Margarida Trias, durant la xerrada sobre J.V.Foix_617x412
Margarida Trias, durant la xerrada sobre J.V.Foix - R.G.
19/05/2017 Actualitat
"Si Foix hagués escrit en anglès seria reconegut mundialment"
Les III Jornades d'Història i Cultural Locals van abordar els fons personals dels poetes J.V.Foix, Joan Arús, Joan Oliver i de la Biblioteca d'Humanitats d'UAB
R.Gómez
Les III Jornades d'Història i Cultura Locals de Castellar del Vallès, que es van celebrar dijous passat, es van centrar enguany als fons locals. La proposta, que organitza l'Arxiu d'Història de Castellar del Vallès amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castellar, va constar de quatre ponències que es van dur a terme a la Sala d'Actes d'El Mirador.

Així, les jornades van abordar els fons personals dels poetes Joan Arús, Joan Oliver Pere Quart i J.V.Foix, i el fons personals de la Biblioteca d'Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona.


Concretament, al seu torn, Margarida Trias, directora de la Fundació J.V.Foix, va destacar la figura del poeta català, un creador que segons Trias encara no ha tingut el reconeixement internacional que li pertoca. Enguany se celebra el 30è aniversari de la mort de J.V.Foix. "Si Foix hagués escrit en anglès seria reconegut mundialment. És un dels poetes més importants del segle XX", va dir Trias.


Durant la xerrada, Margarida Trias va exposar que J.V.Foix i el castellarenc Joan Arús van mantenir una amistat durant la seva joventut que es va traduir en una vintena de cartes. Aquesta correspondència s'ha recuperat gràcies al fons personal de Foix i es conserva a la Fundació J.V.Foix. Aquestes cartes són, per a la directora, un dels tresors de la col·lecció. "Tenim prop de 5.000 cartes de J.V.Foix. La correspondència simplement està catalogada, encara no les he pogut llegir totes. Allà dins hi ha d'haver molta informació que ha de sortir i de la qual se'n podrien editar llibres", va detallar Trias.


A més de les cartes, al fons personal del poeta també hi trobem llibres que formaven part de la seva biblioteca personal, primeres edicions, documentació, articles, fotografies, manuscrits i mecanoscrits de Foix i altres objectes com quadres de Dalí, Miró o Tàpies. De fet, tant amb Miró com amb Tàpies, Foix va publicar conjuntament dos llibres on els pintors van il·lustrar alguns versos de l'autor. "Hi ha quadres i dibuixos que els seus amics pintors li van regalar, per exemple, quan anaven a passar temporades a la casa de Foix a Port de la Selva. Tenim quadres de Miró, Dalí, Cuixart, Joan Ponç o Tàpies", va explicar la directora de la fundació.


La majoria dels arxius que conformen el fons personal estan digitalitzats però encara manca la seva catalogació, una tasca titànica que encara està per fer però que és vital per divulgar i fer accessible tot el patrimoni cultural de Foix i donar a conèixer la figura del poeta català.


La Fundació J.V. Foix també conserva una gran quantitat d'enregistraments del poeta on recita les seves creacions, un document que Trias considera únic perquè es conserven pocs testimonis sonors dels poetes catalans de l'època. Tants la correspondència, com els manuscrits o els arxius sonors i els vídeos es poden consultar a través del portal web de la fundació fundaciojvfoix.org

Comparteix
M'agrada
Comentaris