Portada 458
Lamine Souane, president de l'entitat
Lamine Souane, president de l'entitat (Josep Graells)
28/03/2012 - Actualitat
Nova entitat senegalesa
L’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària s’instal·la a Castellar amb voluntat de desenvolupar projectes sobre sanitat i educació a Casamance
Rocío Gómez
Fa poc més de 4 anys que Lamine Souane, senegalès de 32 anys, va marxar de Casamance per instal·lar-se a Catalunya i buscar una nova oportunitat. Souane actualment viu a Castellar del Vallès. L’octubre del 2011 va fundar l’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària, entitat sense afany de lucre que treballarà en projectes solidaris centrats a Senegal però també amb incidència a Gàmbia i Guinea en àmbits com la sanitat i l’educació. L’associació es va gestar quan un grup de catalans va viatjar a Senegal, i va comprovar la manca de recursos i pobresa que envolta el dia a dia dels ciutadans d’aquest país, i van decidiar amb Souane, van decidir crear aquesta entitat que tot just comença a caminar. “De moment, només tenim seu a Sabadell i Castellar des de fa un mes, tot i que en els properes setmanes esperen inaugurar una nova seu a la ciutat veïna de Terrassa”, explica Lamine Souane, president de l’entitat.

En els 7 mesos de vida de l’associació, han aconseguit recol·lectar a través de donacions particulars i d’un centre educatiu de Ripollet i Badalona material escolar com llapis, bolígrafs, taules i cadires, roba i sabates, televisions, vídeos i telèfons, medicaments i material hospitalari com llits, matalassos i dues màquines per realitzar ecografies, dues ambulàncies, i un autobús. A Castellar del Vallès, el projecte de l’associaicó es basa en la construcció de dues aules a una escola a Masassoum, al sud de Senegal.

Els eixos que vertebren l’acció de l’entitat són la sanitat i l’educació. “A Senegal molts infants abandonen els estudis per la dificultat per alimentar-se. No es fa més d’un àpat al dia si tens sort, i molts infants prefereixen no anar a escolai buscar-se la vida per menjar”, explica el president de l’associació. “No tenir material escolar ni roba ni sabates, també fa que molts infants no vagin a l’escola”, afegeix Souane.

D’altra banda, l’entitat ha aconseguit un autobús que recorrerà diàriament uns 4 quilòmetres per traslladar a un grup d’infants del poble a l’institut, i facilitar així que els alumnes continuïn amb els seus estudis. També han aconseguit dues ambulàncies i dues màquines per a realitzar ecografies. “A la zona de Casamance, els malalts que han d’anar del poble a la ciutat per ser visitats amb el metge ho fan amb un carro i un ase. Amb les ambulàncies, el trasllat seria més ràpid i segur”, comenta Souane. “Les màquines per fer ecografies han estat una donació d’un metge, que ens acompanyarà a Senegal per formar als metges del poble perquè sàpiguen fer-les servir. Amb aquestes màquines, podrem lluitar contra les morts prenatals i millorar el seguiment dels embarassos”, assegura el president de l’entitat.

Per poder enviar tot el material que han recol·lectat necessiten aconseguir 8.000 euros per llogar dos contenidors. Es pot col·laborar amb l’associació a través de la pàgina de Facebook “Associació Afrocatalana d’Acció Solidària”
M'agrada
Comentaris