8V4A8025_617x412
Gabriel Viñas recollint el premi de mans del president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera Àngels Chacón. || R. MORENO
10/10/2018 Actualitat
Reconeixement per l’amor al pa

El Forn Viñas rep un dels Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris pels seus 180 anys d’existència

Jordi Rius

El Forn Viñas va rebre dimarts un dels Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris que convoca la Generalitat de Catalunya dins de la categoria d’establiments de més de 150 anys.  Gabriel Viñas, que està al front de l’establiment que compleix 180 anys, va recollir la distinció de mans del president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. El forn del carrer del Puig de la Creu va compartir la distinció amb 11 establiments comercials de 150 anys o més d’història i 23 més de centenaris per la seva trajectòria al servei del comerç. 


Viñas diu que el president de la Generalitat li va comentar que “180 anys són molts anys i jo li vaig dir que sí”. Aquestes van ser les úniques paraules que van creuar el president i Viñas  enmig de l’acte protocolari que també va comptar amb l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, entre els convidats. Viñas ha confessat sentir-se orgullós del premi “perquè és un reconeixement a 180 anys fent pa al mateix lloc i amb la mateixa família”. Viñas  destaca que va decidir dedicar-se al negoci “per decisió pròpia i content”

 

IMG 20181010 WA0005

El forner amb la seva família i l'alcalde, Ignasi Giménez, que van acompanyar-lo a l'acte


El forner reconeix que “vaig intentar aprendre del pare i de l’avi i, a més, vaig estar 15 anys com a professor i formador de l’escola del Gremi de Flequers, i vaig  rebre molta informació que després vaig aplicar”.  En 180 anys, l’elaboració del pa ha anat evolucionant amb la incorporació de novetats tecnològiques: “Tot el que sigui una millora és benvinguda. Treballar com fa 180 anys és impensable. Hi ha la llavor d’abans i es tracta d’anar fent canvis i d’anar-nos adequant als gustos de les persones”. Anteriorment, el forn de pa havia utilitzat aigua del torrent de Canyelles, una pràctica que ara no es pot fer “perquè l’aigua no passa els controls de qualitat de l’aigua de la xarxa”. Al forn tampoc s’elabora productes per a celíacs  perquè, segons reconeix Viñas,  “és un tema molt delicat ja que la contaminació de les farines pot originar-se  a l’ambient del local i per això no en faig”.


VA SERVIR PA A LES TROPES CARLINES

El forn de pa Viñas és el forn de pa més antic de Castellar documentat fins avui, i continua dins de la mateixa família després de sis generacions i pot acreditar més de 180 anys d’existència.


Se sap que el 1837 el forn de pa Viñas ja existia perquè es conserven els rebuts que l’Ajuntament de Castellar del Vallès va signar aquell any segons els quals la fleca havia proveït pa a les tropes carlines. La fundació del forn és, per tant, anterior a  aquell any.  El fundador d’aquesta nissaga de forners va ser Isidre Viñas  Girbau, nascut a Manresa. Cap al 1840 va comprar el forn que hi havia al carrer Puig de la Creu i la casa veïna per a habitatge. Des de llavors successivament els seus hereus han continuat l’ofici i el forn de pa: Isidre Viñas Homet, que va ser jutge de pau, Gabriel Viñas Cusidó, que va arribar a ser alcalde, Isidre Viñas  Massaveu, Francesc Viñas Datsira i actualment el seu germà Gabriel. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris