Portada 462
Gina Serra
Gina Serra (Josep Graells)
08/07/2011 - Entrevista
"El meu pare encara em parla com si jo fos un home"
Ha viscut 40 anys a Castellar i va marxar per la reacció de la seva família quan els va explicar que se sentia una dona dins del cos d’un home. Des de fa 8 anys intenta ajudar a les persones que viuen la mateixa situació.
Alba González
· És la presidenta de l’Associació de Transexuals de Catalunya. Com va arribar a ocupar aquest càrrec?
Vaig entrar a un col·lectiu de transexuals de Barcelona i com que hi va haver diferències entre els membres, es va fundar l’associació i em van escollir com a presidenta.

· Què fan a l’associació?
Lluitar pels drets de les persones transexuals a nivell polític, social i laboral. Treballem amb els sindicats i també estem en contacte amb els diferents partits polítics de Barcelona.

· Tenen suport econòmic?
No. Sí que és veritat que quan hi ha hagut partits d’esquerres al poder a Catalunya ens han ajudat bastant, i també és veritat que des que el PSOE està al govern s’han fet avenços molt importants per al nostre col·lectiu.

· I ara amb CIU al capdavant de la Generalitat, també teniu aquesta ajuda?

No. Socialment han d’acceptar-nos, però moralment no els acaba d’agradar.

· En què es nota això?
Per exemple, el 17 de maig, que és el dia de la homofòbia i la transfòbia, no es va poder emetre el comunicat que fem normalment perquè els únics partits que no hi estaven d’acord eren el PP i CIU. Deien que la paraula “matrimoni” no es pot utilitzar per al col·lectiu GLTB (Gais, Lesbianes, Transexuals i Bisexuals).

· I si guanya el PP les properes eleccions generals?
No crec que anul·lin les millores que s’han aconseguit, però no es continuarà avançant en aquesta matèria.

· Quan s’adona vostè que és una dona en el cos d’un home?
Amb 12 anys, però vivia en una època de repressió i no vaig poder dir-ho fins als 40 anys. Mentrestant, vaig cometre una sèrie d’errors com casar-me i tenir el meu fill. Però no em penedeixo d’haver tingut el meu fill, jo he lluitat molt per ell.

· Quina va ser la reacció del seu entorn quan ho va explicar?
Es perd la relació amb la majoria de familiars i coneguts. La meva mare em va fer fora de casa i el meu pare encara em tracta en masculí i és molt difícil mantenir una relació així.

· Com va començar el seu procés de canvi?
Vaig començar als 32 anys amb psicòlegs. Em deien que per sentir-me dona havia de tenir relacions amb homes, però a mi els homes no m’agraden. Als 40 ja vaig començar a hormonar-me, després vaig anar a operar-me a Tailàndia, juntament amb la meva parella.

· Què li sembla la imatge que es dona dels transexuals als mitjans de comunicació?

No m’agrada que es relacioni sempre amb la prostitució. A més, es ven un estereotip que només mostra una part de la realitat.

· Laboralment, ha tingut problemes?
He treballat en l’hostaleria i ara cuido persones grans a una empresa on em van acomiadar, però els vaig demandar i em van haver d’admetre un altre cop. Actualment, el nostre col·lectiu té més d’un 95% d’atur.

11 respostes


Un tret principal del seu caràcter?
M’agrada que les coses surtin bé

Un defecte que no pot dominar?
La tossuderia

Qui li agradaria haver estat?
Ningú en especial

Quin animal seria?
Un tigre

La seva paraula preferida?
‘No ho sé’

Quin plat li agrada més?
La paella

Músic preferit?
Joan Manuel Serrat

Un color?
El vermell

Un llibre?
No m’agrada llegir

Una pel·lícula?
‘Mar adentro’ d’Alejandro Amenábar

Un comiat?
Fins després
M'agrada
Comentaris