Seguiu-nos a Facebook
Sílvia Nicolás (Secretaria de la Dona de la secció local d'ERC)
Han passat 87 anys des que es va reconèixer el sufragi femení a l'estat espanyol, i 85 anys des que les dones van poder exercir per primer cop el seu dret a vot (en les eleccions generals celebrades el 19 de novembre de 1933)
El feminisme ha sigut un dels moviments socials amb més èxit del segle XX.
Però a principis dels 2000 els joves no es mostraven massa interessats per aquest tema. Molts sentien que el feminisme no era necessari perquè ja havíem arribat a la igualtat de gènere, i d'altres no es volien anomenar feministes per l'estereotip negatiu associat a les feministes com a dones enfadades amb els homes.
Les coses han canviat.
El feminisme avui no és menystingut perquè és obvi que segueix sent necessari. Per exemple, les dones ens hem vist greument afectades per la crisi econòmica, sobretot les que són pensionistes. I segueix havent-hi desigualtat salarial entre homes i dones independentment del tipus de contracte, jornada, educació o franja d'edat.
A més, l'índex de violència masclista segueix sent alarmantment alt. El nombre de dones assassinades a Catalunya per violència masclista durant l'any 2017 va ser de 8, de les quals 3 tenien denúncia prèvia. Durant tot l'any 2017 es van fer un total de 15.490 denúncies per violència masclista, un 82,6% de les quals van ser en l'àmbit de la parella, i el nombre mitjà anual de trucades al telèfon 900 900 120 per motiu de violència masclista des del territori de Catalunya dels darrers 10 anys és de 10.357.
Segons les dades, quasi el 2% de les dones catalanes de més de 15 anys han estat obligades a mantenir relacions sexuals en contra de la seva voluntat (violacions) al llarg de la seva vida, i el 14% ha patit altres tipus d'agressions sexuals.
Tots aquests exemples de desigualtat de gènere expliquen perquè cada cop més gent s'identifica com a feminista, especialment les dones joves, i avui el moviment feminista és molt més divers que mai.
El feminisme està servint per visibilitzar el gran nombre d'experiències de desigualtat donades per patrons de gènere i estereotips, incloent la desigualtat envers els homes i les persones transsexuals també.
L'activisme feminista pot prendre moltes formes: des d'una sola persona signant una petició o iniciant una campanya feminista, a un grup de protesta en temes locals, o accions a gran escala coordinades per organitzacions de dones.
Les accions es poden articular a través de la política o dels mitjans de comunicació, o compartint informació sobre un tema en particular a través de les xarxes socials.
Individualment també podem fer molt. Fins i tot una conversa amb els nostres amics és una manera productiva de conscienciar sobre el sexisme.
El feminisme és un moviment de justícia de gènere, i necessita ser abordat per moltes persones diferents i en moltes maneres diferents. Som-hi!
Comparteix
M'agrada
Comentaris