6Q2A7041_617x412
Durant el matí de diumenge, es va poder gaudir de la vista privilegiada que ofereix el campanar de Sant Feliu Quim Pascual
09/07/2018
Canvien les dates, però no es perd la tradició

La Festa Major de Sant Feliu del Racó, que per primera vegada es va celebrar el juliol, va aplegar més gent que normalment, segons l'organització

G.P

“Però la Festa Major de Sant Feliu del Racó no era a l’agost?”, es preguntava un castellarenc que, tot i que el canvi de dates el va enxampar despistat, no es va voler perdre la celebració anual. Enguany, la Plaça Doctor Puig, habitual epicentre de la festa, es va engalanar d’alegria i festeig un mes i mig abans del que és habitual. Així es va decidir perquè un major nombre santfeliuencs poguessin gaudir-ne, i se sumés més gent als tres dies de tradició, música, cultura, jocs, gastronomia i concursos.

 

El canvi de dates, que segons l’organització va resultar un encert i que es preveu mantenir, es parlava des de feia un any i es va consensuar, a més, amb el Mossèn i els restaurants. Respon a la necessitat d’adaptar-se als santfeliuencs, tal com justificava Josep Maria Dalmau, president de l’Associació de veïns: “Ens trobàvem que hi ha un canvi de població a Sant Feliu. De passar de ser un poble purament d’estiueig hem passat a ser un poble on gairebé tota la gent vivim tot l’any”. D’aquesta manera, la celebració, que a l'agost enganxava a molta gent de vacances a fora, tampoc coincideix amb la Festa Major de Sant Llorenç: “Hem notat més afluència de gent”.

 

Sant Feliu va desvetllar l'habitual esperit festiu divendres al vespre. La Festa Major va arrencar, com no podia ser d’una altra manera, des de la Plaça Doctor Puig. El tret de sortida va venir de la mà dels Gegants i els Bastoners i es va escampar, amb el seu pas xiroi, pels carrers del poble. Seguidament, l’habitual pregó va desembolcallar la festa, que quedava inaugurada amb el repic de campanes. El mateix capvespre, la gastronomia santfeliuenca es posava en relleu amb les delícies que van preparar el Mas Umbert, el Centre Feliuenc, La Masia i La Llosa per al 5è Corretapes.

 

La celebració de la Festa Major, un any més, va estar pensada perquè el poble s’hi bolqués. “Ens basem en activitats que són de cor, on la gent s’ implica molt i no tenen un cost important”, comentava Dalmau, que feia molt bon balanç de la rebuda de les activitats infantils, “on la canalla gaudeix molt”, com el karaoke, els jocs, la xocolatada, el bany d’escuma, els contes –com els que va explicar Sílvia Ricart, artísticament coneguda com la Pepa Florida– o els espectacles. Els tornejos de futbolí, on es va poder apreciar el bon cop de canell santfeliuenc, també van captivar el poble sencer rere una competitivitat sana.

 

I com sempre, els espectacles musicals, que segons Dalmau “són el ferro de la festa”, tampoc van faltar. Les nits de divendres i dissabte van augmentar de pulsacions amb els ritmes d’artistes com els castellarencs Loxies, de diferents discjòqueis –Dj Cash, Dj Morci, Dj Rc i Dj Fer– i de Landry i la FM, un conjunt que, format per Sicus Carbonell, Carol Duran, David Torras, José Gallardo i Rambo Batista, compta amb alguns dels millors artistes actuals de la rumba catalana. Musicalment una mica més calmades, el diumenge a la tarda, també va haver-hi les Havaneres amb la Dolça Petxina, acompanyades de  rom cremat.

 

6Q2A5116

Petits i grans van poder gaudir de la gran diversitat d'espectacles que va oferir la Festa Major -Q. Pascual.​

 

Canapès, salmorejo, gelat de fruits de Hawai, raviolis de verdures, caneló de mató i salmó o pastís de fruita i nata. Aquests són alguns dels plats que van sorgir del Concurs Infantil al Mas Umbert, que va despertar l’enginy de catorze cuiners menuts, vestits autènticament per l’ocasió amb creatives disfresses. Segons el jurat, el plat ‘més bo’ va ser a càrrec de “Les Beixamel”, el ‘més bonic’, per part de “Les cosines” i el millor vestuari per “Les Lapis”. “Aquest any hi ha hagut molts nous concursants, i això també ens agrada, perquè són petits i seguiran fent escola i l’any vinent en sabran encara més”, opinava Marina Antúnez, una de les membres del jurat.  D’altra banda, l’artista santfeliuenc Jaume Alsina també va exposar el seu treball d’escultures de ferro, anomenat ‘Parelles’.

 

6Q2A6626

Alguns dels participants al Concurs de Cuina Infantil al Mas Umbert -Q. Pascual.

 

Al costat del cim més alt del poble, el campanar octogonal de 17 metres de la parròquia de Sant Feliu, creixia una altra construcció. En aquest cas, a força dels braços, les cames i les esquenes dels Capgirats, que van realitzar una actuació, també el diumenge al matí. Mentre durava el vermut de Festa Major i es podia gaudir d’una vista privilegiada des del campanar, els castellers van fer un pilar de 4 d’entrada, un 3 de 6 amb agulla descarregat, dos intents desmuntats de 3 de 6, amb un 4 de 5 net entremig i, per acabar, un pilar de 4 amb pinya. “Estem contents de tornar a participar en la Festa Major de Sant Feliu, com cada any”, comentava Gerard Rosell, que agraïa “l’ambient entranyable” en què va transcorre l’actuació.  A la plaça, mentrestant, el programa 'Dotze' de Ràdio Castellar seguia en directe la jornada. 

 

6Q2A7204

Els capgirats van oferir una actuació al costat del campanar de Sant Feliu -Q. Pascual.

 

A la nit, els Diables de l’Esbart Teatral de Castellar es van encarregar de posar el colofó a la celebració, omplint d’espurnes els carrers i ballant al ritme del  tradicional Correfocs de cloenda. D’aquesta manera, Sant Feliu es va acomiadar de la seva primera Festa Major celebrada al juliol.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris