IMG 8477_617x412
Un client de la botiga Davidana fent la seva comanda de petards
22/06/2018 Actualitat
Un Sant Joan com els grans clàssics

Els forns i pastisseries fan coques de diferents especialitats mentre que la venda de petards es concentra en coets i fonts

Aquest dissabte, se celebrarà la Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros. És una festa on s’acostuma a  quedar en família o amb amics per fer un petit sopar acompanyat de coca i cava i tirar després uns quants petards. 
Pepe Casajuana, de la botiga Stop, afirma des del punt de venda de petards, entre els carrers del Centre i el carrer Passeig Tolrà, que “la tendència és comprar petards de llum, potser hi ha un cert cansament dels petards que només fan llum”  i adverteix que la compra mitjana per família és d’uns 20 euros, potser una partida una mica més reduïda respecte a altres anys. Durant tota la setmana està fent promocions per incentivar la venda i dissabte, el dia de la revetlla, farà horari especial entre les 21 i les 23 h per aprofitar el públic que es pugui concentrar a la plaça d’El Mirador per veure con s’encén la foguera . Casajuana aconsella gastar tots els petards per no acumular-los a casa, “encara que no hi ha perill si es guarden en un armari i sense llum que li toqui. El que passa és que es guarden i de vegades no sabem on estan quan els volem”.

 

stop

L'interior del punt de venda de petards de la botiga Stop al carrer Passeig

 

Des de Davidana, s’afirma que el que “més s’acostuma a comprar aquests dies és per a la canalla com coets o bombetes”  i “després una font maca per quan acabi la festa”. Des de l’establiment reconeixen que aquests dies obren fins molt tard per satisfer tots els clients. Entre els consells que cal seguir amb la manipulació de petards, cal no subjectar-los amb les mans ni guardar-los a les butxaques. Es recomana no encendre els coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones.

 

COQUES PER A TOTS ELS GUSTOS

Un altre dels protagonistes d’aquesta revetlla són les coques. “La que té més sortida és la coca  de brioix  de  mig quilo farcida de crema”, admet la propietària de la pastisseria Sant Jordi, Isabel Gutiérrez. El seu marit, Pedro Sánchez, assegura que aquests dies acostumen a rebre encàrrecs com “la coca de full farcida de cabell d’àngel”. Quant als encàrrecs, des de la pastisseria reconeixen que “la demanda s’està animant i aquest any anem molt bé de comandes”. Les coques de llardons també tenen molta sortida. Alguns pastissers com Andreví ofereixen com a novetat coques farcides de mascarpone i Nutella.
A la fleca Miserachs van vendre ahir més de 40 coques. Al forn es poden trobar especialitats de brioix farcides amb crema, nata, trufa o xocolata negra a més de les típiques de fruita confitada i de llardons. 

IMG 8478

Coques de l'aparador de la Fleca Miserachs

 

Per prevenir possibles toxiinfeccions alimentàries i gaudir de les coques amb seguretat l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària  recomana conservar en fred les coques farcides amb nata o crema fins al moment del seu consum i en viatges llargs, es recomana optar per coques no farcides si no es pot assegurar la conservació en refrigeració. 
El mercat regala 20 coques amb 20 ampolles de cava. Per aconseguir-les, s’ha d’omplir la butlleta de participació que es donarà amb cada compra. El sorteig es farà aquest mateix divendres a la tarda. 

PER SEGON ANY ES RECUPERA LA FOGUERA

Com a continuació d’una iniciativa encetada el 1955 per l’excursionista nord-català Francesc Pujades, des de l’any 1966, diversos col·lectius i organitzacions distribueixen la Flama del Canigó, des del cim de la muntanya, arreu de les terres de parla catalana per encendre les fogueres de la Nit de Sant Joan. La Flama surt del cim del Canigó la matinada del 23 de juny i comença a escampar-se per tots els Països Catalans a través de centres de repartiment i cadenes de relleu, de manera que es calcula que aquella nit s’encenen unes 30.000 fogueres amb el foc que prové del cim del Canigó. A Castellar, la flama arribarà  de la mà de les entitats ANC, Ball de Gitanes, Castellers de Castellar, Club Atlètic Castellar, el CEC, la CAL i els Geganters de Castellar a la plaça Espai Tolrà per fer tot un recorregut pels carrers Portugal, Galícia, Tarragona, Espanya, Barcelona, Jaume I, Prat de la Riba, Santa Perpètua, Sala Boadella, Hospital, Montcada, Avinguda Sant Esteve, Sant Pere d’Ullastre, carretera de Sentmenat i acabarà el seu recorregut a les 20 h a la plaça d’El Mirador. Després de la recepció de la flama, hi haurà parlaments, ballada de Gitanes, gegants i castellers. A les 22 h, quan es pongui el sol, hi haurà coca i cava gratuït i l’encesa de la foguera enmig de la plaça d’El Mirador, una tradició que s’ha recuperat fa dos anys intentant seguir la tradició on es feien moltes fogueres en molts carrers, amb objectes inservibles de fusta que s’havien anat acumulant durant tot l’any.

Comparteix
M'agrada
Comentaris