Fan neteja
Núria Raspall
Com recordareu, fa unes setmanes Castellar es va despertar vestit de groc, concretament a la zona del Mirador, ja que tant les baranes com les columnes de la plaça, així com la mateixa façana de l'edifici, lluïen plenes de llaços grocs.
Penjar llaços grocs és una de les maneres que ha trobat la ciutadania per exterioritzar tots els sentiments (a vegades contradictoris)que els genera la situació actual en què el país es troba, sentiments que van des de la culpa, a la solidaritat, passant per l'enuig, la decepció, la impotència, la simpatia o l'empatia i, com a acció inofensiva que és, estem parlant només de penjar llaços, grocs, però llaços, s'engloba dins del què s'entén com a llibertat d'expressió.
La llibertat d'expressió és, per definició, el dret de tot individu a expressar idees i opinions lliurement, i per tant sense censura. És un dret fonamental recollit a l'article 19è de la Declaració Universal dels Drets Humans, i la majoria dels sistemes democràtics el reconeixen, irònicament també el preveu l'article 20 de la Constitució Espanyola.
Per què dic això? Doncs perquè aquests llaços van desaparèixer ben ràpidament, no només perquè alguns ciutadans els van treure, sinó perquè l'Ajuntament hi va col·laborar enviant un camió amb cistella per retirar els de la façana de l'edifici del Mirador. Davant d'aquesta acció sorprenent, en el Ple del mes de gener passat, vam fer la següent pregunta: "per quin motiu es va decidir enviar un camió amb cistella a retirar els llaços? Aquest motiu està emparat per alguna Llei o prové de la voluntat política d'aquest Ajuntament? Quin cost va tenir aquesta operació?". La resposta, per part del portaveu de l'equip de govern, va ser que es va enviar el camió amb cistella dins del pla ordinari de neteja, que no era un pla especial sinó que ja estava previst i que el sobrecost en neteja va ser zero.
Aquest cap de setmana he pogut gaudir de les visites que hem fet en família a pobles tan bonics com Besalú i Camprodon i curiosament, a Besalú, al seu espectacular pont romànic hi penja una pancarta immensa que posa "Europe wake up. Freedom Political Prisoners", de tal manera que el turista que es vulgui endur una foto del pont, també s'haurà d'endur el missatge; I, a Camprodon, les baranes que et separen del riu Ter, eren ben grogues, igual que el llaç que tenen penjat de forma ben visible al mateix pont.
Desconec el grau de neteja d'aquests municipis, a jutjat per la netedat dels carrers, diria que és alt, però sigui com sigui el què m'ha quedat ben clar és que a Castellar, es neteja el què interessa i el què interessa a segons qui, ja que s'envia un camió amb cistella a retirar llaços dins del pla ordinari de neteja però no es dediquen esforços suficients a retirar els papers que les ventades treuen de les papereres o les caques de gos que inunden les places i els carrers.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris