grafic_617x412
Comparativa de pluja acumulada a Castellar del Vallès
25/05/2018 Actualitat
Una primavera marcada per la pluja

En els primers quatre mesos de l’any ha plogut més que durant tot el 2015. És l’inici de l’any més plujós des de 1991

Si bé la primavera de l’any passat es va caracteritzar per ser la més càlida de les últimes dues dècades, enguany l’estació que precedeix l’estiu està marcada per precipitacions i temperatures suaus. Castellar del Vallès encadena gairebé cinc mesos amb una mitjana de precipitacions més elevada del que és habitual. Des del gener passat fins la segona meitat d’aquest mes de maig, ha plogut més que tot el que va ploure durant tot el 2015. “És l’inici d’any amb més precipitació acumulada des de 1991, que és quan es van començar a recollir dades a l’estació meteorològica de Cal Botafoc”, detalla el meteoròleg de L’Actual Jordi Moré. “Si analitzem les dades, mai s’havien encadenat cinc mesos seguits en què es superés la mitjana de precipitacions”, constata Moré.


En xifres, en el que portem d’any han plogut 443,3 litres per m2.  Per mesos, l’abril ha estat el més plujós de 2018 amb 119,5 litres. Aquesta xifra representa prop del doble de la mitjana de precipitacions del mes d’abril que és de 65,8 litres per m2.  Amb tot, no és una dada de rècord. L’abril més plujós des que es recullen dades a l’estació de Cal Botafoc va ser el de 2004, amb 158,7 litres per m2. Segons Jordi Moré, els registres també destaquen perquè l’hivern és una estació que tradicionalment té un nivell baix de precipitacions. “Gener i febrer acostumen a ser secs. Que superin la mitjana de pluja no és un fet que passi gaire sovint. Ha plogut molts dies i de manera repartida”, diu Moré.


De fet, la pluja acumulada dels últims tres anys ha estat per sota de la mitjana registrada a l’estació meteorològica de Cal Botafoc. Després de tres anys de sequera, aquest 2018 ha vingut carregat de pluja. “Portàvem tres anys seguits amb dèficit de pluja. El 2015 van ploure prop de 390  litres per m2 mentre que la mitjana habitual que acostuma a ploure és de 650 litres per m2”, afegeix el meteoròleg.


TEMPERATURES EN ASCENS
Així com en el cas de les precipitacions el primer quadrimestre de l’any ha seguit un patró, no ha passat el mateix pel que fa a les temperatures. “No podem dir que ha fet més fred o més calor durant els primers mesos de 2018. Hem tingut un mes de cada”, explica el meteoròleg. A tall d’exemple d’aquest ziga-zaga climatològic, “gener va ser més càlid del que és habitual, febrer més fred i amb episodis de nevades. Març va ser normal però l’abril va tornar a ser més càlid”, apunta.

Tanmateix, la penúltima setmana de maig ha començat amb el paraigües sota el braç, amb fred i pluja, però acaba amb ambient assolellat i un ascens notable de les temperatures. “Aquest cap de setmana tindrem temperatures d’estiu. Les temperatures aniran pujant més a partir de la setmana que ve. Altres anys hem encadenat episodis d’altes temperatures a mitjans del mes de maig amb l’estiu. És habitual”, afegeix Moré.


Concretament, segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya aquest cap de setmana els termòmetres vorejaran en alguns punts del territori català els 30 graus. L’estiu truca a la porta. Caldrà veure si la primavera li cedeix el pas. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris