Francesc Martínez de Foix, en un dels menjadors del TEB
Francesc Martínez de Foix, en un dels menjadors del TEB - Cedida
17/07/2017 Actualitat
Mor Francesc Martínez de Foix, director general del TEB
Tenia una gran relació amb els treballadors i professionals del centre TEB Castellar
J. R.
Francesc Martínez de Foix i Llorens, director general del Grup Cooperatiu TEB, va morir diumenge als 63 anys després d'un mes i mig de lluita contra les seqüeles que li havien produït un ictus. Al llarg de tota la seva trajectòria professional, va destacar pel seu compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual i amb els valors del cooperativisme i l'economia social. I va lluitar especialment perquè aquest col·lectiu accedeixi al món del treball, a l'habitatge i a uns serveis de qualitat, i gaudeixi de l'esport i de l'oci, en definitiva, d'una vida plena. Al 2012 va rebre la Creu Sant Jordi en reconeixement a aquesta dedicació.

Era, com a ell li agradava presentar-se, germà del Joan, per qui va lluitar, juntament amb els seus pares, Josep Martínez de Foix i Josi Llorenç, i el seu germà Alex, per construir un futur millor per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Martínez de Foix va començar al TEB com a monitor als anys setanta i des de llavors va treballar per generar ocupació per a aquest col·lectiu i per defensar el dret a l'habitatge i als serveis de qualitat.
Va començar a dirigir el que llavors era la cooperativa Taller Escola Barcelona el 1980 i durant gairebé quatre dècades, amb tenacitat, treball en equip i valors cooperatius, la va conduir fins al que és avui el TEB, un grup cooperatiu d'iniciativa social, format per 8 cooperatives que agrupen més de 1.000 persones, o 1.000 projectes de vida, en les seves paraules. Martínez de Foix defensava un model en el qual el vessant econòmic i el social naveguen junts en una mateixa direcció, i on conviuen en perfecta simbiosi la cura de les persones i la qualitat de vida, la defensa dels drets i el suport a les famílies, amb la professionalitat, la innovació i el desenvolupament empresarial. Pilar Altarriba, Directora de l'Àrea Social de TEB Castellar, el recorda "com una persona molt propera tant als treballadors com als professionals, a més de tenir molta memòria, ser molt ràpid en idees i de tenir la capacitat de posar-se en la pell de l'altre, ser resolutiu, dinàmic i amb un gran lideratge". Martínez de Foix venia sempre que calia, com a mínim una vegada al mes a les reunions del TEB Castellar, encara que "sempre estava a l'aguait i seguia fil per randa les activitats que anàvem fent" . Respecte a la seva relació personal, Altarriba reconeix que Martínez de Foix tenia "un caràcter fort, que defensava les seves idees fins al final" i en el qual "hi podies tenir plena confiança". També és remarcable que la seva relació amb treballadors i professionals anava més enllà de l'esfera professional i "era un home conseqüent amb les seves idees, sabia treure el millor de tots nosaltres i senties el seu suport i confiança en tot moment".

En l'àmbit de l'esport, va defensar l'accés de les persones amb discapacitat intel·lectual a l'esport i al lleure i va participar activament en la fundació de la Federació Catalana d'Esports amb Discapacitat (ACELL), entitat que va presidir durant 23 anys, fins que al març de 2017 va passar el relleu a Marina Gómez. Va contribuir a fundar Special Olympics Espanya i Special Olympics Catalunya, entitats de les quals va ser president. El 1992 va impulsar els primers Jocs Special Olympics a Barcelona i Vilanova, els quals van significar un avenç en el reconeixement de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Va dedicar també esforços a aglutinar i enfortir el sector de la discapacitat intel·lectual, especialment des de la defensa del dret al treball. En aquest sentit, va participar activament en l'antiga APPS i Coordinadora de Tallers (fusionades amb el que avui coneixem com a Dincat), entitats de les quals va formar part a la Junta directiva i, també altres iniciatives com la desapareguda Tots Tallers.

Francesc Martínez de Foix va ser vicepresident de la Federació Dincat, entitat que aglutina la defensa de discapacitat intel·lectual des del 2010 al 2014. A nivell estatal, va formar part de la Junta directiva d'AEDIS, Associació Empresarial per a la Discapacitat. També va col·laborar amb nombroses iniciatives de l'àmbit de la discapacitat, com per exemple la Fundació DKV-Integralia, de la qual era patró.

Ferm defensor del cooperativisme en la construcció d'una societat més justa i igualitària, va participar activament en la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, entitat de la qual era membre del Consell Rector des del 2010. Va potenciar la intercooperació i el treball en xarxa amb altres entitats per generar valor i ocupació per a les persones amb discapacitat.

La vetlla és aquest dilluns dia 17 de juliol a partir de les 12 h al Tanatori de les Corts, i la cerimònia de comiat serà dimarts 18 de juliol a les 9,15 h al mateix Tanatori. El Grup Cooperatiu TEB, ACELL, Special Olympics Catalunya, Federació de Cooperatives de Treball, Dincat i DKV Integralia faran un acte record i homenatge al setembre.
Comparteix
M'agrada
Comentaris