Tasques d'extinció a Can Barba
Tasques d'extinció a Can Barba - Guillem Plans
02/03/2018 Actualitat
Un any de 454 serveis dels Bombers Voluntaris
La majoria de sortides que van fer els bombers castellarencs el 2017 estaven relacionades amb focs urbans
R.Gómez
Els Bombers de Castellar del Vallès han fet públic el balanç d'activitats de 2017, en què es van dur a terme 454 serveis. Segons es detalla en l'informe, el 62,3% de les sortides es van efectuar al terme municipal, que inclou Castellar del Vallès i Sant Feliu del Racó.

Quant a la tipologia de sortides, la majoria (102) van estar relacionades amb focs urbans, tant d'habitatges com de contenidors. El 70,2% (44) d'aquests serveis, es van dur a terme al municipi. Els Bombers Voluntaris apunten que les sortides per focs urbans a la vila "s'han multiplicat per dos respecte el 2016".

Tanmateix, els focs de vegetació també van marcar l'activitat dels Bombers Voluntaris l'any passat. El 2017 van atendre 88 serveis de focs forestals, el 60% (53) a la vila. "Per a nosaltres, aquest tipus de servei és molt sensible ja que gairebé el 70% del terme municipal és bosc. És un servei que ha augmentat respecte el 2016", detallen des del Parc castellarenc.
D'altra banda, el 2017, els efectius de la vila van participar a 79 salvaments, el 62% dels quals (49) van tenir lloc a Castellar. "Encara que no representen la majoria dels nostres serveis, són de vital importància perquè en moltes ocasions existeix un risc important per a les víctimes", remarquen.

Un dels serveis que ha disminuït respecte anys anteriors són les sortides per accidents de trànsit. Així, el 2017 en van dur a terme 46 mentre que el 2016 la xifra es enfilar fins les 55. A Castellar, l'any passat van atendre 35 accidents, el 76% del total.

En el balanç de l'activitat del Parc de Bombers Voluntaris de la vila, també destaquen les sortides d'assistència tècnica en situacions com esfondraments, arbres caiguts o sanejament de façanes, entre d'altres. El 2017 es van dur a terme 64. "Es tracta de sortides tècniques en què el perill pot posar en risc la vida de persones", puntualitzen des del parc. El 97% de les sortides (62) es van realitzar a Castellar.

Finalment, els bombers també van dur a terme altres sortides per situacions com fuites perilloses (7). "També vam fer reivisons d'hidrants a tot el terme municipal, a petició de l'Ajuntament, i actualment estem fent fitxes FOER per a les Urbanitzacions que marquen els punts vulnerables", detallen.

Amb tot, cal destacar que una altra de les tasques de vital importància que duen a terme des del parc són els simulacres, "per preparar els efectius en cas de focs en edificis pública concurrència com instituts, escoles o mercats", afegeixen des del parc.

En total, els Bombers de la vila van treballar l'any passat 1.321 hores per atendre sinistres. Un xifra que es duplica en el cas de les hores de reforç en què el parc de Castellar ha obert per situacions de risc per fenòmens meteorològics com episodis de vent, fred intens o nevades, entre d'altres. Així, el 2017 els Bombers Voluntaris van sumar 2.662 hores de reforç.


FESTA DEL PATRÓ DELS BOMBERS
El proper diumenge 11 de març tindrà lloc la tradicional Festa del Patró dels Bombers, que és Sant Joan de Déu. La celebració començarà a les 9.30h amb una xocolatada al parc, al carrer de Berguedà, 39. De 10h a 12h es podran visitar les instal·lacions del parc. Al punt de les 12 del migdia, els Castellers de Castellar faran una exhibició. A les 13h els Bombers duran a terme un simulacre d'accident de trànsit amb la col·laboració de la Policia Local i l'empresa d'ambulàncies Falck VL. La jornada clourà amb una dinar de germanor amb amanides, fideuà, postres i beguda. Els Bombers demanen que es confirmi assistència abans del proper dijous 8 de març a la botiga Stop (c.Major) o al Botonet (c.Passeig). Durant tota la jornada, s'habilitarà una unitat mòbil per donar sang i també hi haurà servei de bar.
Comparteix
M'agrada
Comentaris