6Q2A1429 2_617x412
Maria Jesús Porras, presidenta junta local AECC - Catalunya contra el càncer Quim Pascual
19/10/2018 Actualitat
Maria Jesús Porras: "S’han diagnosticat 32.825 casos nous de càncer de mama al 2018"

Es va implicar amb l’associació contra el càncer des de Can Carner on hi havia una taula de col·lecta. Avui és el Dia Internacional contra el Càncer de Mama i ella i la junta estaran dissabte a la plaça d’El Mirador en una masterclass de zumba

Jordi Rius

· Ets de Salamanca. Com és que vas venir a parar a Castellar?
Per la feina del meu marit.  Va començar a treballar a Correos i va demanar plaça aquí. Ell treballava a Barcelona i jo vivia a Sabadell, va demanar destí a Castellar i ens vam comprar una casa cap a Can Carner. I d’això ja en fa 34 anys.

 · Com vas entrar en contacte amb la junta local de l’AECC?
Fa 30 anys es posaven moltes taules el dia de la col·lecta. I una d’elles era la de Can Carner. Una veïna era de la junta i l’ajudava. Aquesta veïna va marxar del barri i algú s’havia de quedar amb aquella taula... Així vaig començar jo. A Castellar fem dues col·lectes anuals, una per la Festa Major de Sant Feliu del Racó i l’altra per la Festa Major de Castellar.


· No vas entrar a l’entitat per temes personals o perquè tinguessis algun familiar amb càncer?
No, va ser per propi voluntariat. 

· Estem prou sensibilitzats amb el càncer?
Crec que cada vegada hi ha més sensibilització.  A més, des de l’associació es fan moltes campanyes en aquest sentit, sobretot per la detecció precoç del càncer per tenir cura de la malaltia.

· A part de les taules de col·lecta, també feu xerrades de divulgació. Creieu que es poden fer més coses?
Sempre es pot fer més.  Gràcies a les moltes donacions que tenim a nivell de Catalunya, l’associació ho reverteix en el malalt. De quina manera? En aquests moments, s’estan fent centres d’assistència social a diferents llocs de  Catalunya. En un parell d’anys, en tindrem un aquí al Vallès Occidental per donar assistència als malalts i familiars.

· Els familiars es queixen que hi ha manca de recursos per atendre els malalts?
Sí, tot i que de vegades no saben que poden demanar. Per exemple, jo he sabut de veïns que tenen la malaltia, m’he ofert i no m’han demanat res. És com una barrera que costa de passar. A Castellar, ara mateix, estem oferint un servei de ioga oncològic per persones amb càncer que es fa al centre Karuna  de 10 a 11 del matí. Degut a la demanda, es faran cursos de quatre mesos per atendre totes les peticions.

· Els familiars també necessiten d’espais de conversa per parlar del que passa amb els malalts?
Sí. Hi ha familiars que tenen el malalt i necessiten saben com gestionar-lo. Hi ha familiars que han perdut la persona estimada i també ho necessiten, potser més encara, per resoldre tot el que han viscut. I estem per això.

· Avui se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama. Justament és un dels càncers que més es pot prevenir...
Es pot prevenir si s’agafa a temps.  Hi ha moltes pacients que se’n surten. El 2018 es van diagnosticar a tot l’estat 32.825 casos nous de càncer de mama, un 30% més respecte el 2012.  S’ha convertit en el segon càncer amb un nombre més gran de diagnosis, per davant del càncer de pròstata.

· Suposo que amb aquests anys de vinculació amb l’entitat, t’han arribat molts casos colpidors?
No, no m’arriben a mi.  Els derivo a Barcelona. No em puc implicar perquè no estic preparada per donar suport . I des de la central de l’associació també ho volen això. A més, tot es fa amb molta discreció. A mi m’han dit moltes coses que ni els membres de la junta no han arribat a saber, perquè a Castellar ens coneixem tots i s’ha de respectar aquesta intimitat.

· Hi ha hagut un retorn de persones afectades que han superat la malaltia a l’entitat?
Sí. Recordo el cas de l’Antonio, un senyor que era de l’associació de veïns de Can Puiggener de Sabadell i jo anava, quan encara treballava, per vendre viatges a l’entitat. Cada mes tenia coses per sortejar. Em va dir que va tenir un càncer, es va quedar sense treball  i l’AECC li va pagar la mensualitat fins que pogués treballar de nou. Llavors, cada mes anava a El Corte Inglés, comprava alguna cosa  i feia un sorteig. Era la manera  que tenia per tornar a l’entitat tot el que havia fet per ell.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris