Portada 458
27/04/2012 - Opinió
Sobre Colobrers
Com a amant de la natura mai estaré d’acord amb la destrucció de cap hàbitat natural. En els últims mesos ha sigut notícia el pas per les nostres terres del gasoducte Martorell-Figueres, sens dubte, una infrastructura a gran escala difícil de no impactar el medi.
No obstant, crec que no és tant falta de comunicació sinó d’informació el que ha passat amb aquesta obra i ara explicaré per què. He pogut llegir i escoltar gairebé sempre lligat al gasoducte el nom de Torrent de Colobrers, paratge realment únic al nostre municipi, fins i tot es varen fer visites guiades a l’obra per visualitzar el seu impacte realment important si tenim en compte la massa forestal talada. Personalment penso que prendre decisions d’aquesta mesura per permetre un treball semblant no deu resultar senzill a ningú ni tan sols als polítics més experimentats. Tot i això hem d’acceptar que a l’ésser humà per naturalesa li resulta més fàcil criticar que alabar i des d’aquí vull oferir una mica més d’informació.
Les persones que coneixem de tota la vida Colobrers sabem quin tipus de torrent és, especialment la part físicament fascinant que dista de la Bassa Freda de la Carretera de Prats a la alçada del pont de Castellar, però el torrent s’estén més al nord al llarg de tot el polígon industrial Pla de la Bruguera.
És ben cert que aquest torrent ha sigut tallat però molt més a prop de la Fàbrica del Vidre que del nostre únic, estimat i caducifoli Torrent de Colobrers. Això ho dic per tranquilitzar en la mesura del possible a totes aquelles persones -segurament una majoria- que no van poder anar a les visites guiades i potser creuen que aquesta part magnífica del nostre entorn s’ha destruït. D’alguna manera pretenc explicar com a naturalista que s’ha de preservar i respectar l’entorn però també hem de tractar d’equilibrar de la manera més efectiva possible la balança entre persones i naturalesa.
És cert que Castellar del Vallès és un poble ric en biodiversitat però també ho és en industrialització, sens dubte necessària per a la supervivència econòmica en una societat de consum com la nostra.
Jo no per ser naturalista deixo d’agafar el cotxe cada matí per anar a treballar, així com ningú de nosaltres podríem viure sense l’energia.
Per dur que ens resulti a cop d’ull a nosaltres aquest gasoducte, a llarg termini serà, doncs, necessari i qualsevol altre traçat alternatiu segurament hauria ocasionat tant o més mal al medi. Encara que probablement llavors jo no estaria escrivint aquest article.
En aquests temps complicats que estem vivint en els quals la política ho envaeix gairebé tot i resulta facilíssim guanyar i perdre vots, és fàcil aferrar-se a situacions com aquesta que realment ens afecta.
Tot i això hem de comprendre tots -també els amics de la natura- que s’ha d’acceptar un preu per continuar prosperant en una de las bases fonamentals de la persona. La supervivència.

M'agrada
Comentaris