Pegatines. Il·lustració: Joan Mundet
Pegatines. Il·lustració: Joan Mundet
12/01/2018 Actualitat
Tot torna
Miquel Ramos - Pintor
Qui ja rondés per aquest món a finals dels 60's o principis dels 70's, podrà recordar la imatge de molts cotxes amb els vidres laterals i el del darrere completament coberts d'adhesius.
Qui més qui menys volia presumir de ser un ballaruc assidu de determinades discoteques.
Tiffany, Pachà, Cala Gogó, destacaven a la costa Brava i, més a prop, a Sabadell mateix, vam veure néixer: Boeing, Concor... Cada un d'aquests locals competia amb el seu "logo" de disseny psicodèlic — com així ho demanaven els temps—, i el seu destí eren els parabrises dels cotxes. Progressivament, s'hi van anar afegint: reparadors d'automòbils, establiments de tota índole i, fins i tot, eslògans territorials, com ara: Com el Vallès no hi ha res. Sabadell, primer centro industrial textil y lanero de España. Roda el món i torna a Camprodón... La moda va esdevenir plaga i si no recordo malament es va arribar a prohibir, o limitar, la quantitat d'adhesius que es podien dur, per tal de no dificultar la visibilitat de la conducció.
Tot torna. El cotxe de casa ja mostra tres etiquetes. La de l'aparcament de Castellar, la de la ITV i ara l'etiqueta ambiental. Pel carrer però en podem veure unes quantes més: la de conductor amb disminució física, el Via-T, etc. La diferència és que actualment són d'exhibició obligada, o si més no, recomanada. Els conductors tornem a amenitzar la panoràmica exterior amb un primer pla de missatges etiquetats.
Parlant d'etiqueta ambiental, a Castellar tornem a estar en plena temporada de cremar les restes de l'horta i, a diari, les cases se'ns tornen a omplir del fum pudent que inevitablement s'escola per allà on pot. Això, tan cíclic, i tan puntual en el temps i en els llocs on es produeix, és també un problema ambiental. La respiració i els ulls se'n ressenten amb les conseqüents irritacions. Si no es posa fil a l'agulla no ho apedaçarem mai —apedaçar-ho com a mínim, però molt millor solucionar-ho—. Seria molt agosarat emplaçar estratègicament un contenidor, centralitzant així les restes d'horta i traslladar-les a la deixalleria? És clar que en aquest cas no hi ha etiquetes que valguin, però si calgués, no vindrà d'una. On podríem posar-les perquè fossin efectives?
Comparteix
M'agrada
Comentaris