Artur Roma, és membre de l'àrea psicosocial de la Creu Roja_617x412
Artur Roma, dimarts a l'aeroport - Cedida
Artur Roman és membre de l'àrea psicosocial de la Creu Roja - Arxiu
25/03/2015 Actualitat
"Hem de ser acompanyants"
Entrevista a Artur Roman, castellarenc que atén familiars de les víctimes de l'accident aeri com a membre de l'àrea psicosocial de la Creu Roja
C.D.
Roman ja va donar suport psicològic als familiars de les víctimes de l'accident de Barajas i ara, desgraciadament, ho ha de fer de nou, en l'accident aeri de la companyia Germanwings

· En què consisteix la vostra feina en situacions dramàtiques com la de l'accident aeri?
Nosaltres som un equip multidisciplinar, hi ha psicòleg, mediador social i d'acompanyament, que el que estan fent, a petició de la Creu Roja francesa és traslladar-se a França per atendre les famílies que s'estan desplaçant al lloc de l'accident, per poder-los donar tot el suport i l'acompanyament durant aquest procés. Entenem que la intervenció serà llarga, per la situació i el tipus d'accident. Per tant, mentre hi hagi familiars a França, hi serem per atendre'ls.

· Perquè és una intervenció llarga?
Pel que creiem, això pot durar uns dies, per tant, el que fa la Creu Roja és desplegar aquest dispositiu i el que s'anirà fent són relleus d'equips.

· Quina és la vostra tasca?
El que intentem és que les persones afectades, els familiars, estiguin el més confortablement possible, que dins de la situació, no els hi falti de res. Són coses molt concretes i diverses, com explicar com els han de traslladar la notícia a altres familiars, o coses més bàsiques com, per exemple ahir, a la sala de famílies de les víctimes al Prat, vam haver de facilitar-los carregadors per als telèfons mòbils. Hem de ser-hi per donar resposta a qualsevol demanda. A banda de situacions emocionals, que per això hi són els psicòlegs.

· És una situació dramàtica però col·lectiva. Que aquestes històries es facin públiques ho fa tot més complicat?
Clar, el que caldria seria intentar preservar la confidencialitat i la intimitat de les persones. Algunes poden sentir-se afectades per les imatges i cal tenir en compte l'impacte.

· Quins recursos tenen els familiars per lluitar contra l'angoixa.
Nosaltres, l'equip d'intervenció psicosocial d'emergència, el que fem és, com diu la paraula, intervenir en l'emergència. Per tant, el que fem és contenir una situació que es pugui desbordar en aquestes situacions. La nostra intervenció és molt immediata, d'aquests primers moments.

· I com s'han de comportar, envers les famílies, la gent que conegui alguna de les víctimes o als afectats?
El que cal fer és ser natural. Cada persona expressa el seu dolor d'una manera, hi ha gent que prefereix estar sola, altres que necessiten estar acompanyades i s'ha de respectar a l'altre. Hem de ser acompanyants. Hi ha moltes situacions en el dia a dia de persones que també han viscut processos diferents però similars, per tant t'has de comportar de la mateixa manera que ho fas amb altres persones que també han perdut familiars.

Comparteix
M'agrada
Comentaris