Portada 458
Albert Llort, dissenyador industrial
Albert Llort, dissenyador industrial (Josep Graells)
20/07/2012 - Actualitat
"La curiositat és inevitable per a un dissenyador"
Dissenyador industrial de l’empresa Airtecnics Rosenberg, il·lustrador, caricaturista, actor de doblatge o model són algunes de les professions d’aquest polifacètic creatiu castellarenc de 27 anys
Rocío Gómez
· Caricaturista, dissenyador, actor de doblatge... Quina és la seva professió?
M’he format com a dissenyador industrial a l’ESDI, i aquesta és la meva professió principal. Treballo a l’Airtecnics Rosenberg de Castellar i també com a ‘freelance’. Dins d’aquest vessant creatiu que m’envolta ara m’estic formant com a actor de doblatge a l’ECAD, faig caricatures per encàrrec i també m’arriben ofertes com a model de l’agència on estic inscrit. S’ha de tenir la ment oberta i ser curiós!

· Quina és la seva especialitat com a dissenyador industrial?

A Airtecnics m’encarrego de la planimetria en 3D, és una feina més aviat tècnica però molt important. Quan vaig arribar a l’empresa no es feia servir el 3D, es treballava amb plànol d’una manera molt manual. La incorporació del 3D ens ha permès fer productes més complexos, s’ha agilitzat la feina, s’ha actualitzat la imatge de l’empresa i ens hem posat un pas per davant. Hem estat pioners en les imatges virtuals en 3D. A l’hora de vendre un producte, en el nostre cas cortines d’aire, ha estat determinant la incorporació d’imatges visualment més amigables i explicatives. El client pot veure amb precisió mil·limètrica com és una cortina d’aire i com quedarà al lloc on la instal·li.

· Quin dels productes que ha dissenyat ha marcat la seva carrera?
Després d’acabar els meus estudis a l’ESDI de Sabadell, vaig treballar a l’escola al departament de producte i allà va sorgir la possibilitat de dissenyar com a ‘freelance’ el carro de neteja dels escombriaires de Barcelona. Vam apostar per l’ecodisseny com a fet diferencial. El carro es fa servir des del desembre del 2010.

· Què és l’ecodisseny?
L’ecodisseny és fer servir materials més respectuosos amb el medi ambient, reduir el nombre de components, que el producte sigui de fàcil desmuntatge. En l’ecodisseny també es té en compte l’anàlisi del cicle de vida del producte per estalviar energia, entre d’altres qüestions

· Aquest projecte és una bona carta de presentació, oi?
I tant! Vam rebre l’encàrrec el 2008, i ens vam encarregar de dissenyar-ne un prototip, corregir-lo i adaptar-lo a les necessitats dels escombriaires, presentar el projecte, de tractar amb els clients i els proveïdors... Ha estat una experiència que m’ha ajudat per afrontar altres projectes professionals.

· Quins projectes té al calaix?
El meu projecte de final de carrera: unes joguines amb energies renovables. El disseny té moltes vessants. Pot tenir un rerefons econòmic, social, comunicacional, estratègic, funcional, mediambiental però també és emocional i lúdic. El disseny ha d’ensenyar, i el meu projecte buscava una educació lúdica i mediambiental adreçada a les noves generacions.

· Ha rebut ofertes per comercialitzar les joguines?
Sí, he mantingut contactes amb empreses interessades i m’agradaria fabricar un pilot. El joc consisteix en una unitat mòbil de captació d’energies renovables com l’energia eòlica, hidràulica i solar, que es transformen en electricitat i es poden fer servir per carregar piles, entre altres qüestions. El joc també incorpora un videojoc i l’infant pot comparar l’electricitat que ha recaptat amb les diferents energies renovables.

· Es diu que un fotògraf veu enquadraments quan passeja. Els dissenyadors van amb un llapis a la mà?

Estem envoltats d’objectes que han estat dissenyats! Com a dissenyador de 3D, quan camino pel carrer em costa no fixar-me en textures i en il·luminacions, en la manera com un altre dissenyador ha resolt un problema... La curiositat i l’observació són inevitables per un dissenyador!

11 respostes

Un tret principal del seu caràcter?
Perseverant

Un defecte que no pot dominar?
El perfeccionisme

Quin personatge admira?
Steve Jobs

Quin animal seria?
Un camaleó

La seva paraula preferida?
Idea

Quin plat li agrada més?
L’escudella i la carn d’olla de la meva àvia

Músic preferit?
The Beatles

Un color?
Blau

Un llibre?
‘The Road’ de Cormac McCarthy

Una pel·lícula?
‘The Blues Brothers’

Què li agradaria haver dissenyat?
L’iPod, perquè va marcar el ressorgiment d’Apple
M'agrada
Comentaris