a la meva impremta els ordinadors i els programes de disseny... Ja no hi havia marxa enrere.

· Tens algun diari de referència pel seu disseny?
La versió alemanya de Le Monde Diplomatique. Aposten per fotos grans i espais blancs. Defugen de les típiques pàgines de 4-5 columnes, de la maqueta clàssica. És un disseny més atractiu. A les capçaleres del país els falta varietat.

· A més del món de l'impremta, també has estat tècnic de so!
Vaig ser tècnic de so a l'Auditori, i tècnic i locutor a Ràdio Castellar. El primer programa que vaig fer es deia 'L'ós de la música', era un programa de radiofórmula de música dels anys 60-70. A partir d'aquí, vaig començar a comprar molts vinils que em servien pel programa però també per mi.

· Quins són els vinils que conserves amb més afecte?
La col·lecció original de tots els vinils dels Beatles. No deixo que ningú toqui la caixa blava! No he anat a Liverpool però m'agradaria. Ara que estic jubilat, m'agradaria viatjar. Una altra de les meves aficions són les maquetes de trens. Durant una època en vaig col·leccionar. També m'agrada veure passar trens, les estacions... Tot això es pot veure a través de pàgines web especialitzades.

· Vinils, trens i... cuina!
M'agrada molt la pastisseria. Sóc autodidacte. Tinc llibres de postres, també pregunto a gent que hi entén, miro receptes a internet... Els pastissos i les coques són les meves especialitats, sobretot el pastís de xocolata per fora i nata a l'interior. En el món de la pastisseria tot està pautat, has de posar la quantitat exacta, és com el meu ofici, que era un trencaclosques on 2 2 són 4, i tot té un ordre. La cuina normal et permet més creativitat, pots jugar amb més conceptes, no és tan rígida. M'agrada la pastisseria perquè tot està més controlat.

· La teva faceta de tècnic de so també et va portar a l'ETC.
Quan tenia prop de 20 anys em vaig assabentar que necessitaven un tècnic a l'ETC, i m'hi vaig presentar. Tot i que sempre estava al darrere, alguna vegada també vaig actuar, com en la comèdia 'Madame Verdú' i també en recitals poètics.

· M'imagino que una de les cercaviles de l'ETC no ha estat gens fàcil d'oblidar.
A finals dels 70 vam fer una cercavila on apareixien les principals autoritats del poble, l'alcalde, el mossèn i el policia com a capgrossos. Algú ens va denunciar per cometre un delicte contra la religió i les forces armades. Eren els anys de la transició, anys molt complicats. La Guàrdia Civil ens va detenir i ens va portar davant del jutge, que va dictar un arrest de 3 dies al calabós de l'Ajuntament de Sabadell, que era a la plaça del Gas. L'alcalde de Castellar, Miquel Pont, i el de Sabadell, Antoni Farrés, ens van fer costat i ens van ajudar en tot moment. Quan vam sortir del calabós i vam arribar a Castellar, la gent ens va rebre amb una festa. Finalment, el jutge ens van deixar en llibertat sense càrrecs.

· Ara què t'has jubilat, has deixat de portar rellotge?
Fa molt de temps que no en porto. Abans sempre me'l treia durant les vacances, ara no en porto mai.

· A què dedicaràs el teu dia a dia?
M'agradaria viatjar més. Ara passejo molt pel rodal de la vila. És una passada començar el dia sabent que no hi ha res que te'l condicioni, només tu. Sóc amo i senyor del meu temps i vull gaudir-lo amb la meva dona, la Susanna.

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?

Impulsiu

Un defecte que no pots dominar?
No puc callar

Una persona que admires?
A la gent en general

Quin plat t'agrada més?
Els canelons... però de tot una mica

Un color?
Marró

Un animal?
El gos

Un grup de música?
The Beatles

Una pel·lícula?
'El hijo de la novia', de J.J.Campanella

El disseny d'una capçalera ?
D'aquí, el diari ARA

Un viatge?
El Japó

Un comiat?
Siau!

Comparteix
M'agrada
Comentaris