Una placa commemorativa "Stolpersteine"
Una placa commemorativa "Stolpersteine" - CEDIDA
19/01/2017 Actualitat
'Stolpersteine' per lluitar contra l'oblit
El proper divendres 27 es col·locaran cinc plaques a la plaça d'El Mirador per homenatjar els veïns deportats a camps nazis
Cristina Domene
"La mort s'havia convertit en part de les nostres vides. Fèiem olor de mort, pensàvem constantment en la mort i convivíem amb la mort". És la definició que va fer el supervivent Lope Massagué del camp de concentració de Mauthausen. Ubicat prop de les localitats de Mauthausen i Gusen, a l'Alta Àustria, aquest camp va ser també el camp d'extermini nazi on van ser deportats els castellarencs Francesc Comellas Llinares, Ramon Puigdelloses Sastre, Josep Rovira Prat i Francesc Valls Llinares. Un cinquè castellarenc, Enric Comellas Tàpias, va ser deportat al camp de Buchenwald, prop de Weimar, a Alemanya.
Dels cinc castellarecs, només van sobreviure a l'horror dels camps, Francesc Comellas i Francesc Valls, ambdós alliberats a principis de maig de l'any 1945.


Per homenatjar els deportats locals, Castellar del Vallès celebrarà el proper divendres, 27 de gener, un acte de reconeixement coincidint amb el Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l'Holocaust.
Així, A les 11 hores, a la plaça d'El Mirador, es col·locaran cinc plaques "Stolpersteine" (que en alamany vol dir "pedres que fan ensopegar"), una per cada castellarenc víctimes del nazisme: Francesc Comellas Llinares, Enric Comellas Tàpias, Ramon Puigdelloses Sastre, Josep Rovira Prat i Francesc Valls Llinares.

Es tracta d'unes llambordes de 10x10 centímetres, fetes de formigó i cobertes d'una fulla de llautó daurat on es graven les dades de cada persona deportada, que tenen per objectius recordar i homenatjar les víctimes del nazisme arreu del món i lluitar contra l'oblit. Les cinc plaques "Stolpersteine" de Castellar es col·locaran al costat de l'escultura per a la recuperació de la memòria històrica instal·lada a la plaça d'El Mirador el novembre de 2009.

El projecte "Stolpersteine" és una creació de l'artista alemany Gunter Demnig. L'objectiu de l'artista és fer aturar els vianants "per tal que facin memòria sobre aquella persona en concret i en pugui recordar el nom, quan va néixer, on i quan va ser deportada i quan va morir". Des de l'inici del projecte el 1993 i fins a l'actualitat s'han instal·lat més de 60.000 "Stolpersteine" a més de 1.800 localitats d'una vintena de països europeus, com Alemanya, Àustria, Croàcia, Eslovència, França, Itàlia, Noruega, Polònia, Rússia o Ucraïna. A Catalunya, les primeres pedres es van posar a la població de Navàs l'abril de 2015 i, aquest gener de 2017, es col·locaran a Manresa, Igualada i a Castellar del Vallès.

L'acte del proper 27 de gener comptarà amb l'assistència, a més de l'alcalde de la vila Ignasi Giménez, i de diversos regidors del consistori, de l'escultor Gunter Demnig i de la subdirectora general de Memòria, Pau i Drets Humans de la Generalitat de Catalunya, Mireia Plana.
Al municipi, la iniciativa va sorgir de l'acord del Ple celebrat el 28 d'abril de 2015 en què es va aprovar per unanimitat l'atorgament de la Menció Honorària de la Corporació als cinc castellarencs deportats als camps nazis, a proposta de la Comissió d'Honors i Distincions.
Comparteix
M'agrada
Comentaris